"Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat" do kraja maja u Arhivu Vojvodine

Izložbom arhivskih dokumenata i drugog materijala, Arhiv Vojvodine obeležio je 165 godina od osnivanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata.
Izložbom arhivskih dokumenata i drugog materijala, Arhiv Vojvodine obeležio je 165 godina od osnivanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata.

U prostorijama Arhiva izloženo je 153 eksponata, najvećim delom iz fondova Arhiva, a manjim delom iz fondova drugih arhiva.

Uglavnom su izložene digitalne kopije dokumenata, ali su svoje mesto pronašli i izuzetno vredni originali, izloženi u vitrinama. Prema rečima direktora Arhiva Vojvodine Branimira Andrića, digitalne kopije su otkupljene od austrijske Nacionalne biblioteke u Beču i predstavljaju retke austrijske dokumente i statističke podatke, raspoređene u 10 tematskih celina.

"Ovo je jedina izložba ovim povodom, a i kao monografija je jedina na ovu temu. S obzirom na važnost perioda, opredelili smo se da upriličimo ovu izložbu i damo doprinos. Autor izložbe je arhivista Zoran Stevanović", rekao je Andrić i dodao da je ideja izložbe "autonomija Vojvodine u državi apsolutizma".

Izložba će biti otvorena do kraja maja 2015. godine u Arhivu Vojvodine, Dunavska 35.

Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat je bila krunovina Austrijskog carstva, koja je deklarativno predstavljala autonomiju srpskog naroda. U krunovini su u vreme Bahovog apsolutizma građanske i nacionalne slobode bile sputavane i gušene. Ipak, i u takvim uslovima, srpska nacionalna ideja bila je živa. (Gorica Nikolin)

  • Watson

    04.12.2014 06:53
    @roska
    Kako čovek ozbiljno da shvati tvoj komentar? Piše se "austrijski" sa j a ne bez. Kad neko pročita tvoj komentar stiče utisak da si nepismena i po automatizmu ze ne shvata ozbiljno. A to nije greška pri kucanju koja se svima nama dešava. Pozdrav.
  • Ja

    03.12.2014 10:25
    Propast
    i počinje neznanjem.
  • @kojim jezikom pricate

    02.12.2014 21:07
    A Austrijanci i mnogi Svajcarci pricaju nemacki. A nisu deo Nemacke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti