Više od 1.000 grafita samo u centru Novog Sada

Za samo tri dana rada antigrafiti-jedinica koja je po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića formirana u okviru JKP "Gradsko zelenilo" izbrojala je više od 1000 grafita u širem centru Novog Sada.  
Za samo tri dana rada antigrafiti-jedinica koja je po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića formirana u okviru JKP "Gradsko zelenilo" izbrojala je više od 1000 grafita u širem centru Novog Sada.   

Zgrade na Limanu

Najveći broj uočenih i fotografisanih grafita odnosi se na govor mržnje, a najnaruženiji deo grada je uži centar, dok stanje nije bolje ni u ostalim gradskim kvartovima.

Brojanje i mapiranje prvi je korak u okviru akcije tokom koje će biti uklanjani grafiti s novosadskih fasada. Grafiti mržnje biće prioritet, saopštilo je "Zelenilo".

Anti-grafiti jedinica koja broji 10 članova nastaviće sa utvrđivanjem tačnog broja i lokacija grafita, kako bi bio napravljen tačan plan njihovog efikasnog i ekonomičnog uklanjanja. Ta jedinica i njeno angažovanje na novim poslovima neće predstavljati novi trošak za građane Novog Sada, jer će grafite uklanjati u okviru plate koju već primaju u preduzeću.

Grafiti će biti uklanjani po unapred zacrtanoj mapi. Od plana će se odstupati samo u slučajevima kada građani prijave novi grafit mržnje koji može izazvati uznemirenje javnosti. Akcija uklanjanja grafita počeće narednih dana, po obavljenom snimanju terena.

Građani mogu da prijave grafite svakog radnog dana od 7 do 15 časova telefonom na 021/21-00-272. Anti-grafiti jedinica posle prijave ima rok od 48 sati da ukloni grafit.

  • anti grafiti

    06.12.2014 09:06
    bolje rešenje
    ok je to što bi oni da skidaju grafite, bilo je i krajnje vreme za tako nešto.
    moj predlog bi bio da bolje da se poštre kontrole pisanja istih i da se promene zakonske odrodbe u vezi pisanja grafita (bilo kog tipa: političkih, rasističkih, fašističkih (uglavnom su pretkodni isto sr. drugo pakovanje), ljubavnih, šaljivih...) i kazne za njih. moj predlog bi bio isključivo novčana kazna zajedno sa društveno korisnim radom (u narandžastim kombinezonima, naravno, nego kako?) bez mogućnosti drugačijeg odrađivanja kazne. društveno koristan rad bio bi na čiščenju grafita, skupljanja đubreta, narodne kuhinje i sl.
    iste ove kazne mogle bi i za: bacanje đubreta, remećenje javnog reda i mira, određeni saobraćajni prekršaji i slično.
    da vidite kakav bi red bio kada bi se pre ili kasnije pojavile slike brbana u narandžastim kombinezonima na facebook-u, twitter-u i drugim mrežama...
    mislite o tome.
  • Naca

    06.12.2014 09:04
    Bez mržnje
    Podržavam svaku akciju za lepši i čistiji Novi Sad, svaku poruku mržnje i netolerancije treba otkloniti!
  • Podbara Haos

    06.12.2014 08:55
    Najžalije mi je onog prekrečenog velikog grafita kod Centroslavije, sadašnje prodavnice keramike na keju, koji mi nije bio baš jasan kad sam bio klinac:
    Mi smo oni na koje su nas naši roditelji upozoravali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti