Ruglo Rektorata do 2012. nova zgrada (Foto)

Izgradnja centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu mogla bi da bude nastavljena za mesec i po dana, a rok za njen završetak je leto 2012. godine.  
Izgradnja centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu mogla bi da bude nastavljena za mesec i po dana, a rok za njen završetak je leto 2012. godine. Danas je potpisan protokol o realizaciji ovog projekta, čime se republika obavezala na investiciju od 4 miliona evra, dok pokrajina u zgradu ulaže 150 miliona dinara.

Kako kaže predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, u toj zgradi će, osim organa univerziteta, biti smešten i pokrajinski sekretarijat za razvoj i nauku. "Očekujemo da u 2012. godini ona bude završena i da Univerzitet u Novom Sadu dobije jednu modernu, pametnu zgradu, a da istovremeno Vojvodina dobije čitav niz razvojnih institucija koje će se u toj zgradi nalaziti", rekao je on.

Zgrada će imati 4.000 kvadratnih metara. U njoj će se nalaziti i Berza sekundarnih sirovina Vojvodine, Agencija za međunarodnu saradnju, Agencija za analizu energetskog razvoja Vojvodine, Centar za razvoj nauke i inovacija i druge.

Novi Sad je prvi grad u koji će biti uložen novac iz raspoloživih 800 miliona evra od Evropske investicione banke, namenjenih unapređenju naučnog i tehnološkog razvoja u Srbiji. Osim u centralnu zgradu Univerziteta, novac bi mogao biti uložen i za stvaranje Nacionalnog centra za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

U tome bi učestvovali Poljoprivredni fakultet, Institut za prehrambene tehnologije i Institut za seme. Ministar nauke i tehnološkog razvoja, Božidar Đelić, kaže da bi se na taj način težilo širenju na regionalno tržište. "Razgovaramo o mogućnosti da napravimo Nacionalni centar koji će imati mrežu svuda u našoj zemlji, da objedinimo naše snage na veoma obećavajućem i zahtevnom tržištu semenarstva, a Novi Sad će biti centar svega toga", rekao je on.

Osim toga, novac će biti uložen i u Tehnološki informacioni inkubator, a najavljena je i mogućnost izgradnje Tehnološkog parka, u vrednosti od 20 miliona evra. Za sada se ne zna obim i cena tog projekta, koji je konkurisao za sredstva, ali Đelić najavljuje da će detaljniji planovi biti poznati na jesen. (Asja Francisti)

Zgrada Rektorata u ovom stanju stoji već 15 godina

Ministar nauke i tehnološkog razvoja, Božidar Đelić, predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić i rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković - nakon potpisivanja ugovora

Božidar Đelić i osoblje Univerziteta ispred buduće Centralne zgrade.

U ovom delu zgrade neko vreme je bio smešten kulturni centar "Gradilište".

Neki od zidova poslužili su, ako ničemu drugom, crtanju grafita.

Deo ispod zgrade poslužio je narkomanima i svakome kome fali toalet ili kanta za smeće.

U Univerzitetskom parku imate priliku i da okušate svoju opreznost i sreću.

Budući izgled Centralne zgrade

  • Atta

    19.07.2010 08:15
    Al je lep ovaj svet
    A da malo prošetate do Detelinare i Grbavice pa da prokomentarišete zgrade u kojima ljudi (a možda i neko od vas) kupuju stanove? Možete i do Adica i Veternika, tek tamo vlada obilje moderne arhitekture. Možete da skoknete i do vikend naselja na Ribnjaku ili prema Karlovcima, na Popovicu... sve sušta lepota.
    Projekat je sasvim solidan, radila ga je grupa asistenata sa FTN-a, i ako se izvede kako je projektovano, biće odlično.
    Ceo Kampus je daleko kvalitetniji od većeg dela grada.
    U Novom Sadu nemate dobru referentnu tačku za poređenje, većina onoga što imamo je provincijsko.
  • juliet's muffin

    18.07.2010 17:05
    ...
    Kakvu god zgradu da stave, ne može biti ružnija od Filozofskog fakulteta. Ona će joj svakako ponosno pokazivati srednji prst. Ceo kampus je jedna velika arhitektonska tragedija, mada Pravni i Filozofski, naročito sa svojim ogavnim enterijerom, posebno inspirišu povećanu upotrebu prozaka kod novosadskih studenata.
    Tako da, ja ne vidim šta se ovde, lepo ili ružno, ne uklapa u ono što već postoji. Ceo studentski grad ovako izgleda.
  • NS arhitekt

    18.07.2010 12:56
    pitanje
    Zašto nije objavljeno ime studenta koji je pobedio na konkursu pre dve godine za rešenje rektorata i pri tom dobio samo CD i pohvale i zašto se ne objavi ko sada radi projekat bez konkursa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti