I velike strane kompanije žele DP "Novi Sad - gas"

Za privatizaciju DP "Novi Sad - gas" vlada velika zainteresovanost kupaca u inostranstvu, saznaje 021.
Za privatizaciju DP "Novi Sad - gas" vlada velika zainteresovanost kupaca u inostranstvu, saznaje 021.

Iako je najavljeno da će DP "Novi Sad - gas" ponovo biti novosadsko javno preduzeće, ono se našlo na spisku Agencije za privatizaciju, a ukupno je pristiglo četrnaest pisama o zainteresovanosti.

Zanimljivo je da se na spisku našlo Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", javno preduzeće Srbijagas, ali i Miodrag Kostić sa MK grupom, koji je pisma zainteresovanosti poslao na još 66 preduzeća najrazličitijih delatnosti. Od ostalih, tu su i preduzetnik Milan Božić, holding kompanija G.G.E. iz Beograda, kao i firma iz Veternika "Vuković 1967" koja se bavi trgovinom motornih goriva.

Što se tiče stranaca, za novosadsko preduzeće su zainteresovane mnoge firme i to Overgas iz Bugarske, Selnus LTD iz Velike Britanije, Savoy capital LTD iz Kanade, Bigel group of companies iz Izraela, ECP investiment iz Češke, Petrol slovenska energetska družba, ali i "New generation power international" iz Sjedinjenih američkih država.

 

Niko od zainteresovanih nije zvao

Direktor novosadskog gasnog distributera Jovo Vujanović kaže za 021.rs da ga i dalje, iako je prošlo dosta vremena od okončanja javnog poziva,  niko od potencijalnih kupaca nije kontaktirao.

Na pitanje da li je za to preduzeće bolje da pređe u vlasništvo grada, ili da ga privatizuje neko od zainteresovanih, Vujanović kaže "da se ništa on tu ne pita". "Zaista ne znam, sve je u rukama Ministarstva, a mene već mesecima niko ne obaveštava o tome šta se dešava sa preduzećem. Nije me kontaktao niko od kupaca, ali ni iz Grada", kaže Vujanović za 021.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je za 021.rs  ranije da će lokalna vlast tražiti da se DP "Novi Sad - gas" izuzme iz privatizacije. On je naveo da će nakon konsultacije sa stručnim službama u gradu, zauzeti stav po tom pitanju, a nije izuzeo mogućnost da će Grad tražiti vlasnička prava nad tim preduzećem. Ipak, Vučević je ukazao na to da se postavlja pitanje da li Gradu treba još jedno preduzeće, odnosno da li je Novi Sad uopšte dobar kao upravljač preduzećima ili treba da izađe iz vlasničkih struktura. "Najlakše bi bilo da tražimo da to bude gradsko preduzeće, ali ne bih želeo da to bude novi teren za nove političke podele", rekao je Vučević za 021.

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv 15. avgusta za privatizaciju ukupno 502 preduzeća u Srbiji, koja, ili imaju status firmi u restrukturiranju ili je njihov kapital još uvek u društvenom vlasništvu. Među njima je i 18 preduzeća iz Novog Sada, a poziv je važio do 15. septembra. O zainteresovanim stranama za medije je 021 već pisao.

"Novi Sad - gas" zapošljava devedesetak ljudi, bavi se snabdevanjem individualnih potrošača prirodnim gasom i njegova vrednost je procenjena na 1,9 milijardi dinara. Osnovano je 1976. godine kao JKP "Plin", a nakon transformacije 1989. godine se zvalo JKP "Novi Sad - gas" i osnivač je bila Skupština grada. Od 1997. godine obavljena je statusna promena u društveno preduzeće i Grad je izgubio svoja osnivačka prava. Od osnivanja, raspolaže sredstvima i imovinom koju je obezbedio Grad Novi Sad.

Međutim, ugovorom iz marta 2000. godine između JP "Zavod za izgradnju grada" i DP "Novi Sad - gas" izgrađeni investicioni objekti gasovoda u većini prigradskih mesnih zajednica se prenose ovom društvenom preduzeću. Naknadnom sudskom presudom je utvrđeno da su navedeni sistemi izgrađeni sredstvima obezbeđenim iz budžeta Grada Novog Sada i poništen je deo ugovora kojim društveno preduzeće "Novi Sad - gas" raspolaže tom imovinom. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 03.12.2014 06:20
    Zaposleni
    Ima ovde još jedna stvar koja se nespominje. Račun firme DP Novi Sad GAS je u blokadi od februara meseca na ime duga prema Srbijagasu od 45.000.000 evra. Da dobro ste videli 45 miliona evra. Zaposleni dobijaji plate preko računa druge firme koji je osnovao Jovo Vujanović. Tako da taj koji će da kupi Novi Sad GAS prvo će morati da izmiri sva dugovanja firme pa tek onda da krene dalje.
  • Sven

    03.12.2014 00:49
    Bolje da se vrati u vlasnistvo grada nego da vlasnici budu Miodrag Kostic ili neki sumnjivi preduzetnici. Ipak ima tu i ozbiljnih stranih firmi koje su zainteresovane za NS - gas.
  • 02.12.2014 21:44
    Vučeviću, pitaj Nikolića pa prodajte i to Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti