DS: Vučiću hapsiš nevine, Jelić je kriv

Demokratska stranka danas je uputila javno pismo premijeru Aleksandru Vučiću sa naslovom "Vučiću, istinu ne možeš utamničiti - uhapsio si nevine".
Demokratska stranka danas je uputila javno pismo premijeru Aleksandru Vučiću sa naslovom "Vučiću, istinu ne možeš utamničiti - uhapsio si nevine".

U pismu prosleđenom medijima, a potpisano sa "prijatelji i kolege Borislava Novakovića, poslanici i Pokrajinski odbor DS", stoji:

"Borislav Novaković, šef poslaničke grupe Demokratske stranke uhapšen je drugi put zbog štete od 462 miliona dinara koja je načinjena devet meseci nakon njegovog odlaska iz Zavoda za izgradnju grada, u mandatu Vladimira Jelića, desne ruke Miloša Vučevića, koji 15. jula nije naplatio postojeću garanciju i time je pričinio štetu. Prvi put je uhapšen za ugovor koji nikada nije video i koji je overen njegovim faksimilom. Nakon godinu dana i dva meseca pritvora za prvi slučaj nema optužnice, nema ni izvinjenja, ima samo hapšenja, svaki put kada se izjalovi namera SNS da sruši većinu u Skupštini Vojvodine.

Koliko su bezobzirni montirani procesi govori i činjenica da hapsite ne samo političke oponente već i državne činovnike koji su simboli savesnosti, kao što je u ovom slučaju uhapšena službenica Dragana Živković koja je sve preduzela na vreme i u skladu sa zakonom da upozori Vladimira Jelića da bankarska garancija ističe i da će Grad pretrpeti ogromnu štetu. Budžetska inspekcija je ovo i utvrdila i u zapisniku navela da je ta službenica pripremila svu dokumentaciju za povlačenje novca iz AIK banke, u čijem je poslovnom savetu, gde čuda, upravo sedeo Vladimir Jelić. U Kafkijanskom procesu uhapšeni su revnosni službenici Dragana Živković i Mirjana Dejanović, kao i Borislav Novaković.

Traljave nameštaljke i montirani procesi svuda ostavljaju tragove. U procesu koji je Novaković dobio protiv Kurira novinari navode da su im mesec dana pre hapšenja iz vrha policije diktirali u pero tekst iz već pripremljene i naručene krivične prijave. Postoji samo jedan problem koji ste prevideli: lopovi ne žive u skromnim stanovima na Bulevaru oslobođenja gde već decenijama živi Borislav Novaković, lopovi žive u luksuznim vilama sa video nadzorom i bazenom kao što Vladimir Jelić živi u utvrđenju koje je u Ulici Ruđera Boškovića sagradio preko noći, a njegovi zvanični prihodi ne pokrivaju ni cenu ograde.

Ukoliko se stvarno borite protiv kriminala i korupcije štetu od 400 miliona koju je pričinila Maja Gojković i štetu od 462 miliona koju je pričinio Vladimir Jelić potražite u vilama, luksuznim apartmanima, džipovima i limuzinama funkcionera SNS koji svoju bahatost ne kriju. Ukoliko mislite da ćete zastrašiti i uhapsiti sve građane koji znaju istinu, varate se. Apelujemo da hitno prestanete da vršite pritike na policiju, oslobodite nevine ljude, pokrenete istragu o imovini funkcionera SNS, njihovih saučesnika i procesuirate ih. Istina se ipak ne može uhapsiti", piše u pismu upućenom Vučiću.

DS je ujedno prosledio i nalaz Budžetske inspekcije od 27. februara 2013. godine.

Podsetimo, Borislav Novaković, Dragana Živković i Mirjana Dejanović, ali i Jelićev blizak saradnik i prijatelj Zoran Bojović uhapšeni su u petak zbog mahinacija pri gradnji Bulevara Evrope u Novom Sadu.

SPO: DS prikriva sopstveni kriminal

Srpski pokret obnove je danas saopštio da "razume nervozu Demokratske stranke jer je došlo vreme kada će njeni funkcioneri, ali i svi drugi koji su učestvovali u kriminalnim radnjama, odgovarati zbog bezobzirne i bahate pljačke i otimačine imovine građana Novog Sada i Vojvodine".

"Zbog toga ne čude laži i izmišljotine povodom privođenja njihovog šefa poslanika u Skupštini Vojvodine, držeći se one stare narodne izreke omiljene među lopovima "Držite lopova", upirući prst u druge, pokušavajući sebe da operu i sačuvaju od odgovornosti. Čelnici Demokratske stranke, koji su se našli u pritvoru, nikako neće moći da objasne istražnim organima kako to da je u vreme njihovog mandata, dok su vodili Zavod za izgradnju grada, iako nisu ispunjeni uslovi iz ugovora, predeuzeću "Borovica transport" uplaćeno neverovatnih 607 miliona dinara avansa. Dobro su znali da "Borovica transport" nije obezbedio garanciju banke za dobro izvršenje posla u vrednosti od 10 odsto i nije obezbedio garanciju banke za celokupan iznos predviđenih radova, koja je navedena u ugovoru, nego od potpuno druge banke.

Od uplaćenog iznosa, Borovica transport je izvršio i opravdao samo 145 miliona radova u vreme dok je ZIG-om upravljala Demokratska stranka. Gde je završilo 463 miliona dinara i u čijim džepovima, najbolje zna onaj što je uhapšen, a koga DS brani. Sramno je za pljačku od 4 miliona evra optuživati druge, kada Demokratska stranka dobro zna da je datum isteka garancije AIK banke koji je bio 15. jula 2012. godine, vešto skrivan od tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, Vladimira Jelića i izvršnog direktora Zorana Bojovića, svih 10 dana od njihovog stupanja na dužnost 3. jula 2012. godine.

Razumljiv je i razlog zašto, jer je pljačku koja je izvršena nakon potpisivanja ugovora, godinu dana ranije, trebalo legalizovati. Zato ni na primopredaji dužnosti direktora, 3. jula 2012. pa ni 10 dana kasnije niko od službenika, niti činovnika bivšeg direktora, nije učinio ništa da se naplati garancija i zaštiti interes Grada, a za to su bili ovlašćeni i to im je bio radni zadatak i poslovna obaveza iz ugovora o radu. Notorna je laž da je krivac za nenaplaćivanje garancije Vladimir Jelić, jer pomenutu garanciju nije pokrenula Dragana Živković, koju DS predstavlja kao "simbol savesnosti" i odgovornu službenicu. Živkovićeva je, naprasno, zaboravila, ili po nečijem nalogu namerno prećutala obavezu koju je imala prema građanima Novog Sada, koji su na ovaj način, kroz budžet oštećeni za milione evra", tvrdi novosadski odbor SPO-a.

SNS: Zaboravne demokrate

Oglasio se i Gradski odbor Srpske napredne stranke koji je poručio da političke stranke nisu ni pozvane ni kvalifikovane da se bave temama ko to treba, a ko ne treba da bude uhapšen u Srbiji, "jer to je posao istražnih organa koji veoma dobro i profesionalno rade svoj posao".

"Na sva proizvoljna nagađanja Demokratske stranke, GO SNS pita zaboravne funkcionere DS-a, stranke koja je u proteklom vremenu vladala Novim Sadom i Srbijom više od decenije - u čijem mandatu je Vladimir Jelić bio direktor Zavoda za izgradnju grada i za vreme čijeg mandata nije puštena sporna bankarska garancija?", navodi se u saopštenju naprednjaka.

Komentari 106

  • 05.12.2014 10:01
    SAMO DO KRAJA
    Borba protiv lopovluka u Novom sadu nije krenula,rezultat mora da postoji, ova dva gospodina su samo vrh ledanog brega ,,,
  • 04.12.2014 18:22
    stole
    vlada je kralj,mnogo dobar covek
  • НиколаНС

    03.12.2014 19:57
    Сви невини
    К'о француске собарице

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti