Retko se izbacuju učenici iz novosadskih škola

Iz većine srednjih škola i gimnazija godišnje bude isključeno jedan ili dva učenika.

Iz većine srednjih škola i gimnazija godišnje bude isključeno jedan ili dva učenika.

Najčešći razlog za to je kontinuirana zloupotreba alkohola i droga, fizički nasrtaji na učenike ili nastavnike, ali i neopravdani izostanci. Kako prenosi 24 sata, učenik bi iz škole odmah bio isključen ukoliko bi na časove doneo oružje.

Učenica prvog razreda Karlovačke gimnazije isključena je nedavno iz škole jer je, navodno, na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora, koje su bile propraćene ružnim komentarima. Utvrđeno je da je ona "glavni krivac", dok su ostali učenici kažnjeni ukorom.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola, kaže da se đaku za prestupe svaki put smanjuje ocena iz vladanja i pojačava nadzor.

- Ukoliko i pored toga urade još nešto što ne bi smelo, nastavničko veće glasa da li će biti isključeni iz škole. Učenik ima pravo da se žali Školskom odboru koji odluku može potvrditi ili opovrgnuti – kaže Matić.

Biljana Kikić Grujić, kriminološkinja iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, kaže da ukori, pa i isključenja iz škole pozitivno deluju na učenike. Smatra da kada neki od učenika bude isključen iz škole ostali shvate da u školi ne mogu da rade baš sve što požele.

  • 18.12.2014 12:10
    nekako drugaciji pogled
    Da li je neko pitao ili pomislio sta je to okaceno na drustvenoj mrezi i kako i zasto je uvredilo profesora/profesorku?

    Ako je samo istina negativna o profesoru isplivala to nikako ne moze biti razlog za izbacivanje bilo koga iz skole, ko god to da je okacio...

    Neko moze biti kaznjen samo za klevetu tj. ako nije istina nesto sto se siri u javnosti bilo gde! Ali novinari ili NEKO drugi nije rekao glavne cinjenice i detalje u celom slucaju... Podmuklost ili teska nestrucnost, pa nije ni bitno mnogo sta je od ta dva.

    Zasto se profesor ponasa diskretno nemoralno sto nije sakrio bolje svoj prljav ves... To je samo pokazatelj da su jako primitivni mnogi u obrazovanju i po ovoj kazni koju su izrekli i po drugim ponasanjima...
  • 16.12.2014 14:12
    NekoIz Skole
    Od kakvih su roditelja, deca su nam jos i dobra. Decu ne treba olako izbacivati iz skole. Nastavnik bi trebalo da bude ujedno i pedagog pa i psiholog u neku ruku. Uvek se nadje nacin da se ``dopre`` do mozga ucenika i ukaze mu se sta valja, a sta ne. Mnoga deca su zapostavljena od strane roditelja. Imam srecu pa cesto pricam sa decom o raznim stvarima i cujem razne price. Deca su ``izgubljena``, zbunjena, imaju po tri-cetiri kontrolna, pismena u roku od pet dana, a ono sto nam donesu od kuce je posebna prica. Ocekivanja roditelja su velika. Planovi nastave su neprilagodjeni.Nisu deca naivna. U svakoj skoli postoje profesori kod kojih se moze galamiti, spavati na casu,slusati sta je profesorka kupila u Bigu, da li joj je zimnica uspela, a postoje i oni drugi, koji zainteresuju decu nacinom rada i pristupu predmetu koji predaju. Verujte, deca to dobro znaju i cene rad.
  • Slucaj

    16.12.2014 14:10
    BOJAN
    Sta dobijamo time kada dete izbacimo iz skole.. Precice u drugu skolu, pa u drugu i tako redom. I onda jednog dana sretne moje ili tvoje dete na ulici zbog kojeg je navodno bio izbacen i prebijega na mrtvo ime!!! Izbacivanje iz skole nije resenje, nego drugaciji pristup rada sa tom delikventnom deco, nisu to glupa deca, (mi imamo decaka u razredu koji je jedan od retko dobrih mat.i fiz bez preteranog ucenja, a u drugu ruku batinas, otimac para) ali uglavnom su roditelji najveci razlog njihovog ponasanje. Tu treba pedagog i psiholog da se pozabave da kroz testiranje, razgovore uvide sta se njima najvise svidja, npr automobili, voznja i tako ih usmeravati ka nekim ciljevima i daljem skolovanje iako znamo da je to posao roditelja koji su postali nezainteresovani, depresivni, nervozni zbog bede!!! Sistem nagradjivanja te iste dece koji su navikli samo da su kaznjavani zbog lose discipline pa ih to vise i ne dotice, a da vide kako je to biti pohvaljen pogotovo od strane drugara!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti