210 Novosađana bogatiji za nekretnine vraćene restitucijom

Agencija za restituciju vlasnicima i zakonskim naslednicima uveliko vraća imovinu po zahtevima koji su podneti ove godine.
Agencija za restituciju je ove godine bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vratila 210 nekretnina u Novom Sadu, a uveliko se vraća i imovina po zahtevima koji su podneti ove godine.

U pitanju su 183 poslovna prostora, 18 stanova i devet zgrada, kao i preko devet hektara šuma i skoro 25.000 kvadrata neizgrađenog gradskog zemljišta. Najpoznatiji objekti nalaze se u sklopu Tanurdžićeve palate.

Iako je Agencija za restituciju zadovoljna brzinom rešavanja postupaka i ističe da je urađeno oko 30 odsto više nego prethodne godine, postoje Novosađani koji su zahtev podneli 2012. i 2013. godine, ali im slučajevi i dalje nisu rešeni. Jedan od njih je i M.N. (52) koji čeka na povraćaj zemlje na teritoriji Srema. Njegov zahtev je u proceduru ušao prošle godine, a sada mu je rečeno da se još uvek obrađuju slučajevi iz 2012. godine.

"Članovi porodice i ja čekamo povraćaj zemljišta koje nam je oduzeto nakon Drugog svetskog rata. Pokušao sam da urgiram da slučaj bude brže rešen, s obzirom na to da mi je prekopotreban taj novac - restitucija bi mi rešila sve novčane probleme. Zemlja mi ne treba, treba mi samo novac, koji će članovi familije i moja porodica podeliti na jednake delove", kaže ovaj Novosađanin.

Iz Agencije tvrde da su u pitanju zakonske prepreke, koje će uskoro biti rešene izmenama Zakona o restituciji.

"Agencija jeste zadovoljna dosadašnjim tempom vraćanja imovine, ali je mnogo bitnije da radom Agencije budu zadovoljni i građani koji učestvuju u postupku restitucije. Najveći problem u dosadašnjem radu predstavlja vraćanje komasiranog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini zbog lošeg Zakona, ali će tokom narednih nekoliko dana u Vladu Srbije biti upućen nacrt izmena Zakona koji je sačinila radna grupa Ministarstva pravde, a usvajanjem izmena Zakona, bio bi rešen i problem vraćanja poljoprivrednog zemljišta, pre svega u Vojvodini", kažu za 021 u Agenciji za restituciju.

Preko 12.000 prvostepenih odluka ukupno je doneto ove godine, a u postupku restitucije učestvuje više od 150.000 građana. Kada je reč o konfesionalnoj restituciji, preko 350 subjekata je do sada dobilo nazad oduzetu imovinu.

Crkvama i verskim zajednicama vraćeno je ukupno 6.684 hektara, 30 ari i 90 kvadrata zemljišta, od čega 4.135 hektara, 24 ari i 95 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, 2.547 hektara, 76 ari i 49 kvadrata šuma i šumskog zemljišta i jedan hektar, 29 ari i 46 kvadrata građevinskog zemljišta.

Vraćeno je i 570 kvadrata objekata, od čega jedan stan od 16 kvadrata i poslovni objekat površine 554 kvadrata.

Kad je u pitanju područje Grada Novog Sada, ove godine je doneto 11 upravnih akata, od kojih dva rešenja kojima su zahtevi usvojeni i kojima je vraćeno 182 hektara, 23 ari i 60 kvadrata poljoprivrednog zemljišta. U pitanju su Srpska pravoslavna crkva opštine Futog i Srpska pravoslavna crkva opštine Gornji Kovilj. Bilo je osam rešenja kojima su zahtevi odbijeni kao neosnovani i jedan zaključak o odbacivanju zahteva zbog nepotpune dokumentacije.

Kad su u pitanju crkve i verske zajednice sa sedištem na području Grada Novog Sada, treba reći da je Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve  u 25 predmeta vraćeno 1.424 hektara, 12 ari i 67 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, da je u jednom predmetu zahtev odbačen i da je u jednom predmetu postupak obustavljen zbog odustanka stranke od zahteva. Dakle, rešenje je doneto u 27 predmeta iniciranih zahtevima Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve.

Jevrejskoj opštini Novi Sad vraćena su dva objekta - zgrada do Sinagoge i u Ulici Petra Drapšina. Doduše, ustanove koje se nalaze u sklopu objekata ostaće na istom mestu, uz plaćanje mesečne naknade - u pitanju su Baletska škola i Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača. Interesantno je da Jevrejska opština potražuje i zgradu koju trenutno koristi RTV, a trenutno pripada "NIS-u".

Prema tvrdnjama Agencije za restituciju, načelo jednakog pravnog tretmana kaže da crkve i verske zajednice nemaju primat u postupcima vraćanja imovine u odnosu na građane Novog Sada. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • kika

    16.12.2014 11:52
    A kada cu ja na red stici...

    da mi se vrati dedina zemlja, ribnjak i suma????
    Mislim nisu to vratili mojoj mami, kod mene nesto spoooooooro ide. Daj Boze da to moja deca dobiju.
  • Vojvosadjan

    15.12.2014 23:20
    @deda
    E moj deda.. mani se tipkanja vec vijaj babe. Do pre 50 godina Novi Sad je bio najobicnije naselje a tek sad sta je sada ne bih ni da komentarisem. Monumentalno u Novom Sadu? Ne bih o tome jer sam po struci arhitekta.. Ne vidis deda ni babu a kamoli sto sveta, gradova i monumentalnog nisi video. Usao bih dublje u polemiku sa tobom ali nemam vremena za diletante.
  • + Nikola s Munjas BA

    15.12.2014 21:59
    " CROWN - HOUSE " KRUNSKA KUCA "
    ++ BOZE PRAVDE ++ Hvala Bogu DA Je Tako I DA Se Zna DA Je Porodicna Imovina SVETINJA - NASLEDJE !!! Nadam Se Samo DA JE I NASA Porodicna Imovina - Zaduzbina Porodice MUNJAS Iz Novog Sada i Londona - VRACENA (Imovina Gore Pomenuta PETRA DRAPSINA 43 Novi Sad !!! Sa Zahvalnoscu + Nikola S Munjas BA Sa Porodicom IZ LONDONA !!!
    Srecni Vam SVIMA Dolazeci Boziji Praznici I Nova Godina GOD BLESS & SHALOM !!!Srecan Praznik HANUKKAH !
    + Nikola Munjas BA noblemen@neobee.net
    ++ BOG JE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti