"Elektrovojvodina": Kradljivci struje da ne budu spokojni

Novosađani za električnu energiju u ovom trenutku duguju 550 miliona dinara, a praksa pokazuje da svaki petnaesti građanin krade struju.
Novosađani za struju u ovom trenutku duguju 550 miliona dinara, a prinudnom naplatom sudskih izvršitelja do sada je naplaćeno oko 19 miliona dinara.

Prinudna naplata je tek u početkoj fazi, ali će neki Novosađani zimu dočekati u hladnim domovima. Kako za 021 kažu iz "Elektrovojvodine", električna energija je roba i građanima se savetuje da plate dug, kako se ne bi zaustavila isporuka struje.

"Ovo posebno iz razloga što je hladno, predstoje praznici kada je svakom domaćinstvu potrebna električna energija i zbog toga je dobro da se učini još jedan  napor kako bi svako domaćinstvo dočekalo predstojeće praznike i narednu godinu bez neizmirenih obaveza", kažu iz "Elektrovojvodine".

Praksa krađe električne energije postaje sve češća, a svi koji preko ilegalnih priključaka kradu struju "ne treba da se osećaju spokojno", poručuju iz ovog preduzeća. Postoje građani koji se priključuju na energetski sistem mimo zakona uprkos činjenici da "Elektrovojvodina" pokriva njihovo područje, a podaci govore da svaki petnesti korisnik krade struju.

Kontrola krađa obavlja se sistematski od 2011. godine, a mesečno se kontroliše oko 2.500 korisnika.

"Svima  koji  su  nelegalno  priključeni  na  elektroenergetski  sistem 'Elektrovojvodine'  biće  to  onemogućeno  svim  raspoloživim  i  zakonskim metodama. Većina koja troši električnu energiju mimo merenja već se suočila s tim da im je nelegalno priključenje onemogućeno, a oni kojima do sada nije, mogu da očekuju da će im to u narednom periodu biti urađeno. Nećemo praviti razliku među kupcima. Svi, bez izuzetka koji to rade biće skinuti sa mreže", upozoravaju iz "Elektrovojvodine" i dodaju da je Tim za otkrivanje neovlašćene potrošnje na terenu 24 sata, svakog dana, i mogu da posete građane u svakom trenutku u nenajavljenoj kontroli.

Drugo bitno pitanje kada je reč o krađi struje je bezbednost građana koji to čine, s obzirom na to da su u neposrednoj blizini objekata pod naponom. Kako kažu iz "Elektrovojvodine", neretko se dešava da se akcija krađe struje završila loše po zdravlje građana.

Građani su veoma maštoviti kada je reč o načinima krađe električne energije. Neki od poznatijih i ranije otkrivenih načina je sprečavanje rada merača upotrebom magneta i sličnim, improvizovanim sredstvima, sa kojim je nadležno preduzeće dobro upoznato. Međutim, u "Elektrovojvodini" kažu da je mašta Novosađana na visokom nivou, pa se danas koristi visokosofisticirana tehnologija i najsavremenija brojila koja sabotiraju merače u merenju utroška struje.

U "Elektrovojvodini" kažu da neće zazirati ni da pozovu MUP ukoliko bude potrebna pomoć prilikom sankcionisanja građana.

"Elektrovojvodina neće  prestati  sa  borbom  protiv  neovlašćene  potrošnje električne  energije. Na žalost, bilo je situacija i kada smo morali da se javimo MUP-u. Takođe, nastavićemo  da  tražimo  još  efikasnije  modalitete  kako  bi  se procesuiranje onih koji neovlašćeno troše električnu energiju sankcionisalo i kako bi se ova pojava svela na najmanju moguću meru", poručuju za 021 iz ovog preduzeća. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • hmm

    09.12.2014 17:58
    @Za
    Jesu, ali srednja strucna sprema ima platu 60.000 din. Malo li je?!
  • A

    09.12.2014 17:55
    @Petar
    Tako i treba kad cutimo i trpimo.
  • Grazdanin Pokorni

    09.12.2014 13:02
    plate...
    pa nije stvar u tome da li su smanjene vec KOLIKE su. koliko dana traje godisnji odmor minimalno, koliko su dodaci na topli obrok i prevoz, regres, raznorazni dodaci na platu, sindikalna odmaralista, sindikalne prodaje.

    zasto mene da iskljucujete koji sam redovni platisa i imam legalan prikljucak a onamo kad iskljucujete gde treba , zovu se neke nevladine orgnizacije za zastitu roma ili ko zna koga?

    zakon isti za sve?

    idite na sajtove za prodaju na netu i ukucajte neke od sledecih reci:magnet, neodium, neodimijum, neodimijumski magneti, jaki magneti, N52, N48, N46

    sta mislite cemu sluze ti magneti?

    moj komsija ne trosi gas niti loz ulje, nema drva, solarne panele, vetrenjacu i sta god...iz kuce izlaze u majicama kratkih rukava u sred zime. da li krade struju? DA, siguran sam u to. kao sto verujem da ima nekoga iz Elektrovojvodine ko mu javlja na vreme kada da skloni magnet.

    i koga oni farbaju?

    p.s. valjda i u trafo stanicama postoje neki kontrolni meraci....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti