Formirana Radna grupa za dopunu Zakona o unutrašnjim poslovima

Strukovno udruženje policije (SUP) formiralo je Radnu grupu čiji je cilj analiza i dopuna Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, želeći time da iskaže volju i želju da uzme aktivno učešće u izradi i kreiranju Zakona o unutrašnjim poslovima.
Strukovno udruženje policije (SUP) formiralo je Radnu grupu čiji je cilj analiza i dopuna Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, želeći time da iskaže volju i želju da uzme aktivno učešće u izradi i kreiranju Zakona o unutrašnjim poslovima.

Kako ističu, pomenuti zakon je jedan od najbitnijih i suštinskih pravnih akata koji regulišu materiju u vezi sa organizacijom, nadležnošću, delokrugom rada, radnim odnosima, kontrolom rada policije, policijskim ovlašćenjima, finansiranjem, oblicima saradnje i ostalim delatnostima.

"Kako postoji realna potreba usklađivanja Zakona o unutrašnjim poslovima sa ostalim zakonima Republike Srbije koji su doneseni nakon važećeg Zakona o policiji, kao i u segmentima u kojima se drugim zakonima prožima neki segment policijskog postupanja i pomoći ostalim organima, a koje nije propisano Zakonom o policiji, neophodno je sačinjavanja održivog, primenjivog, celishodnog i svrsishodnog zakona sa svim kvalitativnim elementima", navodi se u saopštenju SUP-a.

Sačinjavanje takvog akta, kako kažu, neophodno je i da bi se izvršila reorganizacija MUP koja je "preko potrebna", a u cilju efektivnijeg i efikasnijeg delovanja policije, te kako bi se anulirale negativne pojave "koje su decenijama degradirale i izjedale MUP kao što su nepotizam, kronizam, lobiranje i korupcija".

"Takođe je neophodno da se policijska profesija konačno, posle više od dva veka, izbori za struku u smislu da isključivo adekvatni obrazovni profili obavljaju određene poslove u MUP, kao i da lica sa određenim stečenim stručnim, akademskim i naučnim zvanjem jedino mogu biti raspoređeni na određena sistematizovana radna mesta", navode iz ovog strukovnog udruženja i dodaje da SUP želi da da svoj stručan doprinos materiji koja će se ticati svih profesionalnih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

  • Neko ko zna

    28.12.2014 14:41
    Zakon se zove Zakon o POLICIJI, što bi gospoda morala znati jer u istoj rade.

    Što se tiče pokušaja da se iznutra, sami reformišu I dopunjavaju Zakon koj odrređuje njihov deokrug rada, od toga nema ništa. Ni jedna policija s nije sama i iznutra reformisala, a ova srbijanska neće pogotovo.

    Deset godina sam u okviru jedne međunarodne organizacije radila na programima reforme policije u ovoj zemlji a rezultat je NULA. Ne zato što im nije nuđena kvalitetna i stručna pomoć, nego zato što pomoć, savete i dobru praksu nisu hteli da prihvate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti