Matica srpska dobila 900.000 dinara za računare

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj izdvojio je 900 hiljada dinara za nabavku novih računara za Maticu srpsku.
Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj izdvojio je 900 hiljada dinara za nabavku novih računara za Maticu srpsku.

Predsednik Matice srpske, Dragan Stanić naglasio je da Matica živi od dobre energije svojih članova, koji su spremni da rade na svemu onome što su kulturni i naučni ciljevi koje Matica definiše. Naglasio je da ova institucija takođe zavisna i od dobre energije onih ljudi koji mogu da pomognu u stvaranju materijalnih uslova za izvođenje naučnih, umetničkih i kulturnih, jezičkih i drugih projekata.

"Pokrajinska vlada pokazuje veliko razumevanje za segmente rada koji se u najvišoj meri tiču naše Pokrajine, kulturnog nasleđa, te načina funkcionisanja Matice danas. Primer toga ogleda se u ulaganju Pokrajine u proces dogradnje i osposobljavanje našeg kompjuterskog sistema, tako da danas možemo sa našim članovima širom sveta aktivnije komunicirati i pokazati ono što se u Matici odvija, što je ogroman korak napred. Što se tiče naučno-istraživačkog rada, reč je o projktima koji su od najvećeg mogućeg značaja za sjedinjavanje onog što se dešavalo u Vojvodini, pogotovo kada je reč o projektu "Atlas naselja Vojvodine", gde se može sagledati prosto kako je tekao proces urbanizacije, povećavao broj stanovnika i drugo", rekao je Stanić.

  • -

    16.12.2014 08:22
    -
    a koja je namena tih racunara?
  • ok

    16.12.2014 07:35
    to je lepo
    S obzirom na to kakvi su im racunari bili kada sam zadnji put bio tamo i red je bio. :) I to nije ni neka svota novca. Za ta sredstva mogu da kupe oko 25 najosnovnijih racunara sa monitorom i misem i tastaturom. I to su bas racunari od najlosijih delova i najjeftinijih proizvodjaca.
  • Nezainteresovani Lala

    16.12.2014 07:34
    Mudrome dosta!
    Sa jedne strane, i D. Stanić i MS udaraju u nacionalističke talambase i odriču svaku vezu sa Vojvodinom, a sa druge strane im ne smeta da troše vojvođanske novce!? Kada pogledate šta rade i čime se bave, čast izuzecima, recimo promovišu V. Krestića, K. Čavoškog, razne sveštenike, u Srpski biografski rečnik koji rade bar 30 godine ne može da uđe ni Srbin koji je vojvođanske provenijencije a kamo li neko ko nije Srbin itd.
    Ne shvatam ni ove političare, takmiče se u snishodljivosti iako dobro znaju da MS ne podržava Vojvodinu kao evropsku i multikulturalnu regiju. I pored toga što postoji Zakon o MS Pokrajinska Vlada kad god može, finansira MS iako se dobro zna da je to bure bez dna.
    Da li pokrajinske institucije mogu da konkurišu za kupovinu računara u Republici? Mogu, ali najčešće ih ne dobijaju pod objašnjenjem da su pokrajinske ustanove.
    Najnormalnije bi bilo da MS ima uporište u NS a ne u BG. Beograd na sva zvona usvoji zakone o MS i SANU, a onda ih šalje posredstva u NS. To gledamo već 60 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti