FOTO: Zapečaćeni Društveni centar postao meta lopova

Aktivisti Društvenog centra, koji se mesecima bore protiv zatvaranja prostorija u kojima delaju već dve godine, kažu da su te prostorije u nedelju opljačkane i da je ukraden bojler.

Aktivisti Društvenog centra, koji se mesecima bore protiv zatvaranja prostorija u kojima delaju već dve godine, kažu da su te prostorije u nedelju opljačkane i da je ukraden bojler.

"Provalnici su divljali nekoliko dana da bi na kraju uspeli nesto i da ukradu. Zapravo, u nedelju smo sve primetili, noć pre toga su pokušali da razvale rešetku na prozoru i do pola su to uradili. Dva dana nakon toga su završili posao. Ono što smo mogli da vidimo kroz okno kroz koje je provaljeno, ukrali su veliki bojler i plinsku bocu", pričaju aktivisti za 021.rs.

"Ono što smo pretpostavili da se može desiti, desilo se. Prostorije Društvenog centra, koje su apsurdnom birokratskom greškom Poslovnog prostora zapečaćene i nama nedostupne, postale su dostupne lopovima. Pošto nema nikog da ih održava, prostorije su prepuštene na milost i nemilost vremenskim prilikama, a od skoro i provalnicima", kažu u Društvenom centru.

"Poštujući pečat, nismo ulazili da proverimo razmere štete pa trenutno možemo da kažemo i da se nadamo da je ukraden samo bojler, a šteta pričinjena na prozorima i u kupatilu. Od kraja avgusta, malo po malo, ovaj prostor se uništava i propada pred našim očima. Institucije kojima se obraćamo pokazuju neverovatan stepen ignorancije i nezainteresovanosti i tužno konstatujemo da se pravno i formalno stvar nije pomakla od tačke početka", navode aktivisti.

Podsetimo da se Društveni centar smestio u otključanu oronulu baraku u Kineskoj četvrti, bez struje i vode, nakon što su prethodno intervencijom vojne policije, posle mesec dana boravka, isterani iz kasarne "Arčibald Rajs" na Futoškom putu.

Uređenjem prostora u Kineskoj četvrti želeli su da naprave alternativni kulturni centar, gde bi građanima mogli da ponude sadržaje koji ne postoje u zvaničnim ustanovama kulture. U avgustu ih je na vratima dočekao katanac, sa porukom od zvaničnog vlasnika ovog objekta, JP "Poslovni prostor", koji ih je obavestio da je prostor zapečaćen.

Tako je i celokupna infrastruktura tog alternativnog centra ostala zaključana. Aktivisti DC-a su nakon toga započeli pregovore o legalnom zakupu ovog prostora, međutim, dobili su ponudu koju ne mogu da plate ni veliki komercijalni klubovi.

Aktivisti su u nekoliko navrata protestovali jer ih je "Poslovni prostor" primorao da napuste prostor u Kineskoj četvrti, a nedavno su brojni bendovi nastupili u znak podrške Društvenom centru. (Suzana Stojićević)

  • Ja

    27.11.2014 18:23
    Poput pasa lutalica, gde god vide odškrinuta vrata odmah se zavuku. Ne trebate nikome! Za vas više od 30 ljudi čuje samo kada vas opet najure iz objekta koji ste zauzeli. Pokušajte u katakombama tvrđave da se bavite vašim "kulturnim programom"...
  • Anonimus

    27.11.2014 16:42
    pitanje za Lajavog
    Po kojoj logici je drzavna imovina "tudj" posed? Narocito za gradjane te iste drzave, koja zivi od njihovih poreza?
    Zalosno je sto ne postoji cestit mehanizam kojim moze drzava, koja se neodgovorno ponasa prema imovini, da se kazni i time zastiti zajednicko dobro svih drzavljana!
  • Ljuba

    27.11.2014 16:36
    @Lajavi
    Ne razumeš, ili se samo praviš. To NIJE TUĐ POSED, to je društvena svojina koja pripada tebi, meni, Žiki, Peri, jednako koliko i direktoru Poslovnog prostora ili gradonačelniku Novog Sada, i ta svojina je ostavljena da propada. Ovde nije posredi sukob "legalni vlasnik protiv uzurpatora" nego "oni koji nešto namerno puštaju da propadne da bi prodali za tepsiju ribe protiv građana koji znaju šta bi uradili sa tom napuštenom šupom, na opštu korist". Kad jednom baciš iznošene cipele a neko drugi ih uzme, sredi i nosi, je l' se i onda buniš i braniš privatnu svojinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti