Preminuo novinar Jan Briza

Poznati novosadski novinar Jan Briza preminuo je nakon velike borbe s teškom bolešću. Briza se novinarstvom bavio od 1975. godine. Bio je jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegov aktivni i istaknuti član.

Poznati novosadski novinar Jan Briza preminuo je nakon velike borbe s teškom bolešću.

Briza se novinarstvom bavio od 1975. godine u listu "Dnevnik", gde stiče ugled kao urednik spoljnopolitičke rubrike. Pomno i predano praćenje svetskih događaja odvelo ga je, poslom, na razne meridijane, gde je bio svedok dramatičnih političkih događaja i promena.

Bio je jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegov aktivni i istaknuti član. Od 1993. pisao je za "Nezavisni građanski list" i uz svoje kolege bio istrajan i nepokolebljiv u otporu tadašnjem režimu Slobodana Miloševića. Iz tog doba nastala je njegova knjiga "Prozor", svojevrsna spomenica antiratne borbe svih Novosađana.

Briza je bio dugogodišnji novinar agencije Beta, gde je, kako je govorio, vodio "borbu sa sekundama", a u jednom periodu i član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Sarađivao je i sa Fondom za humanitarno pravo. U poslednje dve godine pisao je za informativni portal "Autonomija".

Briza je bio stamen čovek novinarskog nerva, a sa kolegama je često sukobljavao mišljenje i u toj verbalnoj utakmici, gotovo uvek, poslednji odustajao. Posebno su ga voleli njegovi đaci, studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta. Prenosio je budućim kolegama, ne samo svoje znanje, već ih je učio osnovnom zadatku novinarstva, da pokreću javno mnenje, teraju na razmišljanje, prepoznaju pravu stranu i istrajno se bore.

Jan Briza je rođen u Pančevu, 14. aprila 1946. godine. Maturirao je u novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", a diplomirao na grupi za Opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

  • anoniman

    03.12.2014 19:47
    sta je sustina u svemu...............
    biti covek, ostati u lepom secanju ljudima, a ovaj covek je to zasluzio.....neka mu je laka zemlja!
  • Una

    03.12.2014 15:34
    Zbogom
    Bez Tebe vise nista nece biti kao pre. Ni Liman, ni Strand...
  • dragan

    03.12.2014 15:22
    Eh da je vise ovakvih ljudi .
    Najiskrenije saucesce porodici .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti