Šta je uzbunilo stranačke botove i Novosađane u 2014?

Godina na izmaku će u Novom Sadu biti zapamćena po raznim dešavanjima, ali se o nekima pričalo danima.
Godina na izmaku će u Novom Sadu biti zapamćena po raznim dešavanjima, ali se o nekima pričalo danima.

021.rs vam donosi pregled vesti koje će verovatno zaobići udžbenike istorije, ali će u nekoj budućoj hronici dešavanja možda zauzeti nekoliko redova.

Početak godine obeležio je skandal kada stanari Njegoševe ulice nisu dozvolili da se u objekat pod brojem 3 usele beskućnici.

Mada je javnost protestovala zbog takvog ponašanja, beskućnici su morali da budu smešteni u drugi objekat.

Novosađani su takođe protestom pokušali da nešto postignu prilikom gradnje parkinga na zelenoj površini pored Spensa, ali su građevinci završili sve i pored toga što je "isplivalo" da dokumentacija o gradnji nije u skladu sa urbanističkim aktima grada.

Protesta nije bilo kad se rušio jedan od prepoznatljivih objekata u gradu - benzinske pumpe "Velika pečurka".

Deo Novosađana se uzrujao zbog ovog poteza Nafne industrije Srbije - Gasproma, koji je tu već sagradio novu pumpu. Sve se svelo na tekstove i komentarisanje na internetu pa je ova priča postala interesantna i medijima.

Komentara je bilo i prilikom rušenja nekih drugih starih kuća i objekata poput dečijeg igrališta na Bulevaru kralja Petra I.

Ovde su negativni komentari građana imali odjek kod vlasti, pa je igralište samo dan kasnije ponovo sagrađeno. Podsetimo, srušeno je nakon zahteva 20-ak starijih građana koji su se žalili na buku.

Veliki broj komentara imala je i vest da su JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Čistoća" namestili javni tender za novogodišnje paketiće. Ova preduzeća vode SPO i Pokret Dinara, Drina, Dunav.

Njihovi koalicioni partneri iz gradske vlasti, politički pokret Treća Srbija istakao se saopštenjem da se u Novom Sadu sprema "državni udar".

Za sada nije bilo ništa, ali je i ova vest naterala Novosađane da se aktivno uključe u diskusiju na internetu.

Kada smo već kod lokalnih političara, bilo je više izjava i saopštenja stranaka koji su nailazili na razne komentare Novosađana, ali se posebno istaklo otvaranje biciklističke stanice koju su svečanim presecanjem crvene vrpce otvorili gradonačelnik Miloš Vučević i direktor Srbiajgasa Dušan Bajatović.

Pravi mali ratovi stranačkih botova na sajtovima i društvenim mrežama često su se vodili nakon nekog poteza lokalnih vlasti. Među tim vestima, posebno se istakla najava podizanja spomenika Karađorđu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Hoće li vođa Prvog srpskog ustanaka na kraju dobiti neko obeležje na Tvrđavi za sada je neizvesno jer na spisku spomenika koji će se praviti u 2015. godini nema tog predloga.

Ova vest nije bila jedina koja se doticala Petrovaradinske tvrđave, jednog od najvećih izvora legendi i mitova.

Tako je i otkrivanje starog kanalizacionog kolektora  na Limanu IV probudilo priče o otkrivanju legendarnih tunela koji su od Tvrđave vodili ispod Dunava na sve strane sveta. "Limanski tunel" je postao legenda, a njegovi ostaci su zatrpani nakon odlaska arheologa.

Šta se još obeležilo 2014. godinu u Novom Sadu možete pročitati u tekstu "Užasne tragedije, politička prostitucija i veliko srce Novosađana". (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • Mariana

    01.01.2015 21:45
    Smesne su tvrdnje o navodnoj cenzuri, na svim medijima mogu da se procitaju tekstovi i komentari uvredljivi za vlast, pa i na ovom portalu.
  • NOVAL

    01.01.2015 15:33
    deronje
    Strasni su ovi Ds ovci oni u svkom vide neprijatelja i politickog aktivistu drugih partija. postaju totalno sizofreni i paranoicni.
  • NOVAK

    01.01.2015 15:32
    dasa
    Za zute nema lepih vesti danas jer oni misle da mi postojimo zbog njih i da su oni jedini na svetu koji treba dozivotno da vladaju. radujem se svemu sto doprinosi boljem zivotu moga grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti