Dan Republike, sećanje na stara vremena

Današnji dan, 29. novembar u nekadašnjoj višenacionalnoj SFRJ obeležavan je kao Dan Republike, da bi pre 12 godina on i zvanično bio ukinut kao praznik.
Današnji dan, 29. novembar u nekadašnjoj višenacionalnoj SFRJ obeležavan je kao Dan Republike, da bi pre 12 godina on i zvanično bio ukinut kao praznik.

Taj dan ujedno je i simbol sećanja na period koji mnogi iz starijih generacija pamte kao daleko lepši i bezbrižniji.

Ipak, sem što je taj dan bio neradni sve do 2002. godine, ostao je i upamćen kao dan za svinjokolj. Iako Dan Republike nije bio posebno svečan, znalo se da se taj dan na trpezi obavezno mora naći pečenje, podvarak, sarma, itd.

Anketirani Novosađani su se prisetili starih, dobrih vremena, a evo šta kažu, na čega ih najviše asocira Dan Republike i generalno, čitav taj nekadašnji period pre nego što je došlo do ratova i formiranja novih država.

Školske radne kecelje - Jutranka, šangajke i Startas patike, miris toplih čvaraka, krvavice i pečene džigerice u maramici na svinjokolju, jogurt u obliku piramide koji se otvarao zubima, crtać u sedam i petnaest...   

Dragane, ne radi grijanje

Pozlaćene značke za odličan uspeh u školi do četvrtog razreda

Filmovi "Sutjeska" i "Bitka na Neretvi" uz salčiće, čvarke i toplu sobu, a uveče gosti na večeri

Svako nedeljno prepodne koje je mirisalo na praznik, normalniji život

Šapčankin koncentrovani sok od višnje za pet banki i gazirani vitasok od limuna

Đorđe Balašević, mala singlica - "Tri put sam video Tita"

Apa cola

Bušenje tetrapaka Fruktalovog soka sa viljuškom sa oba kraja

U školama sedamdesetih za užinu je bilo i na leba masti

Bili smo okruženi BRIGAMA: Bugarska, Rumunija, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska i Austrija

Sindikalna putovanja po celoj Jugi i šire, sve besplatno

YASA - Yugoslovenski asortiman sportskih artikala

Majice pogrebi i pomiriši, do prvog pranja

Šveđanke i brux cipele, Mc Claud jakne i "Jadro" napolitanke s' pivom

Svečano se zaklinjem da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti veran i iskren drug koji drži datu reč….

.... Dan Republike je ustvari obeležio epohu života u SFRJ. Inače je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. kada su partizani proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945 čime je Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

  • Penzioner-ka

    02.12.2014 18:15
    Vidi
    Kasnim,...ali:Stigla nas je Jevrejska poslovica"DAbogda imao pa nemao".
  • 1 NS

    01.12.2014 05:52
    Pišem 2. decembra neće niko čitati
    Danas je teško odlučiti se gde na svetu valja živeti i kad bi mi dali da biram. Svuda nešto fali. Države kao SFRJ nema nigde.

    Nisam probao sve ostale pa da pouzdano znam, ali probao sam SFRJ i poprilično sam uveren da je tako.
  • 30.11.2014 16:16
    republika vs monarhija
    Ja slavim ovaj dan (ručak za rodbinu) kao dan kada smo prešli iz nazadne monarhije u rapubliku (na planeti nemamo nijedan napredniji društveni poredak, za sada). Ne vezujem ovaj dan za Komunističku partiju ili Jugoslaviju pod kojom je nastao, nego jednostavno - društveni poredak. Ne bi trebali imati negativan stav prema tome, mi ipak živimo u Republici Srbiji (tj. Republici Hrvatskoj...) i ako poštujete (bar iole) državu u kojoj živite ne bi ste trebali imati nešto protiv civilizacijske tekovine kao što je REPUBLIKA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti