Moguć novi štrajk komunalaca

Sindikati u novosadskim javnim i javno-komunalnim preduzećima najavili su da bi zaposleni u tom sektoru, posle pola godine, ponovo mogli da stupe u štrajk zbog teškog ekonomskog položaja.

Sindikati u novosadskim javnim i javno-komunalnim preduzećima najavili su da bi zaposleni u tom sektoru, posle pola godine, ponovo mogli da stupe u štrajk zbog teškog ekonomskog položaja.

"Preduzeća su dovedena u velike gubitke, radnici ne dobijaju plate, komunalna privreda je pred kolapsom i ne poštuju se osnovna prava radnika, u prvom redu na zaradu i radno vreme", istaknuto je u zajedničkom saopštenju sindikata gradskih javnih preduzeća "Stan", "Gradsko zelenilo" i Sportski i poslovni centar "Vojvodina".

Sindikalne organizacije podsećaju da su, usvajanjem planova poslovanja početkom godine, gradske vlasti komunalnim preduzećima smanjile obim poslova, a nedavno usvojenim rebalansom gradskog budžeta smanjene su im subvencije, tako da se ona, kako je navedeno, u uslovima krize "svesno i planski uništavaju, što je direktan uvod u sasvim izvestan kolaps komunalnog sistema" grada.

U isto vreme gradska vlast nastavlja politiku zapošljavanja partijskih kadrova "povećanjem koeficijenata podobnima, uz neverovatan paradoks da u ovom trenutku na nivou gradske uprave ne postoji niko ko se bavi sistemskim problemima komunalne privrede".

Zato će sindikalne organizacije tih preduzeća u najskorije vreme inicirati ponovnu organizaciju štrajka na nivou čitavog komunalnog sektora grada, istaknuto je u saopštenju. Novosadski komunalci su u januaru održali višednevni štrajk zbog toga što im je bila smanjena masa zarada za deset odsto.

  • ja

    25.01.2011 06:35
    Javna preduzeca su postojala i pre 2000.
    nisu to sve partijski kadrovi ali ima ih oko 50%
  • dannnnna

    16.07.2010 11:57
    komunalci
    Ima svega!!! Dali radnici Stana nisu zasluzili svoju platu? ti divni majstori su uvek tu i za lift i za hidrofor za zagusenje za sve i imaju platu ne vecu od 20.000,00. Ne treba mesati babe i zabe Zavod za izgradnju grada , Trznicu i Stan, Zelenilo, Lisje ima svugde kukolja neka gracka vlast krene ciscenje po kadrovskim sluzbama JKP pa ce videti da tamo ima more ljudi koji od skole imaju veliki odmor ili diplomu Brcko, Banovici, Bjeljina.
  • Rasa sa salasa

    16.07.2010 09:08
    Udjite...
    "...radnici ne dobijaju plate, ne poštuju se osnovna prava radnika, u prvom redu na zaradu i radno vreme...". Dobrodosli u realnost braco komunalci. Kad je tako sve lose u javnom sektoru, izvolite preci u privatni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti