Novosadske škole će se zaključavati od januara?

Zaključavanje školskih dvorišta, kao mera povećanja bezbednosti učenika u osnovnim i srednjim školama, trebalo bi da počne od naredne godine.
Zaključavanje školskih dvorišta, kao mera povećanja bezbednosti učenika u osnovnim i srednjim školama, trebalo bi da počne od naredne godine.

To je za "Dnevnik" najavio član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.

Po njegovim rečima, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama definisalo je mere povećanja bezbednosti đaka tokom njihovog boravka u obrazovnim ustanovama, a jedna od njih je i zaključavanje dvorišta da bi se sprečio ulazak osoba koje ne pohađaju škole, a nisu ni profesori ni nastavnici.

Koordinaciono telo, kojem predsedava Jelić, uputilo je zaključak o inicijativi za zaključavanje dvorišta Skupštini grada, koja je ga je usvojila na prošloj sednici i prosledila ministru obrazovanja Srđanu Verbiću.

"Zvanični odgovor iz Ministarstva se još očekuje, a po informacijama koje imamo, trebalo bi da stigne najkasnije za dve nedelje. Budući da imamo uveravanja iz Ministarstva prosvete da ćemo tokom decembra dobiti zvanični odgovor, očekujem da bi te mere mogle početi da se primenjuju početkom 2015. godine", kaže Jelić.

Po statističkim podacima, najveći broj težih slučajeva nasilja u školama prouzrokovale su osobe koje nisu ni učenici ni profesori niti osoblje škole, pa će pomenuta mera, kako Jelić ističe, značajno doprineti smanjenju nasilja.

"Činjenica je da se škole ne zaključavaju i da u njima može boraviti bilo ko, a statistika pokazuje da zbog toga imamo problem. Zaključavanjem dvorišta preventivno ćemo delovati na tu pojavu i uticati na smanjenje nasilja, što je i suština svake mere koju planira Koordinaciono telo", kaže Jelić.

Osim izmene zakonskih propisa, kojom bi se školama odobrilo zaključavanje dvorišta, članovi Koordinacionog tela očekuju i saglasnost Policijske uprave u Novom Sadu da se školama dodeli 30 školskih policajaca.

"Policijskoj upravi uputili smo zvaničanu inicijativu za uvođenje školskih policajaca u škole kojima još uvek nisu dodeljeni a njihovo angažovanje je neophodno. Očekujem da će Policijska uprava u najskorije vreme odreagovati na taj zahtev i da će u drugom polugodištu novi policajci već početi da rade u školama", ističe Jelić.

Kao meru povećanja bezbednosti učenika u školama Koordinaciono telo navelo je i izgradnju javne rasvete u dvorištima škola u kojima je nema ili ne funkcioniše, ugradnju i popravku video-nadzora, ali i kontrolisanje stanja bezbednosti kroz izveštaje, koje su sve osnovne i srednje škole dužne periodično da urade i dostave.

  • TANJA

    16.12.2014 15:19
    nasilje
    Nasilje u školama nećete rešiti zaključavanjem škole.Upoznajte se gospodo sa razvojnim fazama deteta, vi koji donosite razne zakone i pravila. Edukujte decu, pričajte sa njima, osetite njihove potrebe, obratite im se...U srpskom jeziku postoji reč koja se zove" PREVENTIVA",to bi ga izgleda značilo radite nešto pre nego se desi.Pitam se šta smo to do sada uradili, koliko vremena posvećujemo deci i zadovoljenju njihovih osnovnih potreba.Ne mislim gospodo nikako na materijalne potrebe mislim na nešto što se zove poštovanje, ljubav, empatija, sigurnost, prepoznavanje ličnosti deteta, stimulacija deteta...
    O čemu mi pričamo kad nam deca ni u jednom segmentu nisu pozitivno stimulasana. RODITELJI PROGLEDAJTE, PREŽIVEĆEMO MI SVE OVE NEDAĆE, ALI DETE JE SAMO JEDNOM DETE, NE PROPUSTITE TO.
  • 16.12.2014 12:38
    Naravno brdo ljudi ne kapira koliko je ovo loše i promašaj. Večito ovde ispašta normalan svet. Umesto da reformišete pravosuđe, iskorenite korpupciju u sudstvu i policji, ne... hajde svi da se zaključavamo a kriminalci neka šetaju ulicom bezbedni...
    Pa šta ako neko želi da dođe u tu školu a nije došao da pravi probleme? Ko će ga pustiti, kakvi su protokoli? Šta komplikujete kad znate da organizacija nikad nije bila jača strana u ovom društvu i da neće funkcionisati kako treba ako do ovoga dođe, a nadam se da neće.
    Zar nije jednostavnije da na ulazu postoji neka kontrola i to je to. Kakvo bre zaključavanje pa to nije zatvor to je škola.
    Kao što neko već reče, pa nasilje je češće među samim učenicima nego što to čini neko ko dođe a da nije iz škole. Ironično vi ćete nekom nedužnom detetu sad ustvari sprečiti da pobegne od naslinika unutra. Sve ovo ne pričam napamet već se sećam kada sam ja išao u srednju školu što uopšte nije bilo davno.
  • Novosadista

    16.12.2014 12:06
    Džaba vam
    Red i disciplinu u školama čuvaju: dežurni nastavnik, dežurni učenik, spremačica na reonu, dežurni policajac, plaćeno obezbeđenje. pedagoška služba i timovi za: .... Džaba Vam to kad se uhvati učenik na delu tata mu je na funkciji ili u partiji, roditelji komentarišu što ne osigurate staklo, nisam slao dete da kupi papire itd. Radnici škole nisu zainteresovani, jer niko nije kažnje, trče na ulicu da popiju kafu ispuše duvan, dok to deca rade u dvorišti čak i namerno. Za veće prekršaje policiju ne vredi zvati jer nemaju prevoz. Ove predloge nove kamere i . . . će podržati jedino direktori kao i uvek svaku kupovinu, tendere, izdavanja i druge manifetluke, naravno zaklanjajući se iza odluka Saveta roditelja i Školskog odbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti