Centar "Živeti uspravno" ostaje bez sredstava zbog Vulina?

Poništavanjem konkursa za projekte unapređene socijalne zaštite, ministar za rad Aleksandar Vulin, oštetio je nedužne, piše Blic.  

Poništavanjem konkursa za projekte unapređene socijalne zaštite, ministar za rad Aleksandar Vulin, oštetio je nedužne, piše Blic.

Među brojnim organizacijama koje nisu dobile novac iz budžeta grada ili republike nalazi se i novosadski centar "Živeti uspravno" koji pruža personalnu pomoć osobama sa invaliditetom. U Novom Sadu ima oko 50 ljudi kojima je takav vid pomoći neophodan da bi uopšte mogli da funkcionišu. O neophodnosti za postojanjem ovakve organizacije najbolje govore korisnici.

"Ne mogu da pokrećem ni ruke ni noge, pomoć mi je neophodna 24 sata dnevno. Samostalno jedino mogu da govorim i da dišem. Asistent me oblači, vodi u toalet, umiva, hrani, vodi na posao, kod prijatelja, na koncert, u pozorište", kaže Ljiljana Čakmak, obolela od kvadriplegije.

Programska koordinatorka udruženja "Fenomena" iz Kraljeva Marija Petronijević, kaže da će zbog obustavljanja konkursa, bez pomoći ostati mladi bez roditeljskog staranja. "Projekat je nazvan "Moć promene za mlade bez roditeljskog staranja", a kroz projekat je trebalo da socijalne radnice prođu akreditovanu obuku za formiranje i vođenje grupa samopomoći za mlade koji su u riziku od porodičnog nasilja", objašnjava Petronijevićeva.

Sekretar Centra OSI iz Paraćina Dušica Milutinović ističe da ta organizacija nema rešenja za nastalu situaciju. "Tražili smo 1,9 miliona dinara za 65 teških invalida i 8 gerontodomaćica i sada oni ostaju bez ikakve pomoći - kaže ona.

Predsednik Udruženja parapregličara iz Paraćina Dimitrije Blagojević navodi primer slepih, sina i majke, koji su "bez pomoći gerontodomaćice mrtvi ljudi".

  • Mislim

    08.12.2014 10:02
    da
    Vulin u najmanju ruku treba da podnese ostavku, šta čovek radi na čelu veoma važnog ministarstva u današnje vreme je neverovatno, a Vučić to toleriše - SRAMOTA
  • 08.12.2014 08:58
    Cela Srbija polako ostaje bez para zbog lopovluka trenutne i bivsih vlasti.
  • Perica

    08.12.2014 08:42
    Moglo se i ocekivati od Baba Jule

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti