Matične ćelije dosad sačuvalo 2.500 Novosađanki

Matične ćelije u Betaniji sačuvalo je više od 2.500 majki.
Matične ćelije iz pupčanika novorođenčeta u novosadskom porodilištu Betanija sačuvalo je dosad više od 2.500 majki.

Krv iz pupčanika uzima se odmah nakon porođaja, a potom se predaje bankama matičnih ćelija koje ih zamrzavaju.

- One mogu da se deponuju kod nekoliko firmi koje imaju predstavništva u Srbiji i sklopljen ugovor sa našom klinikom. Broj roditelja koji se odlučuju na čuvanje matičnih ćelija polako raste, što je dobro jer to znači da su roditelji prepoznali važnost ulaganja u zdravstvenu budućnost deteta. Sigurno da je kod mnogih cena i dalje presudna jer ona nije mala za današnje uslove, ali je ovakav ulog višestruko isplativ jer matične ćelije mogu jednog dana da spasu život detetu čiji se genetski materijal sačuvao, a najverovatnije i njegovoj rođenoj braći i sestrama, pa i roditeljima - kaže za Blic upravnik porodilišta Dragan Stajić.

Od 6.500 porođaja godišnje u ovom, najvećem porodilištu u Vojvodini, oko šest odsto završi se uzimanjem matičnih ćelija iz krvi pupčanika novorođenčeta, a najveći broj roditelja iz Vojvodine opredeljuje se za biomedicinski centar "Seracell", čak 75 odsto. Ugovor se sa kompanijama potpisuje najčešće na 20 godina, a kako kaže direktorka medicinskog sektora "Seracella", dr Dana Pejčić, roditelji imaju mogućnost da matične ćelije svog deteta sačuvaju i na 30, 40 ili 50 godina.

Iako se najčešće za deponovanje matičnih ćelija odlučuju parovi koji imaju dete obolelo od dijabetesa, leukemije ili kad neka bolest postoji u familiji, u poslednje vreme sve češće se javljaju i oni parovi koji čekaju prvo dete, a matične ćelije čuvaju iz preventivnih razloga.

  • Baba Trešnja

    19.12.2014 08:47
    Bačene pare
    Matične ćelije su sve ćelije u blast stanju, kosina srž, zubna pulpa, masno tkivo... prema tome, svi ih imamo sa sobom.
    Niko ne kaže da je zamrzavanje ćelija jedno ( a košta) a uzgoj kulture matičnih ćelija, drugo ( a to košta mnogo više).
    Prema tome: zašto plaćati zamrzavanje, koje je vremenski ograničeno, kada ionako imamo sa sobom, za nedajBože, svoje matične ćelije?
  • Mjaujork

    15.12.2014 16:42
    Hvala bogu i naprednoj medicini na lecenju maticnim celijama.
    E sad, mene zanima primena tih ZAMRZNUTIH mc. Nikako da cujem takav neki primer.
  • 15.12.2014 15:12
    posto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti