FTN ukida seminarske zbog plagijata

Na Fakultetu tehničkih nauka ukidaju seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine.
Na Fakultetu tehničkih nauka ukidaju seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine.

Inicijativa je krenula od Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment gde ima najviše prepisivanja i kupovine radova na FTN. Studenti prve i druge godine ovog departmana prvi će osetiti ovu novu odluku.

Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment kaže da studenti prvih godina dobijaju opšta znanja pa je njima najlakše da preko interneta dođu do već gotovih radova. Departman će ukinuti i grupne radove i njih će naslediti projektni zadaci, koje će biti branjeni individualno. Lalić kaže da bi ovim putem mogli krenuti i ostali departmani FTN, a da li će se na isti korak odlučiti i drugi fakulteti, ostaje da se vidi.

- Stvoreno je pravo crno tržište kupovine radova. Iz roka u rok imamo sve više primedbi drugih studenata, sad ih je već skoro trećina, koji se žale kako njihove kolege varaju, prepisuju, kupuju radove ili polažu na bubice - kaže Lalić.

Po podacima dobijenim iz iskustva profesora, oko 10 do 20 odsto studenata na Univerzitetu u Novom Sadu vara na ispitima ili predaje lažne radove. U ovom razvijenom nelegalnom biznisu, cene seminarskih radova se kreću od 10 do 20 evra, dok diplomski i master radovi dođu i više od 200 evra.

Rektorat Novosadskog univerziteta već dve godine planira da kupi softver za otkrivanje plagijata, ali zbog nezainteresovanosti fakulteta na njega se još čeka. Kako objašnjava Zita Bošnjak, prorektorka za nastavu, fakulteti su prvo bili zainteresovani, ali kada je dogovor trebalo da se sklopi i program plati, polako su odustajali.

Jedini fakultet na Univerzitetu koji ima softver za otkrivanje plagiranih radova je Ekonomski. Profesori na ovom fakultetu su zadovoljni rezultatima softvera pod nazivom "Ephorus". Ovaj program upoređuje rad studenta sa radovima na internetu i u bazama drugih svetskih univerziteta.

  • 10.12.2014 11:54
    dada
    sada ste se setili kada je gomila njih na menadzmentu zavrsila studije. pogledajte koliko doktoranata je na tom smeru. strasno.
  • Byw

    09.12.2014 21:56
    E ljudi, u pravu je profesor, ja sam student departmana u kojem je profesor Lalic direktor, 3. godina, i stvarno je u pravu. Gledam svaki dan, kakvi ljudi polazu ispite, masovno polazu na bubice, dok manjina vredno uci i radi. Muka mi je vise od toga. I neka, mozda ce nama koji ucimo i biti teze, ali ako je to uslov da oni koji ne znaju da se "ne znam" pise odvojeno, u potpunosti sam saglasan.
  • crkveni miš

    09.12.2014 11:53
    e sad
    neka mi neko objasni šta može novo da se napiše u "naukama" koje se ne menjaju decenijama, bezmalo vekovima, a koje su srž na malte ne svim našim faxovima kod nas, sem it nauka koje su btw ispred sveg napisanog a kod nas prevedenog? i jeste, svugde je normalno da svaki mlad čovek koji ide redovno na nastavu i uči ima visok prosek i završi faks na vreme s odličnim prosekom sem kod nas!- za nas je izgleda postalo jedino ispravno krasti i lagati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti