Protestovali advokati u Novom Sadu

Pred novosadskim sudom danas je protestovalo preko stotinu uglavnom mlađih članova Advokatske komore.
Pred novosadskim sudom danas je protestovalo preko stotinu uglavnom mlađih članova Advokatske komore.

Oni su se okupili kako bi ukazali da ni posle tri meseca nema napretka u pregovorima sa državom oko zahteva advokata. Kako je rečeno na skupu, ovo okupljanje je i najava za protest koji se naredne nedelje planira u Novom Sadu kada će biti veliko okupljanje novosadskih i vojvođanskih advokata u centru.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić izjavio je da ministar pravde Nikola Selaković servira javnosti neistinite informacije da je u stalnom kontaktu sa vrhom advokatskih komora.

- Advokatska komora Vojvodine nije iznenađena ovakvim izjavama ministra, jer nije se prvi put desilo da ministar pravde servira novinarima i javnosti dogovore kojih nije ni bilo, jer ni kontakata, razgovora, pregovora i dogovora sa 'vrhom advokatskih komora' nema, niti je bilo - naveo je Sikimić. On je ocenio da Selaković zapravo i ne želi da postigne dogovor sa advokatima.

Ministar pravde Nikola Selaković je juče u Kruševcu rekao da je "sa vrhom advokatskih komora u stalnom kontaktu" i ocenio "da smo možda na putu da nađemo rešenje za izlazak iz ovog štrajka".

U međuvremenu, danas su predstavnici Advokatske komore Beograda predali Ustavnom sudu Srbije urgenciju za prekoredno rešavanje više inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o notarima i zakona o prometu nepokretnosti koje su tom sudu predate početkom septembra.

Vladimir Gajić iz Beogradske advokatske komore rekao je da je Ustavni sud pre više od dva meseca doneo odluku o prekorednom rešavanju, a da je pre 15 dana obavestio javnost da je održano pripremno ročište, jer su određeni izvestioci.

- Mi smo odlučili, jer je naš ključni zahtev da Ustavni sud odluči o našim inicijativama, da napravimo jednu vrstu pritiska. Mi ih ovde bodrimo da donesu odluku o jednom velikom i gorućem pitanju zbog kojeg tri meseca ne rade sudovi u Srbiji - kazao je on.

Gajić je rekao da advokati imaju informacije da vlast vrši veliki pritisak na Ustavni sud, ali nije precizirao o kome je reč. Najavio je da će advokati iz Advokatske komore Beograda nastaviti da se okupljaju ispred Ustavnog suda svakog radnog dana između 12 i 13 časova.

  • Lee

    07.12.2014 13:17
    Lopovi
    Da nema vas "pravnika" i slicni vama, bez obraza i casti, kriminal ne bi postojao!
  • -

    07.12.2014 09:24
    -
    obzirom da znate kakva je advokatska komora-
    sta mislite kakva je onda lekarska komora?
  • 06.12.2014 14:46
    Nepravda...
    Kad ne mogu advokati da se izbore za svoja prava,kako onda ja da se izborim za svoja prava?Tužno i žalosno je to što smo svi koji mislimo drugačije obespravljeni....:(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti