Mladi Novosađanin zna devet jezika, i neke reči unazad

Osamnaestogodišnji Bojan Skrobić, učenik četvrtog razreda Karlovačke gimnazije, govori engleski, nemački, italijanski, španski, portugalski, rumunski, bugarski, makedonski i slovenački.
Osamnaestogodišnji Bojan Skrobić, učenik četvrtog razreda Karlovačke gimnazije, govori engleski, nemački, italijanski, španski, portugalski, rumunski, bugarski, makedonski i slovenački.

Gledajući inostrane serije, četujući sa strancima i igrajući video igrice usavršio je svoje veštine. Kako po talentu na kom mu mnogi zavide, Bojan je poseban i po tome što izgovara reči unazad. U proseku mu je potrebno najviše dva meseca da savlada jezik, čak toliko dobro da vodi računa i o akcentu, ali i o tome da se ne prepozna da mu je srpski maternji.

"Dok sam bio u osnovnoj školi, primećivalo se da mi nemački ide bolje nego ostalim učenicima. Čak toliko dobro, da su mnogi želeli da sede pored mene na kontrolnom", kaže Skrobić.

Prvi jezik koji je sam naučio gledajući seriju "Seranovi" bio je španski. "Slušao sam šta govore i čitao prevod, te sam pamtio. Imao sam običaj da poređam jastuke preko slova i tako vežbam, ili bih zamolio mamu da proverava da li dobro prevodim ono što govore", kaže Bojan.

Zahvaljujući, video igri "World of warcraft" progovorio je bugarski i makedonski.

"Za bugarski i makedonski mi je trebalo po dve nedelje. Moram priznati da sam s bugarskim imao poteškoća, jer ima dosta reči koje su slične rečima na srpskom, a imaju različito značenje. Kod njih je interesantno i to što imaju različite izgovore po gradovima kao i akcentovanje reči", kaže Bojan.

Slovenački je, kaže, naučio kada je otišao na festival u Maribor. Pet dana mu je bilo dovoljno da progovori sa Slovencima. "Pokupio sam štajerski naglasak. Primetio sam da imaju dosta reči nemačkog porekla. Recimo vreme se na slovenačkom kaže čas, a na štajerskom dijalektu cajt zbog uticaja Nemačkog", priča Bojan.

Pored španskog, italijanski mu je omiljeni jezik, a njega je učio dok je bio u Rimu pre dve godine. Iskoristio je svoj odlazak, pa je radio u restoranu, kako bi doveo italijanski do savršenstva. Toliko dobro da je zahvaljujući svojoj profesorki španskog Jeleni Kamberović radio kao prevodilac na jednoj međunarodnoj konferenciji prevodeći sa italijanskog i španskog na srpski i obrnuto.

Naučnici u lingvistici su uporednim izučavanjem jezika tražili sličnosti pa su tako učili jezike, a to je i Bojanov recept. Kaže da se ne libi ni od toga da započne razgovor sa inostranim turistima u gradu, a samo kako bi pospešio izgovor i akcenat.

Bojan želi da bude simultani prevodilac, i da upiše Fakultet za moderne jezike, interpretaciju i prevodioce u Trstu, ali nema novca za to. Za studente iz zemalja koje nisu članice Evropske unije ima samo jedno slobodno mesto, a na računu mora imati 5.818 evra kao dokaz da ima novac za prvu godinu školovanja. Po upisu može konkurisati za stipendije, ali mu je novac potreban kao garancija.

  • KG i SSLMIT

    07.12.2014 10:24
    Mogu da pomognem
    Volela bih da dobijem kolegin kontakt, verovatno mogu da mu pomognem.
  • Cinik101

    04.12.2014 20:32
    Za jezike svaka cast. A to sto izgovara reci unazad, to je jako vazno, bez toga jednostavno ne mozemo. A i sve ostalo kod nas ... napreduje unazad.
  • Bivši Karlovački đak

    04.12.2014 15:01
    Mala pomoć
    Ukoliko uspem da dobijem posao koji bi mi obezbedio velik prihod, i potvrdim od profesora i direktorice da je dečko stvarno pametan i nije prevarant, makar deo ću pozajmiti dečku kao garanciju za upis. Ne mogu da dam, ali da pozajmim mogu. Karlovački đaci se drže zajedno bez obzira na sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti