Većina poslodavaca puna predrasuda prema osobama sa invaliditetom

Većina poslodavaca ima predrasude prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom i uglavnom ne procenjuju njihove sposobnosti za obavljanje određenog posla.
Većina poslodavaca ima predrasude prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom i uglavnom ne procenjuju njihove sposobnosti za obavljanje određenog posla.

"Na poslodavcima je da izaberu koga će da zaposle, pogotovo ako su u pitanju privatne firme, ali ukoliko odbiju da zaposle lice sa invaliditetom moraju da plaćaju penal u visini bruto i neto zarade koliko bi ta osoba zaradila", rekla je savetnica u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) Nada Arsenin.

Dodala je da se novac od penala namenski uplaćuje u fond koji je namenjen profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Sekretarka Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom (NSUSI) Sonja Antić kazala je da ceo univerzitet, Novi Sad i Pokrajina podržavaju promene koje bi sredinu učinile pristupačnom i za osobe sa invaliditetom.

"Promene su već sad velike i primetne, stanje je bilo kritično ali je postojala dobra volja. Sada su postavljene rampe na ulaze na fakultete, ivičnjaci su spušteni, ali još uvek postoje arhitektonski problemi koji ne mogu lako da se reše a da se ne menja zgrada", objasnila je Antić.

  • civilni vojnik

    17.12.2014 07:27
    u NSUSI služio
    od kada sam onomad radio u NSUSI civilnu vojsku upoznat sam sa problemima osoba sa invaliditetom, ne samo u NS-u već uopšte.
    CEO GRAD je potpuno nepristupačan. ono malo što je kao urađeno nije ni blizu dovoljno...
    potreban je sistemski pristup i obaveza poslodavaca da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.
    na žalost ja lično ne vidim rešenje problema osoba sa invaliditetom u nekom bližem periodu jer nismu u stanju drge, neću da kažem bitnije, ali daleko lakše stvari da rešimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti