"Deca se neće lečiti SMS porukama"

Do kraja godine moguće je da će barem jedno dete ili mlada osoba biti poslato na lečenje u inostranstvo upotrebom sredstava iz Fonda za lečenje oboljenja koje se ne može lečiti u Srbiji, kaže za 021 članica Nadzornog odbora ovog fonda i članica udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić.
Do kraja godine moguće je da će barem jedno dete ili mlada osoba biti poslato na lečenje u inostranstvo upotrebom sredstava iz Fonda za lečenje oboljenja koje se ne može lečiti u Srbiji, kaže za 021 članica Nadzornog odbora ovog fonda i članica udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić.

Ova Novosađanka, jedina članica iz Vojvodine, poručuje da u javnosti kruže pogrešni zaključci o Nadzornom odboru Fonda i njegovim delatnostima, koji je formiran da bi se uspostavila kontrola u čitavom sistemu slanja dece i mladih na lečenje u inostranstvo.

"Stiče se pogrešan utisak u javnosti da smo mi ti koji biraju i odobravaju koja ko će biti poslat na lečenje. Zadatak članova Nadzornog odobra je da kontrolišu protok sredstava i da li se sve odvija prema predviđenoj proceduri, tj. da li se poštuju pravila. Prilikom sagledanja svake pojedinačne situacije, uzima se u obzir i težina bolesti, specifičnosti i svi ostali parametri koji su bitni kako bi se ustanovilo zdravstveno stanje i neophodnost slanja u inostranstvo. Za određene bolesti postoje referentne ustanove u inostranstvu. Međutim, u cilju ušteđenja na putnim troškovima, sada se razmišlja o mogućnosti dovođenja stranih stručnjaka kod nas, čime bi njima bio plaćen put i honorar za izvršen zahvat", kaže Ćorićeva za naš portal.

Ona dodaje da će se truditi da sve teče regularno i transparentno, a to su planovi svih uključenih u rad ovog fonda.

"Ako nam predračun pokaže da su ukupni troškovi lečenja i ostalih neophodnih koraka 100.000 evra, mi nećemo dozvoliti da se potroši 150.000 evra. Takođe, ako se iskoristi manje novca nego što je planirano, preostali iznos se vraća u budžet namenjen Fondu. Ovo nije fond čije neiskorišćena sredstva odlaze u budžet republike, već će sve vreme boraviti na računu Fonda i koristiti se samo u te svrhe", navodi Dragana Ćorić, koja je kao član odbora uplatila donaciju Fondu.

Ukoliko lekarska komisija bude ekspeditivna, Ćorićeva se nada da će do kraja godine jedno ili dvoje dece tj. mladih biti poslati u inostranstvo. Procedure su, navodi ona, uspostavljene, a sada je na sajtu Ministarstva zdravlja vidljiv i način i postupak podnošenja zahteva za dodelu sredstava za lečenje. Članovi Nadzornog odbora rade, kako za 021 kaže Ćorićeva, na principu entuzijazma, s obzirom na to da za svoj rad ne dobijaju nikakva primanja.

"Ministar će imati zadatak da daje ili odbije da da saglasnost na predlog komisije za slanje nekog deteta na lečenje u inostranstvo. Zahtevi su krenuli da stižu, a na sajtu će biti moguć javni uvid u sve informacije o daljem toku - kako odluke komisije i ostalih članova, tako i odluke Nadzornog odbora. Naravno, uz poštovanje privatnosti ličnosti, navođenjem isključivo inicijala. Jedina takoreći žalost u celoj priči je što se ti roditelji već međusobno znaju", kaže Ćorićeva.

Predviđeno je da odbor zaseda kvartalno, makar na svaka tri meseca, što će zavisiti od individualne situacije. Ona se nada da će rok od podnošenja zahteva, do odobrenja i sprovođenja lečenja biti što kraće, ali i urađen po predviđenoj proceduri. Naglašava, međutim, da postoji mogućnost slanja na lečenje u inostranstvo i u slučajevima retkih bolesti za koje mi imamo specijaliste, ali takva oboljenja Republički fond za zdravstveno osiguranje ne prepoznaje.

"Iako su inicijalni koraci napravljeni i procedure definisane, bojim se da ćemo mnoge stvari rešavati u koraku, jer će biti nepredviđenih situacija - što ne znači da će biti sprovedeno na loš način", tvrdi ona i dodaje da je posao Nadzornog odbora da kontroliše i uspeh lečenja deteta ili mlade osobe u periodu koji će uslediti.

Ona kaže da ranije nije postojalo dovoljno političke volje da se ovakav fond osnuje, ali su brojni negativni slučajevi doveli do toga da se zahtevi roditelja i aktivista poklapaju, a da država konačno želi da ponudi sistemsko rešenje jednog velikog problema.

"Nije poenta da se deca leče sms porukama. Mi smo do sada stihijski rešavali neke probleme, ali je ovo početak sistemskog rešavanja. Mi ćemo se sve više i više susretati sa različitim bolestima i procedurama, a ta saznanja nisu bila dostupna našim stručnjacima u Srbiji", navodi Dragana Ćorić za naš portal i dodaje da bi ovaj fond trebalo da nadživi svaku promenu vlasti.

Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja  ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji zvanično je krajem novembra počeo sa radom, a prvu donaciju uputila je Vlada Srbije u iznosu od milion evra. Donacija će stići i iz Skupštine Srbije, uplatom iznosa od 300.000 dinara, prikupljenih od kazni izrečenih poslanicima na plenarnim sednicama.

Nedavno je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio da će novac namenjen NVO, koje je trebalo da dodeli putem sumnjivog konkursa, nameniti ovom Fondu, ali je ta situacija još uvek zakonski neizvesna. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 03.12.2014 22:13
    Da li je moguće da su i Draganu kupili? Da lečimo decu SNS porukama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti