U toku Memorijalni turnir u gimnastici "Laza Krstić i Marica Dželatović"

U toku je Međunarodni Memorijalni turnir "Laza Krstić i Marica Dželatović", peti po redu, u ženskoj - muškoj sportskoj gimnastici na više lokacija u Novom Sadu.
U toku je Međunarodni Memorijalni turnir "Laza Krstić i Marica Dželatović", peti po redu, u ženskoj - muškoj sportskoj gimnastici na više lokacija u Novom Sadu.

Turnir se organizuje u čast doajena jugoslovenske gimnastike i dugogodišnjih trenera Laze Krstića i Marice Dželatović. Turnir traje do 7. decembra na više lokacija u gradu (Gimnazija  "Isidora Sekulić" - dečaci i sala na Đačkom igralištu - devojčice).

Sokolsko društvo "Vojvodina" i Novi Sad ugostiće oko 400 učesnika od toga preko 250 takmičara, gimnastičara i gimnastičarki iz 18 zemalja (Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Švedske, Danske, Austrije, Nemačke, Italije, Danske, Bugarske,  Jordana, Južne Afrike, Malte, Češke, i Srbije).

Laza Krstić (1939 – 2004) radio je u Sokolskom društvu "Vojvodina" kao trener muške sportske gimnastike, i svojim nesebičnim radom stvarao je državne prvake, reprezentativce, trenere i gimnastičke sudije. Kao trener reprezentacije bio je poštovan ne samo u Novom Sadu, već u celom sportskom okruženju bivše Jugoslavije. Njegovom pojavom u Muškoj sportskoj gimnastici Novi Sad, Vojvodina, Srbija i nekadašnja Jugoslavenska zajednica postali su deo velike gimnastičke porodice uspešnih evropskih zemalja.

Marica Dželatović (1928 – 1998) posvetila je svoj život ženskoj sportskoj gimnastici. Zahvaljujući njenom radu, Sokolsko društvo "Vojvodina" je imalo državne prvake i gimnastičarke koje su bile članovi reprezentacije. Bila je gimnastički sudija najvišeg, međunarodnog ranga, trener reprezentacije. Nesebično je pomagala stručnom usavršavanju mladih trenera koji su kasnije postali cenjeni stručnjaci u sportskoj gimnastici.

Sokolsko društvo u Novom Sadu osnovano je 1905. godine i u svojoj stogodišnjoj istoriji, uspelo da očuva izvorne principe i vrednosti Sokolskog (Tiršovog) gimnastičkog sistema, nastalog u drugoj polovini XIX veka.  Sa preko 200 medalja godišnje sa različitih takmičenja u ženskoj i muškoj sportskoj gimnastici, najtrofejnije je gimnastičko Društvo u zemlji, ali i najmasovnije s obzirom da u salama svakodnevno vežba preko 500 devojčica i dečaka i preko 100 odraslih vežbača.

Naredna 2015. godina je jubilarna. Obeležiće 110 godina postojanja. U pripremi je Monografija i niz pratećih programa kojima će istorija društva govoriti i o istoriji Novog Sada.

  • gimnastika

    06.12.2014 20:54
    Svaka čast deci koja se takmiče u sportskoj gimnastici . Trenerima koji ih treniraju... Treba ih medijski pratiti ,jer su zaista nepravedno zapostavljeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti