Novosađanka Tatjana Đurić Kuzmanović dobitnica priznanja u oblasti ravnopravnosti polova

Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova za 2013. godinu dodeljene su danas prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca.
Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova za 2013. godinu dodeljene su danas prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca.

Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova dodeljuje se od 2003. godine sa ciljem podizanja svesti o ravnopravnosti polova i povećanja vidljivosti rada pojedinaca i pojedinki, kao i organizacija na polju emancipacije žena u Vojvodini. Ovim priznanjem se prepoznaje značaj principa jednakih mogućnosti koji predstavlja osnovu za demokratske reforme i približavanje evropskim tokovima.

Nominovani za dodelu Priznanja bili su fizička i pravna lica, udruženja građana, nevladine organizacije, preduzeća, organi i organizacije sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, ako su u svom delovanju kontinuirano doprinosili razvoju demokratskih procesa u društvu i postigli značajne rezultate u ostvarivanju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u svim oblastima, a posebno u oblasti rada i zapošljavanja, političkog i javnog života, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, informisanja, kulture i sporta, koji su prepoznati u međunarodnim okvirima.

Dosadašnji dobitnici Godišnjeg priznanja, počev od 2003. zaključno sa 2012. godinom su prof. emerita Svenka Savić, prof. dr Marijana Pajvančić, prof. dr Fuada Stanković, Ana Bu, Gordana Čomić, dr Gordana Stojaković, prof. dr Slobodanka Markov, Erna Kiš Čisar, Ružica Rudić Vranić, prof. emerita Branka Lazić, Slobodan Josimović i Marina Blagojević Hjuson, a u kategoriji organizacija: Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Kikinda, Centar "Živeti uspravno", Centar za socijalni rad Grada Sombora, Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje građana "Ženske studije i istraživanja", "Vojvođanka"-Regionalna ženska inicijativa, Komisija za rodnu ravnopravnost Opštine Žitište i Acimsi. Priznanja za 2013. godinu dodeljuju se prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca.

Tatjana Đurić Kuzmanović je profesorka ekonomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, gde predaje predmete iz Nacionalne ekonomije, Poslovnog okruženja, Poslovanja sa EU i Upravljanja porodičnim poslovima. Njeni istraživački interesi uključuju feminističku razvojnu ekonomiju, rodno programsko budžetiranje, rod i globalizaciju i temu korporativne društvene odgovornosti. Doktorirala je na temi Politike privrednog razvoja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a specijalizirala je Feminističku razvojnu ekonomiju na Institutu društvenih studija u Hagu. Predavala je Feminističku ekonomiju na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Novom Sadu i Beču, potom na školama rodnih studija u Baru, Banja Luci, Istočnom Sarajevu, kao i na alternativnim ženskim programima u Srbiji -  Novom Sadu, Beogradu i Kraljevu i u Kotoru u Crnoj Gori. Kao rodna ekonomska ekspertkinja, bila je saradnica u timu za izradu Nacionalnog plana akcije za žene za Srbiju, te saradnica u pisanju svih IPA sektorskih planskih dokumenata u okviru Projekta podrške u programiranju pomoći EU (Project Preparation Facility 5, PPF5). Učestvovala je u više međunarodnih istraživanja o rodnim aspektima ekonomske stvarnosti i o razvojnom iskustvu Srbije i autorka je velikog broja publikacija u oblasti feminističke razvojne ekonomije i rodnog budžetiranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti