Kako novosadski matičar zamišlja e-upravu

Kako se u Srbiji zamišlja elektronsko plaćanje najbolje ilustruje primer matičarske službe u Novom Sadu, čije se šaltersko obaveštenje brzinom munje proširilo internetom i nasmejalo Srbiju.
Kako se u Srbiji zamišlja elektronsko plaćanje najbolje ilustruje primer matičarske službe u Novom Sadu, čije se šaltersko obaveštenje brzinom munje proširilo internetom i nasmejalo Srbiju.

Na šalteru matičarske službe zalepljeno je obaveštenje koje glasi "Poštovani, ukoliko uplate vršite elektronskim putem, na izveštaju o uplati mora stojati potpis službenika i pečat banke u kojoj ste izvršili uplatu!".

Ovaj kuriozitet domaćeg elektronskog bankarstva koji zbog ovakvih pravila u ovom slučaju suštinski i ne postoji zabeležio je i na Tviter "okačio" Vladimir Milić. On napominje da ga novo pravilo ipak nije usporilo u poslu zbog kojeg je došao kod matičara.

"Samo sam vadio izvod iz matične knjige rođenih, tako da sam preskočio ovu novu proceduru. Fotografisao sam obaveštenje da bih ljudima pokazao kako funkcioniše elektronsko bankarstvo, još jedan izmišljeni domaći nonsens", izjavio je Milić.

Na pitanje zašto bi čovek koji elektronski plaća posle morao ići po pečat u istu banku i tako nepotrebnim učinio svoj prethodnih postupak, matičarske službe još nemaju odgovor.

"Trenutno ne znamo koji je razlog zašto je okačeno ovo obaveštenje. Šefica odseka je otišla da to istraži, pa ćemo posle svima poslati obaveštenje sa odgovorom", kratko su rekli u matičarskoj službi.

Do tada je isplativije da građani odu u banku i uplate novac "peške", kako ne bi gubili vreme na elektronske uplate i traženje pečata u banci.

  • lala

    04.12.2014 20:27
    @halo bre
    Ne bih se udubljivao u tematiku, ali STOJATI je pravilan izraz. Pecat stoji na papiru, ne staji na papiru! Glagolski vid je fantasticna stvar srpskog jezika..ko ga zna naravno. Tako da gospodine Halo Bre, morali biste ponoviti gramatiku srednje skole, posto se malo komplikovaniji primeri ne uce u osnovnoj. Kratko objasnjenje sledi>
    Prema glagolu stati postoji nesvršeni i učestali glagol stajati (ne stojati) koji znači svaki čas se zaustavljati.
    Dakle pecat se ne zaustavlja svaki cas na papiru, vec tamo STOJI i STOJACE jer mora STOJATI!
  • alxxl

    04.12.2014 13:40
    da vidimo primer
    registracija firminih kola.

    1. tehnički odraditi i zatražiti uplatnice za firmu
    2. firma plaća preko interneta. ALI
    - potrebno je da imate potvrdu od banke da ste platili - to je poseban list sa taksativnim navodim šta je i gde plaćeno, potpis i pečat se podrazumeva
    - ALI pored toga MORATE imati OVERENE uplatnice (virmane) od strane banke. pošto ste platili elektronski, ti nalozi su PRAZNI! ali moraju biti overeni

    e sada da mi neko objasni:
    1. plaćanje elektronskim putem svaka transkacija dobija svoj ID broj.
    2. preko tog ID broja je NAJLAKŠE trasirati uplate - (počev od međubankarskog transfera)
    3. postoje IZVODI gde se nalaze sve uplate za određeno pravno lice, i to markiranih sa ID brojem transakcije.

    onda koji ku**c je potrebno da se šetka po šalterima, da se gubi radno vreme (da, radim kod privatnika), da se nervira i duplira svaki posao?? zašto je cilj države da ljudi izostaju sa posla?
  • boki-ns

    04.12.2014 12:54
    istina
    Nije bas sve tako kako stoji u tekstu.Ja sam pre 7 dana vadio licnu kartu i posto imam ebanking odlucio sam da platim na taj nacin upatnice za licnu kartu.I zvao sam banku da pitam kako ja da SUP-u dostavim dokaz o uplati.Sluzbenica banke mi je rekla da ja odstampam mail koji dobijem kad uplatim.Ali mi je rekla da neke ustanove traze da na tom odspampanom mailu stoji i pecat banke i potpis.I ja sam otisao u SUP i pitao i oni su mi rekli da mora pecat i potpis banke gde uplacujem.I kad sam to uradio prihvatili su uplatu.E sad tu se postavlja drugo pitanje.Dal je to normalno i prirodno - naravno da nije.Srpske drzavne ustanove su i dalje u srednjem veku.Ali nije samo kod maticara taj slucaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti