Zaključen ugovor o uređenju Trga Republike

Zaključen je Ugovor sa najpovoljnijim izvođačem radova za parterno uređenje Trga Republike.
Zaključen je Ugovor sa najpovoljnijim izvođačem radova za parterno uređenje Trga Republike.

Ovaj trg je deo zaštićene zone starog gradskog jezgra i jedan od najstarijih delova grada u kome je smeštena i najstarija pijaca u Novom Sadu, Riblja pijaca, saopštio je Zavod za izgradnju grada.

Ugovorena vrednost radova je oko 189 miliona dinara, sa rokom izvođenja od 235 kalendarskih dana. Radovi će početi čim se steknu uslovi za dobijanje dozvole za raskopavanje javnih površina.

"Prethodno smo završili izradu Glavnog projekta parternog uređenja trga kojim je definisan koncept i sadržaj neophodnih radova na uređenju ovog prostora koji je trenutno u vrlo lošem stanju. Posle dugo godina, ovaj potpuno zanemaren prostor u strogom centru grada biće na najkvalitetniji mogući način uređen, a Novosađani će dobiti lep i funkcionalan Trg", navodi direktor ZIG-a, Goran Višnjić

Predviđeno je da se nekadašnji autobuski terminal u svom severnom delu pretvori u privremeni parking prostor, dok će južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan kavlitetnim materijalima, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i javnom rasvetom kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Za popločavanje će se upotrebiti klinker opeka koja predstavlja deo davne i gotovo potpuno iščezle graditeljske tradicije Novog Sada. Time će se lokalitet Trga Republike povezati sa pešačkom zonom centra grada i postati njen logičan nastavak.

Na prostoru na kome se nalazi Riblja pijaca postojeća dotrajala parterna obloga biće zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Pored toga, planirana je  rekonstrukcija kanalizacione mreže što će omogućiti efikasnije održavanje ovog prostora i značajno unaprediti higijenske uslove na pijaci.

Pored ovoga, radovi će obuhvatiti i rekonstrukciju saobraćajnica i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Ulice u kojima će se poboljšati saobraćajni uslovi su: Miloša Bajića, deo Daničićeve (od Šumadijske do Kosovske) i deo Žarka Vasiljevića (od Dunavske do Miloša Bajića).

Nakon izvođenja svih navedenih radova, prostor će se hortikulturno urediti.

  • bogdan

    11.03.2015 07:28
    pijaca
    Da li planeri znaju šta je klinker cigla?Biće polomljenih nogu i ruku koliko hoćeš.Naj klizaviji materijal do sada.A šta je sa podzemnom garažom koja je prvobitno planirana na toj lokaciji?
  • Zoro

    12.12.2014 20:00
    Behaton bi...
    ... ovde najbolje "legao".
  • Anonimus

    12.12.2014 15:20
    A sta je s podzemnom garazom? Sa svakom lokalnom vlascu pocinju novi planovi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti