DRI: FTN nezakonito isplaćivao veće plate

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas izveštaje o pravilnosti poslovanja u 2013. godini Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u kojima je navedeno da su najveće nepravilnosti u isplatama zarada, korišćenju službenih vozila i javnim naavkama.
Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas izveštaje o pravilnosti poslovanja u 2013. godini Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u kojima je navedeno da su najveće nepravilnosti u isplatama zarada, korišćenju službenih vozila i javnim naavkama.

Fakultet tehničkih nauka za plate u 2013. godini dao je 148,4 miliona dinara više nego što je propisano. Taj fakultet je, navodi DRI, bez pravnog osnova članovima Saveta za članstva i prisustva sednicama isplatio naknade od 825.000 dinara. Zaposlenima je obračunato i isplaćeno uvećanje plate za sate prekovremenog rada od 35 odsto, za rad na praznike 150 odsto i za rad noću 35 odsto, što nije u skladu sa propisima.

Među glavnim nepravilnostima, koje je DRI pronašla, je i to što je Fakultet tehničkih nauka isplatio dodatak za minuli rad u procentu 0,5 umesto 0,4, kako je propisano, i na taj način, za plate imao dodatni rashod od 9,3 miliona dinara.

Kako se ističe, taj fakultet je isplatio naknade za upotrebu sopstvenog vozila u iznosu od skoro 37 miliona dinara bez rešenja o odobravanju korišćenja u službene svrhe i dokaza da je automobil korišćen samo u slučajevima kada nije bilo moguće koristiti službena vozila, što nije u skladu sa Pravilnikom Fakulteta.

"Jedno lice zaposleno na Fakultetu na službenim putovanjima u zemlji provelo je 222, od ukupno mogućih 261 radnih dana u 2013. godini i po osnovu dnevnica za službena putovanja i naknade za korišćenje sopstvenog vozila ostvarilo primanja u iznosu od 2,13 miliona dinara", navodi se u izveštaju DRI.

Uz više nepravilnosti kod javnih nabavki, DRI je pronašao i da Fakultet tehničkih nauka u budžet Srbije u 2013. godine nije vratio neutrošena sredstva u iznosu od 4,8 miliona dinara, koja mu je prenelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za naučno istraživačke programe i projekte.

Beogradski Poljoprivredni fakultet je mimo propisa za korišćenje službenih vozila potrošio oko 17,2 miliona dinara i sproveo javne nabavke u vrednosti 109,4 miliona dinara. Taj fakultet u poslovnim knjigama nije evidentirao poljoprivredno zemljište površine oko 78 heltara, koje je dobio na korišćenje.

Sutrotno propisima isplaćene su povišice plata zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu u iznosu od oko milion dinara, otpremnine za odlazak u penziju u iznosu od 2,2 milion dinara i honorari u vrednosti 15,2 miliona dinara.

  • Profesor Dobrica

    04.12.2014 15:16
    "... te "ogromne" plate sa FTN-a su neuporedivo manje od plata koje dobijaju studenti tog istog FTN-a kada odu da rade u nekoj od "zlih profesorskih" firmi u NS." Ne znam puno o FTN platama i platama u profesorskim firmama, ali znam da si lazov neopevani.
  • Komentator

    04.12.2014 11:40
    Čudne li kontrole...
    Mnogi koji komentarišu zbivanja na fakultetu, kao iz onog vica misle da "Vanredni profesor ne mora redovno da dolazi na posao". Samo o par stvari, jel je ovo siroka tema o kojoj se ne prica. Da bi inzenjerski fakultet bio uspesa i obrazovao kadrove koji, sto je evidentno, rade u uspesnim svetskim kompanijama moraju da imaju nastavnike koji poznaju struku a ne samo da teoretisu. To znaci da prof. i ass. rade projekte i sl. za privredu, koje dobijaju u trzisnim utakmicama. Normalo oni bi da im fakultet isplati novac za taj posao. E nekome bi bilo jako korisno kada bi se fakulteti lagano pretvorili u grupu teoreticara koji bi slabo pripremali buduce inzenjere, pa ih niko ne bi zaposljavao i ko bi upisivao, i.... Pored toga da bi otisli na teren yaposleni mogu to uciniti sluzbenim automobilom, ali njih ima nemerljivo malo na 1400 zaposlenih, a ne kao u nekim JP. I tako niz svega drugog. Kontrole treba da bude,i uvek ima pojedinacnih gresaka, ali samo da FTN ne bude ismevan od drugih fakulteta u drzavi kako se jedini pridrzava pravila poslovanja.
  • DRI

    04.12.2014 10:10
    Zasto samo FTN?
    Slazem se da treba preispitivati rad svake firme, pa tako i fakulteta, samo ne znam zasto nigde nije navedeno da je FTN jedini fakultet u NS na kojem je doticna DRI bila da proverava stvari. Logicno je da od FTN-a krene, jer je to najveci fakultet, ali onda tako treba i reci, a ne da ispada da je FTN najgori od svih, a ostali nisu ni prosli proveru. Pri tome, FTN obrazuje kadrove koji su trenutno (barem u NS) najpotrebniji, i jedni od retkih koji pri zavrsetku fakulteta odmah mogu dobiti posao i to sa dobrom platom. Takodje, koliko mi je poznato, te "ogromne" plate sa FTN-a su neuporedivo manje od plata koje dobijaju studenti tog istog FTN-a kada odu da rade u nekoj od "zlih profesorskih" firmi u NS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti