AFANS: Fašistički letak poziva na nasilje nad Romima

Antifašistička akcija Novi Sad upozorila je danas da organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće fašističke letke, koji pozivaju na nasilje nad Romima.

 

Antifašistička akcija (AFA) Novi Sad upozorila je danas da organizacija "Srbska akcija" ovih dana ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana fašistički letak, koji poziva na nasilje nad Romima.

AFA Novi Sad je navela da letak sadrži najprimitivniji oblik fašističke propagande i da se u njemu Romi apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi.

"U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima, čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila – krupnih kapitalista – tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", navodi AFANS.

U toj organizaciji su ocenili da građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kojem se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, u kojoj većina pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva. "Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti", poručili su u AFANS-u.

Novosadski antifašisti su pozvali na suprotstavljanje "političkim siledžijama" i njihovo onemogućavanje da vrše svoju propagandu.

  • 09.12.2014 13:41
    neznam zasto toliko mrzite cigane-rome pa sta ste vi bolji od nas cigana vi ste u srbiji narkomani i lopovi siledzie samo seljak moze tako sto napisati o ciganima jer nezna i nije video dalje od svog nosa prvo pogledaj tvoje smece pa posle pricaj sta o ciganima.
  • 07.12.2014 12:38
    niko ne vidi od ociju
    U tekstu se ne poziva na nasilje vec nesto drugo. Tekst ko da nema veze s mozgom.

    A sto se tice roma postoji jedan problem koji niko ne spominje a svi ga znaju...ZASTO je njima dozvoljeno da se nekontrolisano razmnozavaju kao zivotinje i onda im se pomaze? ZASTO se mnoze ako znaju da nemaju para?
    Ako nisu u stanju da se kontrolisu onda treba to da priznaju i da budu proglaseni zivotinjama ali onda moraju biti i kontrolisani kao zivotinje, ograniceno kretanje i odvojene prostorije, pa ce im se pomoci kao nizim bicima.
    A SVE to vazi i za bilo koga drugog ko se tako ponasa!
  • Dark Knight

    01.12.2014 17:35
    I ptice na grani znaju da ogromna većina Roma u Srbiji živi u neopisivoj bedi, lišena osnovnih životnih uslova i bilo kakvog društvenog uticaja, kamo li zaštite države. Onaj kome su Romi najveća briga u životu, pored svih problema u ovom društvu, zaslužuje eutanaziju. Fašističko smeće učestalo dobija po ušima na ulicama, pa kad im već ne ide baratanje "mačem" latili su se "pera", odatle toliko spama u komentarima. Tuga gde živimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti