Najviše zaraženih virusom HIV u Novom Sadu

Samo tokom ove godine, u Vojvodini su registrovana 24 nova slučaja infekcije virusom HIV, a najviše inficiranih registrovano je u Novom Sadu.
Samo tokom ove godine, u Vojvodini su registrovana 24 nova slučaja infekcije virusom HIV, a najviše inficiranih registrovano je u Novom Sadu.

Ove podatke Instituta za javno zdravlje Vojvodine Ivana Jovanović iz udruženja Prevent za 021.rs objašnjava činjenicom da je Novi Sad najveći grad u Vojvodini, stoga je cifra od osam registrovanih osoba očekivana.

"Ne mora da znači da su osobe Novosađani, već su se testirali u Novom Sadu. S obzirom na to da je testiranje na Institutu za javno zdravlje besplatno, to je i očekivano", kaže Jovanovićeva.

Prema relevantnim podacima Instituta, u Vojvodini u ovom trenutku 301 stanovnik zna da ima virus, a 87 se vode kao oboleli. Proteklih godina je život izgubilo 130 osoba inficiranih ovim virusom, koji se najčešće prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom. Ivana Jovanović napominje da je svest građana o korišćenju kondoma kao jedinog kontraceptivnog sredstva koje šteti od HIV na malo boljem nivou nego prethodnih godina, ali je i dalje nezadovoljavajuće.

"Najbitnije je na vreme otkriti HIV, kako bi se na vreme pristupilo lečenju. Sa adekvatnom terapijom, osobe zaražene virusom mogu da žive dugo i kvalitetno i da ne dovode druge u opasnost, pre svega svoje partnere", kaže Jovanovićeva za 021.rs.

Raspitivanjem o ovom virusu, osobe koje su zaražene mogu da saznaju i za brojne organizacije koje bi pomogle i direktno radile sa zaraženima, što mnogima znači.

"Nažalost, osoba sa ovim virusom zajednica se seti samo pred Svetski dan borbe protiv side, 1. decembra. HIV i sida nisu nešto što može da se desi samo određenim ljudima, to se dešava svima i može da se desi svima. Prevencija je na prvom mestu, a na drugom mestu je edukacija", rekla je Jovanovićeva i dodala da mnogi ne znaju na koje načine se HIV prenosi. To je, kako kaže, virus koji se ne prenosi zagrljajima i ljubljenjem u obraz, već zaraženom krvlju i nezaštićenim odnosom.

Tridesetoro dece inficirano HIV-om

U Srbiji trenutno 30 dece ima virus HIV, podaci su udruženja Prevent iz Novog Sada.

Svaki zaraženi, bez obzira na godište i pol, i dalje doživljava diskriminaciju na svakom koraku. Zbog toga većina ne govori o svom statusu već o tome ćute, te mogu svoje partnere da dovedu u opasnost inficiranja.

"Ukoliko neku osobu dobro ne poznajete, morate se zaštiti. Jedino kondom štiti od zaraznih bolesti. Treba još dosta da se radi na edukaciji građana", kaže Ivana Jovanović iz Preventa.

Srbija je krajem septembra ove godine izgubila pomoć Globalnog fonda koji je u Srbiji radio na finansiranju terapije i edukovanja stanovnika o sidi i virusu HIV. Zaraženima je, naglašava Jovanovićeva, ostala pomoć države, ali i lokalnih zajednica, s tim što su ta sredstva mala, iako značajna.

Osobe sa HIV-om žive oko nas, ali su nevidljivi. Zaraženi su najčešće intravenski korisnici droga, seksualni radnici, muškarci koji upražnjavaju istopolne odnose, deca koja žive i rade na ulici - kroz edukaciju, mnogi od njih mogu da žive kvalitetno.

Prema procenama Agencije UN za borbu protiv AIDS-a, širom sveta s HIV virusom živi 35 miliona ljudi.

Svetski dan borbe protiv side širom planete obeležava se 1. decembra od 1988. godine.

  • izmaloggrada

    03.05.2017 04:12
    Cinjenice
    Cinjenica je da hiv prenose prvenstveno homoseksualci, to pise svaki doktor specijalista i detaljno je objasnjeno. Anus je pun kapilara i nije elastican pa puca i tu prodire virus.
    Jos jedna cinjenica je da je hiv prvi put zabelezen kod homoseksualaca u americi tako da...
    homoseksualci su mnogo promiskuitetni,njima ti je sex kao dobar dan,menjaju partnere kao carape. To je njihova najgora bolest.
  • Mastodont

    01.12.2014 10:48
    @ Limanac
    Ti si prosto neumoran; prosto je zapanjujuće da neko zna da čita statističke podatke i onda se toliko izgubi u zaključcima. Ajde da probamo redom:
    a) CDC jeste ozbiljna organizacija, ali očigledno ne dovoljno ozbiljna da bi na dve svoje stranice imala iste podatke: to se vidi iz datog procenta homoseksualaca u populaciji, i odnosa zaraženih belaca i crnaca koji se razlikuju na tvom i mom linku (oba zvanična), no ajde to je nebitno za temu.
    b) Da, mnogi od tih belaca jesu zatvorenici. Lepo sam ti oslikao paralelu između veličine i demografske strukture zatvorske populacije i širenja infekcije HIV; to što je u Evropi takođe nesrazmerna razlika 'u korist' homoseksualaca je rezultat takođe poveće zatvorske populacije; da ne kačim sad deset linkova, ali odnos zatvorenika i učešća homoseks. populacije u HIV statistici u Evropi i SAD je u direktnoj proporciji, to se može proveriti za 15 sekundi. Crnce sam naveo da bih pokazao da njihov nesrazmeran udeo u obolelim od HIV korespondira sa nesrazmernim procentom u zatvorima (među stanovništvom ih ima oko 12%), a sine, to što ti u mom izlaganju vidiš nekakve rasističke tendencije znači samo jedno od sledeća dva - zaključci koje iznosim su ti previše komplikovani pa se hvataš za slamku, ili si besan što ti je teorija oborena pa sikćeš svašta.
    c) Čak i da su zaljučci koje izvlačiš nekim čudom tačni, oni ne daju definitivan odgovor na to da li je određena društvena grupacija sklonija riziku, ili je određena vrsta seksa (tj. analni) po svojoj prirodi sklonija riziku; onog momenta kad na osnovu ove statistike izabereš jedan od ta dva zaključka ti samo nagađaš.
  • limanac

    01.12.2014 09:42
    neće biti
    @Mastodont
    Izvini, ja sam samo preneo ono što piše na CDC-ovom sajtu, koji je ozbiljna organizacija. Pročitaj ono što si napisao i sam zaključi ko je uključio mozak, a ko je iskonstruisao rasistički zaključak o mladim crncima koji u zatvoru prenose jedni drugima AIDS. Dakle, u tekstu koji sam već pominjao lepo piše da je od ukupnog broja gay zaraženih 47% belaca, 31% crnaca, dok su ostali hispano. Jesu li i ovih 47% belaca zatvorenici?
    Ovaj podatak je dobro znati, ali je jasno zašto se javno previše ne iznosi i tu se donekle slažem sa tobom. Ne iznosi se zbog heteroseksualaca koji bi iz ovog zaključili da su sigurni od dobijanja side - i ne bi koristili zaštitu.
    Međutim, vratio bih se na početak - ove brojke pobijaju tvoju tvrdnju da je analni seks pojednako rizičan ako i "običan" seks. Da je to slučaj, procenat gay zaraženih bi bio maksimalno 5% - nešto veći od učešća u ukupnoj populaciji. Pa i 40% gay zaraženih među evropljanima - iz izvora koji si naveo je ogromna cifra spram učešća u ukupnoj populaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti