Policajci iz Laze Telečkog osumnjičeni za nasilje i reket

Tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu protiv policajca i četvorice osumnjičenih koji su 26. marta pretukli dvadesettrogodišnjeg Boška Šekerovića i njegove prijatelje u Ulici Laze Telečkog.
Tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu protiv policijskog službenika i četvorice osumnjičenih koji su 26. marta pretukli dvadesettrogodišnjeg oficira prekookeanskog broda Boška Šekerovića i njegove prijatelje u Ulici Laze Telečkog.

Prema informacijama iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u toku je postupak preduzimanja dokaznih radnji za napad i nanošenje telesnih povreda Šekeroviću i njegovim prijateljima. Krivičnu prijavu podnela je policija na osnovu video snimka.

Gvozden Grgur, advokat osumnjičenih, tvrdi za BIRN da su svi nevini. On kaže da policajac nije bio na mestu događaja kako to navodi Šekerović i dodaje da ne postoji nikakav video snimak koji bi to potvrdio.

Tog 26. marta, dva sata nakon ponoći, dok je Šekerović sa prijateljem razgovarao ispred jednog bara, krupniji muškarac ga je u prolazu grubo zakačio ramenom i oborio. Obezbeđenje iz nekoliko okolnih klubova je odmah pritrčalo i napalo Šekerovića i njegove prijatelje.

- Njih petnaestorica su tukli nas trojicu. Nekoliko puta sam gubio svest - priča Šekerović za BIRN kojem su nakon tuče slomljeni nos i zub, a imao je i veliki podliv na oku. Njegov prijatelj i kolega Jovan Jovičić je takođe povređen. Noge su mu bile toliko izubijane da nekoliko dana nije bio u stanju da hoda. - To je bilo čisto divljaštvo. Jedan te drži dok te petorica tuku. Jedan od napadača je ušao u klub i vratio se sa teleskopskim pendrekom, sličnim onima koje koristi policija - priča Jovičić.

Šekerović i njegovi prijatelji uspeli su da pobegnu kada im je devojka koja radi u baru dala ključeve od toaleta. Tu su se zaključali i pozvali policiju.

Zastrašujuće iskustvo ovog mladog čoveka ukazuje na problem koji je prilično raširen. Mlađi policajci van radnog vremena često rade na vratima kao obezbeđenje u noćnim klubovima i barovima - gde nekažnjeno učestvuju u krivičnim delima nasilničkog ponašanja i naplati reketa od vlasnika lokala.

Među vlasnicima barova vlada velika potražnja za privatnim obezbeđenjem još od devedesetih godina, kada je u ratnom haosu izazvanom raspadom Jugoslavije, kriminal počeo da buja. Policajci su bili spremni da privatnicima ponude usluge obezbeđenja, jer država - osiromašena ratovima, zapadnim sankcijama i lošom ekonomskom politikom - nije bila u stanju da im ponudi pristojne plate.

Problem ovakvog angažovanja policajaca naročito je izražen u Laze Telečkog, gde je sve više narodnjačkih klubova i kafića u koje dolaze gosti koji su sve skloniji nasilju. Prema izjavi jednog od policajaca srednjeg ranga novosadske kriminalističke policije, pre samo dve godine u toj ulici imali su po jednu ili dve teške tuče godišnje. - Poslednje dve godine dešavaju se jednom mesečno, a u njima učestvuju i mlađi lokalni policajci - kaže on, dodajući da je broj incidenata koji se ne prijavljuju policiji svakako znatno veći.

Policajci koji patroliraju ulicama ne žele da otkrivaju imena kolega koji rade na vratima noćnih klubova. Praksa prikrivanja nezakonitih radnji kolega poznata je kao "plavi zid ćutanja". Ali to nije jedini zid ćutanja koji okružuje ovaj problem. BIRN je zatražio intervjue od više od deset vlasnika lokala u Ulici Laze Telečkog u vezi sa angažovanjem policajaca da rade u obezbeđenju. Svi su odbili da govore iako im je garantovana diskrecija. Drugi radnici obezbeđenja takođe ostaju nemi i odbijaju da kažu policiji da li neko od njihovih kolega radi na vratima kluba i da li je učinio neko krivično delo.

Nema policije - nema posla

Jedan bivši policijski službenik koji se bavio unutrašnjom kontrolom u Srbiji tvrdi da su u ove poslove često umešani i lokalni komandiri policije. Često upravo oni dok obavljaju svoje službene dužnosti uspostavljaju prvi kontakt sa vlasnicima lokala nakon čega vrše pritisak na njih da angažuju policajce kao privatno obezbeđenje, kaže on. Ukoliko vlasnik odbije, može da očekuje česte policijske racije ili posete lokalnih pozornika koji će mu naređivati da isključi muziku.

- Ne možete da držite noćni klub ako ne angažujete policiju - tvrdi Svetlana Gajinović, čiji je bar bio na meti stalnih policijskih upada početkom godine. - Dolazili su bukvalno svakog vikenda i pretresali bez ikakvog naloga - svedoči ona.

Dok je sedela u svojoj dnevnoj sobi i pravila kratke pauze tokom razgovora kako bi sabrala misli i obuzdala bes, Svetlana Gajinović objašnjava da je konačno pristala da angažuje jednog policajca kao obezbeđenje. - On bi samo sedeo sa strane i pio piće. On nije od onih pripadnika obezbeđenja koji vodi računa da sve bude u redu. Za to morate da angažujete posebno obezbeđenje - priča Svetlana.

Policajac je u Svetlaninom baru proveo samo nekoliko večeri pre nego što je ona konačno odlučila da ga zatvori. Nije imala ni 30 evra koliko je trebalo da mu plati. Čak i oni policajci koji samo žele da ostvare dodatni prihod na kraju ovako završe u okruženju prepunom ljudi iz kriminalnog miljea.

- Problem je u tome što su policajci i kriminalci na istoj strani. Devedeset odsto onih koji u noćnim klubovima rade na vratima kao obezbeđenje ima kriminalnu prošlost - tvrdi Nenad Ljubišić, novosadski policajac koji vodi udruženje za promovisanje visokih policijskih standarda.

Pružajući usluge privatnog obezbeđenja, policajci honorarno mogu dodatno da zarade od 10 do 50 evra za noć, kažu sagovornici iz policije. Baveći se ovim poslom sa strane, mesečno mogu da zarade bar još jednu platu, pri tome dolazeći u situaciju očevidnog sukoba interesa. Policajci koji rade u obezbeđenju obično su fizički spremni i obučeni mladi ljudi, pripadnici jedinica koje se angažuju u posebno opasnim situacijama koje nalažu primenu sile.

Dobiješ svog policajca za 30 evra

Vlasnicima barova i klubova angažovanje takvih policajaca donosi značajne pogodnosti. Oni imaju pristup podacima ako se vrše neke interne provere i mogu da budu od koristi kada treba zaobići lokalne propise, kao što su propisi o radnom vremenu klubova. Sem toga, zakonom im je dozvoljeno da nose oružje, čak i kada nisu na dužnosti.

- Žalosno je da neko za 20 ili 30 evra može da kupi policajca, dobije pištolj i policijsku značku - kaže Ljubišić. Ironija je u tome što prisustvo velikog broja naoružanih policajaca koji nisu na dužnosti nimalo ne doprinosi većoj bezbednosti, već, naprotiv, čini takva mesta manje bezbednim.

Dodajmo da je Policijska uprava u Novom Sadu odbila zahtev za intervju kao i da dostavi pisane odgovore u vezi sa optužbama protiv njenih pripadnika koje su opisane u ovom članku.

Kompletan tekst Balkanske novinarske istraživačke mreže BIRN o policajcima koji rade kao obezbeđenje možete pročitati ovde. (Dragana Pećo)

  • Pravnik

    09.12.2014 18:45
    za Miloša
    Obezbeđenje uglavnom i jesu i huligani sa tribina, a i policajci (neki možda bivši). I u tome je ceo problem, što na kraju oni koji treba da štite sve građane i da održavaju zakon, štite samo sebe međusobno i one koji im plate. Korumpiran policajac je gori od najgoreg kriminalca, jer on treba da te štiti, a umesto toga, za pravu cenu, i od njega ćeš nastradati. I ja bih za takva krivična dela koja počine policajci propisao 3x veću kaznu, nego ako isto počini obični civil. Takođe, etička edukacija i selekcija kadrova u policiji mora da bude strožija!
  • 09.12.2014 16:29
    nije istina.
  • Milos

    09.12.2014 15:33
    PREDLOG
    Predlazem da te vrste obezbedjenja rade huligani sa tribina, tz.navijaci! Sta ste digli galamu, pa sta ako rade policajci na vratima, i to je postenije nego da uzimaju novac na neki drugi nacin. Vama je bolje da se snalaze kao mnogi u Srbiji, ugradjivanje ,procenti,korupcija... itd. Drzava nam je u opstem haosu,grad takodje a vi se uhvatili policajaca koji rade na vratima! U svakom slucaju oni su i placeni da odrzavaju red a ne neko drugi! Pogledajte kojiko omladine odlazi iz ove zemlje, koliko je skocio evro, nezaposlenost...tuga,jad i cemer!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti