FOTO: Novosadski putari prekidaju štrajk

Na današnjem sastanku radnika JKP "Put" i gradonačelnika Miloša Vučevića dogovoreno je da radnici prekinu štrajk, a da će za uzvrat, do petka dobiti septembarske plate, a do Nove godine i oktobarske.
Na današnjem sastanku radnika JKP "Put" i gradonačelnika Miloša Vučevića dogovoreno je da radnici prekinu štrajk, a da će za uzvrat, do petka dobiti septembarske plate, a do Nove godine i oktobarske.

Štrajkačima će biti isplaćeni regres, kao i dva putna troška. Kako bi JKP "Put" počeo bolje da funkcioniše. Na sastanku je dogovoreno i da se usvoji novi cenovnik, kao i nova sistematizacija radnih mesta u korist radnika.

Prethodno su se radnici "Puta" uz zvuke pištaljki i povike "Hoćemo plate" okupili na protestu ispred Gradske kuće.

"Naš minimalni zahtev je isplata drugog dela plate za avgust, zarade za septembar i dva putna troška, što je bio i raniji sporazum sa rukovodstvom", rekao je predednik Samostalnog sindikata zaposlenih u JKP "Put" Goran Milić.

Prema rečima Zorana Radosavljevića, predsednika Sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima, radnici JKP "Put" su već dva puta prevareni. "Sporazumi su bili potpisani, ali nisu ispunjeni. Radnici su prihvatili smanjenje plata, odlaganje isplata starih zarada, ali i pored toga plata nema. Svi oni moraju da plaćaju račune, kredite, a većina ima i decu u školi. Jedini način da izrazre svoje nezadovoljstvo je štrajk", naglašava Radosavljević.

Zbog štrajka su od juče obustavljeni radovi na rekonstrukcij Partizanske ulice i Temerinskog puta. Na čekanju su i radovi u Vojvode Bojovića, kao i u drugim ulicama u gotovo svim delovima Novog Sada.

Podsetimo da su putari od ponedeljka 17. novembra svakodnevno imali na početku radnog vremena jednosatni štrajk upozorenja, pa su posao počinjali u osam časova. "Put" će, nakon što je usvojen rebalans u petak, iz budžeta grada dobiti oko 144 miliona dinara za sanaciju poslovanja, pa će tim novcem pokriviti dugove bankama komercijalnim dobavljačima, Poreskoj upravi i isplatiti otpremnine tehnološkom višku, a njih je u putarskoj firmi 53. Pošto se novac mora namenski potrošiti ova suma će pomoći u poslovanju preduzeća, ali se neće moći da se koristi za lične dohotke.

Preduzeće je prošle godine zabeležilo gubitak od oko 141 milion dinara, a u prvih devet meseci ove godine minus je 129 miliona. Uz to, firma ima i 208 aktivnih sudskih sporova u kojima je tužena strana.

"Put" se u teškoj finansijskoj situaciji nalazi već godinama prvenstveno zbog lošeg rukovođenja prethodnih rukovodstva i lokalne vlasti, koje su radove prepuštali privatnim firmama kao podizvođačima, a u preduzeće stalno zapošljavali nekvalifikovani stranački kadar.

  • putar

    02.12.2014 22:13
    čudo neviđeno
    "Представиници двају синдиката, Самосталног и „Независности”, Горан Милић и Гојко Етински изразили су задовољство што их је примио градоначелник Вучевић и што је постигнут договор, што значи да ће путари радити нормално."
    "Pinki je video Tita"....
    Pa vi niste normalni, jeste li pregovarali za plate ili se "sladili" sa gradonačelnikom... svugde u svetu sindikat se bori za veća prava, a sindikalista Milić za minimalac...
    Za rubriku verovali ili ne....
    Jedna reč sve opisuje-Polusvet...zbogom firmo...
  • nevera

    02.12.2014 21:39
    strajk??????
    sta strajkujete nista ne radite, sve rupa do rupe, sve ste raskopali, budu 2-3 radnika na gradilistu ostali piju pivo i sede okolo......radite pa ce vas placati, a ne strajkujete zbog plata a radite posao za realno 9 do 10 hiljada dinara mesecno!!!!!!placeni ste ko da dijamante kopate a ne rupe i zakrpe po ulicama.... UVEDITE I TRECU SMENU DA SE STO PRE SANIRAJU RUPE NA PUTU ZAVRSE SVI RADOVI KOJI SU ZAPOCETI!!!
    aj uzdravlje i radite nesto....
  • Sofronije

    02.12.2014 20:23
    Za istoriju
    Miliću G. ti si prvi predsednik sindikata u istoriji komunalnih preduzeća Novog Sada na čiju se inicijativu uvodi minimalac. čak te i gradonačelnik hvali. Stvarno si...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti