Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković podneo ostavku

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković, kadar Demokratske stranke, podneo je ostavku na tu funkciju, saznaje 021.
Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković, kadar Demokratske stranke, podneo je ostavku na tu funkciju, saznaje 021.

On i zvanično neće biti na tom položaju od Nove godine, a novo radno mesto mu je u Briselu u jednom od tela Evropske komisije.

O ostavci je telefonom obavestio predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, a zvanično će to učiniti u ponedeljak po povratku iz inistranstva. Vesković je na mesto rektora izabran 2009. godine, a drugi trogodišnji mandat ističe mu na leto.

Za njega se pre dva meseca govorilo, najpre da će biti novi premijer Vojvodine umesto Bojana Pajtića, a potom i da će doći na čelo sekreterijata za nauku i tehnološki razvoj umesto smenjenog Dragoslava Petrovića. Da li postoji politička pozadina ostavke ostaje u domenu špekulacija.

Umesto njega vršilac dužnosti biće u narednom periodu Radovan Pejanović, prorektor UNS-a za finansije. Ko će biti novi rektor znaće se u junu.

Prethodno Savet Univerziteta treba da raspiše izbore za rektora i prorektore i da odabere komisiju za sprovođenje izbora. Predlagači kandidata mogu biti nastavno-naučna veća fakulteta i stručna veća univerzitetskog Senata. Kandidat mora biti redovni profesor UNS-a s punim radnim vremenom na fakultetu, treba da ima značajne rezultate u obrazovnom, naučnom ili umetničkom radu, da se aktivno služi, po pravilu, engleskim jezikom, ima proverene organizacione sposobnosti, iskustvo u međunarodnoj saradnji, kao i rukovođenju u visokom obrazovanju i da je najmanje deset godina zaposlen na UNS-u. Novog rektora izabraće Savet UNS-a, tajnim glasanjem.

Treba podsetiti i na izjavu nekadašnje rektorke Novosadskog univerziteta Fuade Stanković koja je kazala da "univerziteti u Srbiji uživaju veliku autonomiju, ali da je i pored toga za izbor rektora potrebno imati političku podršku ključnih političkih snaga u društvu". (S.K.)

  • 11.12.2014 22:14
    Doticni je beznacajan fizicar. To je bar lako proverivo. Zato se sav ustremio prvo da udje u politicke vode a sad i da dopre do evropske administracije.Nije beznacajno ni da je rotarijanac
  • 11.12.2014 21:15
    Fuada je bila jedan od najboljih rektora UNS-a. Ovo sto je rekla je apsolutno istina. Posle nje je dosla politika na vlast na UNS-u. Velikim delom zahvaljujuci onom dripcu DP. Sve je to njegova klika .... od sledecih rektora pa do dekana skoro svih fakulteta i direktora instituta i departmana
  • 11.12.2014 20:49
    @Fisis
    Nije to ni čudno, ni novo. Već decenijama, fizičari su od svih naučnika najbliži političarima, i u SAD, i u Rusiji, i u EU. Tako je sve od II svetskog rata. Znate zašto? Zato što učestvuju u pravljenju oružija. To se zna u svetu nauke jako dobro. Među njima je najviše agenata tajnih službi i najviše onih koji rade na tajnim projektima. Ovaj se, recimo,bavi atomskom energijom. Baš zanimljivo, zar ne? Jeste li čuli za nuklearni lobi? One koji zagovaraju pravljenje nuklearnih elektrana? Ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti