Novosadski gejmeri među šest najboljih na svetu

Reprezentacija Srbije koju čine četvorica Novosađana ostvarila je uspeh i ušla u top šest ekipa na svetu u igri Magic: The Gathering.
Reprezentacija Srbije ostvarila je uspeh i ušla u top šest ekipa na svetu u igri Magic: The Gathering.

Ekipu čine Novosađani Aleksa Telarov, Boris Bajgo, Miloš Stajić i Miodrag Kitanović. Ovu stratešku kartičnu igru naši reprezentativci opisuju kao spoj pokeraške matematike i šahovske taktike, spakovane u maštoviti svet nalik na Gospodare prstenova.

- Tvoje karte su tvoje figure i cilj je da protivnika svedeš nula života od dvadeset, a rat se vodi na tabli. Na završnicu ovog prvenstva teže je dogurati nego na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Ovde je bilo čak 72 reprezentacije - kaže Bajgo, koji "Magic" igra već 14 godina. On je i predsednik udruženja "Medžikana" gde obučava mlade ljude ovoj kompleksnoj igri.

Da bi novajlija samo "pohvatao" pravila, kako dodaje, treba mu mesec dana, dok tek posle jednogodišnjeg kaljenja ima šansu da postane dobar igrač. No trud se na kraju ipak isplati.

- Studirao sam stomatologiju ali sam odlučio da se posvetim ovoj igri. Danas živim od toga, putujem po svetu i takmičim se. Preko turnira u raznim gradovima obišao sam čitavu planetu, sem Afrike i Australije - dodaje Telarov, kapiten naše reprezentacije. Iako u svetu ima više od 10 miliona registrovanih igrača, a turniri se već odavno uživo prenose i na internetu, te sve polako počinje da liči na profesionalni sport, u Srbiji ima svega 300 igrača, od čega je čak polovina iz Novog Sada.

Pored svetskog prvenstva, najvažniji su Grand pri turnir, nalik na Masters u tenisu i četiri Pro tura, sličan Grend Slemu. Nagradni fondovi su neverovatni: za Pro-tur čak 250.000 dolara. Prvak osvaja 40.000 dolara, a nagradni fond se deli do čak stotog mesta. Na njih igrač dospe sakupljanjem bodova po raznim kvalifikacionim, regionalnim i nacionalnim turnirima.

- Na te velike turnire dolazi i po 2.000 igrača. Sezona traje od juna do juna, nema stajanja. Prošli vikend sam baš bio u Milanu na Grand priju i osvojio 18. mesto, što je uz svetsko prvenstvo moj najveći uspeh - kaže Telarov. Svaka tri meseca na tržištu se pojavi 250 novih karata, pa profesionalni igrači moraju stalno da budu u toku. Naša reprezentacija sprema se u februaru na put za Vašington na Pro-tur na koji su se kvalifikovali preko minulog Svetskog prvenstva.

  • 21.12.2014 23:28
    koja majmunska planeta
    Tolike pare i vreme itd. se bacaju i podrzavaju paraziti.

    A to je samo jedna budalastina od ko zna koliko na svetu...i eto vam razloga za svetsku ekonomsku krizu, previse ljudi parazitira i to je dozvoljeno.
  • Ronac

    18.12.2014 03:15
    dj
    Čuj ovog sa nikom Krajina. Pa vi Krajišnici ste najprimitivniji u celoj SFRJ, zato su tamo zapadnjaci i bacili iskru jer su znali da će se tamo jako jednostavno zakuvati rat. Kako nije sve u Vojvodini mojoj sve započelo, zato što nisu ovde bacili iskru? Da su bacili i 1000 iskri ovde se ne bi zakuvalo. Samo još vas da naturalizujemo i biće super evo deca vam već nemaju onaj naglasak. Još malo i gospoda ćete biti.
  • VucicevBot

    17.12.2014 22:18
    znaci
    hexerei - brennen verstümmeln töten

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti