Novosađani ne veruju u bolje sutra

Više od 50 odsto Novosađana očekuje da im se u narednoj godini smanji plata, pokazala je anketa portala 021.rs, a očekivanja su slična kada su u pitanju i ostale sfere života građana.
Više od 50 odsto Novosađana očekuju da im se u narednoj godini smanji plata, 28 odsto njih očekuje veću platu, dok 15 odsto očekuje da će im plata ostati na istom nivou, pokazala je anketa portala 021.rs, a očekivanja su slična kada su u pitanju i ostale sfere života građana.

Podaci sa naših anketa pokazuju da je 2014. godina započela podjedako pesimističnim očekivanjima, jer je tada čak 65 odsto građana smatralo da će im u ovoj godini biti gore, dok je onih optimističnih na početku 2014 bilo svega 12 odsto.

Pesimizam je prisutan i u anketi o revoluciji Petog oktobra, gde se vidi da se 14 godina nakon revolucije 63 odsto građana oseća razočarano i iznevereno, pri čemu 24 odsto njih kaže da im je sada mnogo gore, dok samo njih pet odsto smatra da živimo bolje. Možda upravo zato preko 78 odsto više ne veruje u demokratiju kao sistem vlasti.

Više od polovine Novosađana smatra i da je ugrožena sloboda govora u Srbiji, dok njih 12 odsto smatra da nije. Međutim jedan od poražavajućih rezultata pokazuje da čak 61 odsto građana uopšte ne veruje medijima.

Sa druge strane, građani politiku smatraju najunosnijim poslom u našoj zemlji, a za njom slede tajne službe i estrada.

Iako deluje da se Novosađani u politiku dobro razumeju, njih 40 odsto uopšte ne zna kako se zove predsednik novosadske skupštine, dok 34 odsto njih ta informacija ni ne zanima. Novosađani mito najčešće daju saobraćajnom policajcu ili lekaru zbog toga što su im to tražili, a skoro 50 odsto sugrađana nikad nikom nije dalo mito.

Pomenimo i da su prema ispitivanjima javnoh mnjenja putem sajta, rezultati martovskih izbora bili upravo onakvi kako je 43 odsto građana očekivalo, dok se samo 23 odsto njih razočaralo novoizabranom vlašću.

Posetioci portala 021 mogli si da iznesu svoj stav i o brojnim aktuelnim problemima koji su potresli javnost protekle godine.

U svetlu crne hronike i sve više saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom, preko 60 odsto Novosađana smatra da treba oštro kazniti svakog vozača koji u krvi ima preko 0,5 promila alkohola, dok 22 odsto smatra da bi kazne trebalo uvesti tek kada vozač ima preko jedan promil alkohola u krvi. Po mišljenju sugrađana jedino pooštravanje kazni i pojačano prisustvo policije može doneti pozitivne rezultate.

Kako su prethodnu godinu obeležili i nestanci i brutalna ubistva maloletnih devojaka, 73 odsto građana smatra da treba vratiti smrtnu kaznu, dok je 21 odsto njih za blaže metode kažnjavanja ovakvih prestupnika.

Zanimljiv je i rezultat ankete koja pokazuje da čak 70 odsto Novosađana smatra da sudije oslobađaju kriminalce jer su korumpirani.

Dugo se pričalo o merama štednje i smanjenju plata u javnom sektoru, te je tako 59 odsto Novosađana podržalo ovu meru štednje, dok 34 odsto njih ne podržava smanjenje plata na ovaj način. Nakon smanjenja plata, usledili su i štrajkovi prosvetara i advokata, kojima su sugrađani u velikom procentu dali svoju podršku.

Na portalu 021.rs Novosađani su svoje stavove jasno iznosili i o aferama "Megatrend", "Toma diploma", "Mala matura", koje su po oceni Novosađana odraz opšteg stanja u državi i visoke korumpiranosti javnih službi.

Preko 60 odsto građana smatra da je držanje Šešelja u zatvoru 12 godina odraz nemoći i sramota Haškog tribunala, 42 odsto građana nezainteresovano bilo je za Vojnu paradu, dok je 17 odsto njih oduševljeno ovim događajem.

Iako je rušenje Velike pečurke izazvalo burne reakcije nekih Novosađana, naša anketa ipak pokazuje da podjednak broj građana smatra da je ona važno arhitektonsko delo, ali isto tako na nju gledaju kao na običnu pumpu, kao i svaku drugu.

Od novina koje bi Novosađani voleli da vide u gradu ističu se komercijali aerodrom u Čeneju, uvođenje tramvajskog prevoza, žičara od keja do Tvrđave, kao i zoološki vrt, prirodnjački muzej i akva park.

Novosađane najviše nervira uništavanje javnog inventara, đubre oko kontejnera i nepokošena trava. (Gordana Ćosić)

  • pawlle

    17.12.2014 16:33
    pa,zamisli sa vucicem u bolje sutra,e usracu se
  • Shimmy

    17.12.2014 15:53
    svi pokazatelji su jasni, ali samo jedan potresa i
    onih 73% podrske smrtnoj kazni. Ljudi koji podrzavaju taj vid kaznjavanja, ne samo da su nehumani, vec su i glupi(znaci 73% glasaca). Nehumani su jer ne vide da je takav vid kaznjavanja u srzi isti kao i cin samih ubica. Glupi su jer kroz zverski nastrojeno razmisljanje, nisu uvideli potencijal eksploatisanja pocinilaca tih teskih krivicnih dela. Hitler je bio zver i nehuman, ali nije bio glup.
  • 021

    17.12.2014 15:34
    Ovo je bas vest za naslovnu stranu,samit Kine je potpuno nebitan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti