Novosadski lokali izdaju nefiskalne isečke

Brojni novosadski lokali izbegavaju plaćanje poreza izdavanjem nefiskalnog umesto fiskalnog računa, računajući na neopreznost građana.
Brojni novosadski lokali izbegavaju plaćanje poreza izdavanjem nefiskalnog umesto fiskalnog računa, računajući na neopreznost građana.

Prema rečima Mladena Alfirovića iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, to im uglavnom i uspeva, dok predsednik Društva trgovaca Novog Sada Mlađan Šumić upozorava da se radi o nelojalnoj konkurenciji.

Kada u jednom od lokala u centru grada obavite svoju porudžbinu, dobićete potvrdu u vidu nefiskalnog isečka, na kojem je to i naznačeno. Poleđina isečka je prekrivena reklamama, a na prednjem delu ne nalazi se obavezna PIB oznaka. Iako je lokal u obavezi da odmah po porudžbini izda mušteriji isečak, izbegavanje plaćanja poreza obavlja se naplatom iznosa upravo sa njega, a ne sa fiskalnog računa, koji se ni ne izda. Na nefiskalnom isečku čak je i naglašeno da mušterija, prilikom plaćanja, sačeka fiskalni račun.

Mladen Alfirović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine kaže za 021 da Novosađani i dalje nisu dovoljno oprezni i osvešćeni kada je reč o svojim pravima, ali i obavezama. "Građani imaju zakonsku obavezu da traže fiskalni račun i obavezu da prijave inspekciji ukoliko ga ne dobiju. Tužno je i poražavajuće koliko se ne obraća pažnja na prava i obaveze koje imamo kao potrošači, iako je zakon tu jasan", kaže Alfirović.

Predsednik Društva trgovaca Novog Sada Mlađan Šumić upozorava da se veći ugostiteljski i trgovinski lokali lakše "izvuku" iz obaveze plaćanja poreza. "Ne možete da ne kucate račun. Mi, koji imamo manje lokale, ne možemo i nemamo nameru da sakrivamo promet i ne bežimo od plaćanja poreza. Ovakve stvari rade restorani i ugostiteljski objekti, koji nemaju problem da ne otkucaju neke manje iznose. I dalje je to nelojalna konkurencija i jedan od problema u gradu, a ima ih i previše u ugostiteljstvu i trgovini", kaže Šumić za 021.

Zakon o fiskalnim kasama je jasan. Poslodavac je dužan da izda fiskalni račun, ali i nefiskalni isečak prilikom porudžbine. Zakonski je dozvoljeno da nefiskalni isečak sadrži i reklamne poruke.

Nadležna za kontrolu rada ugostiteljskih objekata je inspekcija Poreske uprave, koja po prijavi i nenajavljeno proverava poštenu praksu lokala. Kako za 021 kažu iz Poreske uprave, u prethodnom periodu je intenzivirana kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, kao specifičan vid suzbijanja sive ekonomije.

"Cilj je da kontrolom bude obuhvaćen što veći broj objekata, u kojima se obavlja promet robe na malo i pružaju usluge fizičkim licima, a kao sredstvo plaćanja u upotrebi je najčešće gotov novac. Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da se promet ne evidentira na propisani način, poreskom obvezniku se, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izriče mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 60 dana. Mera se izriče za objekat u kojem je nepravilnost utvrđena, a za prekršajnu radnju se kažnjavaju obveznik i odgovorno lice", kažu iz nadležne uprave.

Kako naglašavaju, ukoliko se kontrolom utvrdi da ugostitelj prilikom naplate, odnosno nakon izvršene usluge korisnicima, umesto propisanih fiskalnih isečaka izdaje neki drugi dokument, najčešće nazivan porudžbinom, njegovo postupanje se sankcioniše.

Pored privremene zabrane obavljanja delatnosti, nadležnom Prekršajnom sudu, protiv obveznika se podnosi i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Inače, prema Zakonu o fiskalnim kasama za prekršaj neevidentiranja prometa preko fiskalne kase zaprećene su kazne u rasponu od 100.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, kao i 5.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u firmi.

Poreska uprava ne vodi posebnu evidenciju o ovom načinu izbegavanja poreskih obaveza, jer su načini na koje se to čini mnogobrojni.

Podsetimo, inspekcija je letos u akciji kontrole ugostiteljskih objekata kaznila oko 20 novosadskih lokala u užem centru grada zbog izbegavanja izdavanja fiskalnih računa. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Daca

    11.09.2017 10:34
    Sta je to cudno svi izdaju takve nefiskalne racune a sad imaju drugi naziv kaze nefiskalni tekst ko to vrsi kontrolu ?zasto trgovinski lanci nisu kaznjeni?po koji kafic odu da kazne jer nisu dali ono sto bi trebali pa ih kazne zato i sluzi inspekcija sto ne svrate malo do ovih vecih trgovinskih lanaca?
  • 07.01.2015 21:20
    tako je u novom S.A.D.
    Ali da li je tako i u ostalim mestima? Ne racunajuci bg. Izgleda su se naselili ili razmnozili mnogi ljigavci i podmukle spodobe...
  • 31.12.2014 11:21
    ###
    Ako hoćete da zamaskirate, trebali ste i PIB da zamrljate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti