Radnici JKP "Put" u generalnom štrajku

Zaposleni u JKP "Put" danas počinju generalni štrajk, jer u petak nisu primili drugi deo zarade za avgust.
Zaposleni u JKP "Put" danas počinju generalni štrajk, jer u petak nisu primili drugi deo zarade za avgust.

Deo avgustovske plate je, prema sporazumu sklopljenim između menadžmenta firme i sindikata o isplati zaostalih radničkih dugovanja trebalo je da bude na računima zaposlenih još 15. novembra.

Predsednik sindikata Nezavisnost Gojko Etinski kaže da se štrajk neće prekidati do ispunjenja zahteva, a to je da se poštuje sporazum, po kome je do sada morao biti uspostavljen kontinuitet u isplati ličnih dohodaka i da bar deo plate bude mesečno namiren, uz putne troškove. "Prijavili smo policiji i okupljanje, pa ćemo ispred Gradske kuće doći na kraju radnog vremena, u 15.15 časova", naveo je Etinski.

Podsetimo da su putari od ponedeljka 17. novembra svakodnevno imali na početku radnog vremena jednosatni štrajk upozorenja, pa su posao počinjali u osam časova. "Put" će, nakon što je usvojen rebalans u petak, iz budžeta grada dobiti oko 144 miliona dinara za sanaciju poslovanja, pa će tim novcem pokriviti dugove bankama komercijalnim dobavljačima, Poreskoj upravi i isplatiti otpremnine tehnološkom višku, a njih je u putarskoj firmi 53. Pošto se novac mora namenski potrošiti ova suma će pomoći u poslovanju preduzeća, ali se neće moći da se koristi za lične dohotke.

Preduzeće je prošle godine zabeležilo gubitak od oko 141 milion dinara, a u prvih devet meseci ove godine minus je 129 miliona. Uz to, firma ima i 208 aktivnih sudskih sporova u kojima je tužena strana.

"Put" se u teškoj finansijskoj situaciji nalazi već godinama prvenstveno zbog lošeg rukovođenja prethodnih rukovodstva i lokalne vlasti, koje su radove prepuštali privatnim firmama kao podizvođačima, a u preduzeće stalno zapošljavali nekvalifikovani stranački kadar.

  • Marko

    11.12.2014 06:37
    Pa Novi Sad ne raskopava JKP Put, oni Krpe Sta im grad naredi, oni ne provlace nikakve cevi, kablove... To je PUT i radi samo asfaltiranje ulica i izgradnju. Druge firme raskopavaju a oni za njima krpe... zapitaj te se ko tim firmama da dozvolu da kopaju kad je gradj. sezona gotova, i dali je u opste dobiju...
  • putar

    01.12.2014 20:14
    sneg
    hahaha pa sta bi gradjani da pada malo jaci sneg pa oni rade pun gas svake godine
  • REALISTA

    01.12.2014 16:59
    Realno
    Radili ili ne njih svake godine "iznenadi" sneg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti