Renovirana Riblja pijaca dobija i autobusku stanicu

Obnova Riblje pijace konačno će početi sledeće nedelje, a celokupni radovi koji će obuhvatiti tri faze, trebalo bi da budu gotovi na proleće.

Obnova Riblje pijace konačno će početi sledeće nedelje, a celokupni radovi koji će obuhvatiti tri faze, trebalo bi da budu gotovi na proleće.

Kako najavljuje direktor "Tržnice" Miloš Tubić, u prvoj fazi, koja će biti gotova do 26. decembra, u planu je sanacija pedesetak lokala, fasada i uređivanje prodajnih mesta.

"Prva faza koja je poverena "Tržnici", podrazumeva saniranje lokala. Biće urađeni pokrivački radovi, promenjeni čelični nosači, svi portali će biti zamenjeni. Lokali će biti svi istog izgleda, a deo pijace ispred betonskih tezgi i novog platoa biće urađen kao mobilna pijaca, odnosno, prodajna mesta će biti na točkovima i izgrađena u obliku starih srpskih vojvođanskih kuća. Manji montažni objekti od lima koji sada postoje, biće zamenjeni drvenim montažnim objektima prigodnog izgleda", objašnjava Tubić.

Za narednu fazu zadužen je Zavod za izgradnju grada i podrazumeva celokupnu instalaciju, vodovod i kanalizaciju i struju. "Plato će biti popločan behatonom. Uradićemo uličice koje vode ka centru, kao i ulaz ka keju i malu autobusku stanicu za turističke autobuse", kaže Tubić i dodaje da će Riblja pijaca za turiste biti "prva i poslednja stanica u Novom Sadu".

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić kaže da će rekonstruisana najstarija novosadska pijaca značajno unaprediti turističku ponudu grada. "Jedan deo pijace biće urađen u srpsko-vojvođanskom etno stilu i biće to nova ponuda turistima koji dolaze sa keja, pošto jedan deo dolazi kruzerom, a to je bitno za razvoj turizma", kaže Ilić.

Za prvu fazu radova je obezbeđeno 16 miliona dinara. Pijaca neće biti zatvorena za to vreme, trgovci će biti premešteni na jednu stranu pijace, dok druga ne bude završena.

Poslednja faza radova obuhvata sanaciju betonskih tezgi i drugih prodajnih mesta, a očekuje se da će do marta, Riblja pijaca biti kompletno renovirana. Satelitska pijaca, čiji je početak nastavka izgradnje najavljivan za početak septembra, ipak će sačekati sledeću godinu, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. (Suzana Stojićević)

  • Dragan

    10.12.2014 12:25
    A put pored?
    Zivo me zanima da li ce, kada vec "sredjuju" Riblju pijacu i okolinu usput srediti i ono srednjovekovno ruglo od puta sa zutom ciglom koji prolazi pored pijace (ulica Milosa Bajica)? Taj "put", dugacak oko 370m, u strogom centru je sramota ovog grada, ja svakodnevno kolima tuda prolazim i on mi sa tim rupcagama i neravninama unisti auto skroz, odose osovine, amortizeri, sve.... Godinama su tu prolazili autobusi GSP-a i napravili dzumbus od tig cigala, to je strahota jedna, a kada je pre nekoliko godina bilo reci da ce se to mozda asfaltirati, bilo je da je ta zuta cigla "arhitektonsko blago" starog Novog Sada i da ce ostati, pa se pitam da li bar mogu da povade te cigle, poravnaju zemlju ispod i onda vrate sve, a ne da svaki put razbijamo sitan kamen u bubregu kad prolazimo tuda?!
  • KOmša

    10.12.2014 08:24
    moderna etno arhitektura
    Šta bi sa arhitektonskim konkursima? sa nagrađenim i odabranim rešenjima? sa stručnim planiranjem? Šta bi sa mozgom?
    Ko je i na osnovu čega pametnog rešio da - na koji način? "sredi" pijacu?
    Šarala varala...
    Još jedna legitimna pljačka... kao i futoška pijaca, kao i praktično sve - gde može da se uplete politikantsko i neinteligentno odlučivanje "vlasti" i njihovih poslušnika.
    Vojvođanski etno stil?
    A šta bi sa opštim napretkom i savremenom arhitekturom?
  • Toma

    09.12.2014 10:55
    prva faza 130.000€
    prva faza je da kumova firma kaže dobro, i za to dobije 130k.


    "srpsko vojvođanski" - Borko stavi papirnatu kesu na glavu od sramote, idući put kada budeš tako nečastiv išao po novosadskim ulicama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti