Ankete o nasilju pred najmlađim Novosađanima

Anketa koju je sprovela organizacija "Novo Kulturno Naselje" među učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada" pokazuje da su mališani dobro upoznati sa pojmom i oblicima nasilja.
Anketa koju je sprovela organizacija "Novo Kulturno Naselje" među učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada" pokazuje da su mališani dobro upoznati sa pojmom i oblicima nasilja.

Anketiranje je sprovedeno u sklopu akcije "Nasilje protiv nasilja" i uskoro će uzeti maha u ovoj školi, a organizatori najavljuju niz edukativnih i kreativnih radionica i predavanja za učesnike.

Pitanja od kojih se sadrži upitnik zasnivaju se na poznavanju različitih tipova nasilja i imaju za cilj da saznaju koliko su učenici upoznati sa nasiljem.

Kako za 021 kaže Ognjen Tomašević iz "Novog Kulturnog Naselja", za sada akcija teče po planu i stiče se utisak da su mališani dobro upoznati sa ovom negativnom pojavom.

"Prvi utisak je veoma pozitivan i primetili smo da su naši mlađi drugari prilično upoznati sa problematikom. Ideja i cilj našeg projekta jeste da pokušamo da prikažemo alternativne metode za izbegavanje nasilja, i da naglasimo apsurdnost nasilja u velikom broju situacija. Da istakemo vrline, da naglasimo mane i da kroz dobre primere pokazemo da nije teško biti fin", kaže Tomašević.

Kako objašnjava on, svaka od osam nedelja, koliko će trajati akcija, imaće zasebnu tematiku.

"Osvrnućemo se na različite tipove nasilja, tako da ćemo imati 'Nedelju protiv nasilja u porodici' sa tematskim predavanjima, a samim tim i radionicu sa istom temom. Sledeće sedmice tema bi bila 'Medijsko nasilje' i tako redom, do kraja projekta. On će biti finalizovan zajedničkom manifestacijom i priredbom u školi", navodi Tomašević.

Organizacija najavljuje i mnoge zanimljive projekte i akcije u 2015. godini. Između ostalog, Novosađani mogu da očekuju nastavak uspešnog projekta realizovanog prošle godine - "Dobrodošli na Naselje", ali Tomašević ne želi da otkriva previše.

"Planiramo da naše komšije sa lepim vremenom dobiju bioskop, pozorište i svašta zanimljivo, daćemo sve od sebe da se to ostvari, ali ne želimo da se već sada previše sazna", poručuje za naš portal Ognjen Tomašević iz "Novog Kulturnog Naselja". (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • rikica

    03.01.2015 08:53
    ...
    Mozda bi trebali da se borimo za mir umesto protiv nasilja
  • Neoplantius

    02.01.2015 13:29
    Demagogija
    Sve više "boraca" protiv nasilja, a nasilje sve prisutnije oko nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti