Novosađani koji nisu platili porez idu na sud

Porez na imovinu do sada, iako je rok istekao 14. novembra, nije platilo oko 23 odsto obveznika u Novom Sadu.
Porez na imovinu do sada, iako je rok istekao 14. novembra, nije platilo oko 23 odsto obveznika u Novom Sadu.

"Za njih će važiti odredbe zakona po kojima će im biti obračunata kamata po godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije uvećane za deset procentnih poena, što trenutno iznosi 18 odsto godišnje", kaže za "Dnevnik" v. d. načelnika Gradske poreske uprave Aleksandra Radak.

Osim zakonske kamate, pokrenuće se i postupak pred Prekršajnim sudom, u skladu sa zakonom. Gradska poreska uprava sagledaće koji poreski obveznici nisu izmirili poreske obaveze i za one koji su s dan-dva zakašnjenja izmirili svoje celokupno dugovanje će imati razumevanja.

Radakova naglašava da je način plaćanja utvrđen zakonom: porez se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, na propisani račun javnih prihoda.

"Da podsetim da su do donošenja rešenja o porezu za 2014. godinu poreski obveznici bili dužni da do 15. februara uplate akontaciju u iznosu od četvrtine poreza koji im je određen 2013. godine, drugu ratu trebalo je da izmire 15. maja, a treću do 15. avgusta. Nakon toga, pozitivnu razliku između rešenja za 2013. i 2014. godinu trebalo je uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja", napominje Aleksandra Radak.

Po njenim rečima, način plaćanja nije novina jer od kada je uveden porez na imovinu, uvek su se do prijema novog rešenja za tekuću godinu akontacione rate plaćale u visini četvrtine lanjskog po kvartalima, bez obzira na to kada su nova rešenja građanima distribuirana.

Kada je reč o procesu podnošenja prekršajnih prijava i njihovog uticaja na dužnike, ali i gradsku kasu, Aleksandra Radak navodi sledeće: "Prekršajne prijave prvi put su uvedene ove godine i postupak će se voditi pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu, koji će prilikom izricanja presude ceniti sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Posle donošenja presude, novac od kazni direktno će se uplaćivati na tekući račun buyeta grada."

Aleksandra Radak kaže da je ove godine izdato 3.528 rešenja više nego lane. Ako se pogleda predlog rebalansa koji danas ide u gradsku skupštinu, očekuje se da prvobitna procena od 2,9 milijarde dinara prihoda od poreza na imovinu bude povećana 120 miliona dinara, odnosno na 3,02 milijarde dinara.

  • boba n

    30.11.2014 11:37
    a šta je sa Rešenjima....
    i gradjanima koji ni do danas nisu dobili Rešenje o iznosu poreza, npr.za FUTOŠKU ULICU u Novom Sadu?
  • 28.11.2014 13:26
    traili ste dobili ste\
    TReeba ovima u drzavnim ustanovama jos para za partusjko zaposljavanje.

    Kad zaposle vlasnike stanova, budu uredne plate i drzava bude servis gradjana.....tad cemo i placati na vreme....

  • jo

    28.11.2014 12:55
    Vrlo rado
    Vrlo rado načelnice ću otići na sud jer ste mi poslali rešenje za kuću a ne stan i direktno pokušali da kroz razliku apite 8000 dinara.To što mislite da je ceo narod mutav pa ne ume da čita zakone to je posebna priča.A to što sad pretite zahvalite onim polupismenim što sebe zovu poslanicima koji su umeli da izglasaju ovakav kr......ski zakon kao što je taj vaš ZPPA gde za probijene rokove šaljete na sud a kad predmeti stoje mesecima i godinama po vašim fiokama zaštićeni ste ko beli medvedi na severnom polu.Mene slobodno pošaljite na sud jer nećete dobiti žute banke dok ne napravite novo rešenje kako treba.Usput ću ja vas da klepim za ćutanje administracije jer je prošlo više od 3 meseca kako ste dobili žalbu ali " nemate vremena " da je rešite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti