Baba ganuš - Prvi restoran arapske kuhinje u Vojvodini

Šiš tavuk, falafel, krespi i sočne baklave samo su neka od egzotičnih jela koje, po prvi put u Vojvodini, možete probati u novom novosadskom restoranu "Baba ganuš" u Kisačkoj 62a.
Šiš tavuk, falafel, krespi i sočne baklave samo su neka od egzotičnih jela koje, po prvi put u Vojvodini, možete probati u novom novosadskom restoranu "Baba ganuš" u Kisačkoj 62a.

Atraktivni enterijer, orijentalna muzika i pikantni ukusi, uz više nego povoljne cene, iznova će vas vraćati u ovaj jedinstveni restoran sa sveže pripremljenom i, što je najbitnije, zdravom i ukusnom hranom isključivo arapske kuhinje.

Za ljubitelje povrća i lagane hrane, Baba ganuš nudi veliki izbor sveže pripremljenih salata, poput Malfuf salate - sa kupusom, belim lukom i limunom, Fatuš salate sa sosom od nara i prepečenim pita hlebom, ali i veoma popularne Tabule - salatu od peršuna.

Shodno brendu, specijalitet restorana "Baba ganuš" je istoimeno predjelo, a u pitanju je sveže dimljeni patlidžan u sosu od susama. Prema rečima vlasnika lokala Basila Alena Dayoub-a, Novosađani će biti i više nego zadovoljni.

"'Baba ganuš' spada u hladna predjela i za sada je naš najpopularniji specijalitet. Moram da istaknem i uvek traženi humus, kojim su naši gosti veoma zadovoljni. Hrana u našem restoranu pripremljena je po standardima Halala, potpuno je domaća i proverenog ukusa, što će naši gosti sigurno otkriti i za sebe kada probaju neke od predloga kuće", ističe Alen, inače predsednik Kluba srpsko-sirijskog prijateljstva i pobornik zdrave, domaće arapske kuhinje.

Kao Sirijac koji živi i radi u Novom Sadu, cilj mu je da Novosađanima, ali i posetiocima širom Vojvodine, ponudi potpuno nove ukuse u prijatnom ambijentu u Kisačkoj 62a, u kojem jela iz njihove tradicionalne kuhinje mogu pronaći brojni pripadnici arapske nacionalnosti naseljeni ovde.

"Ovaj prilično velik deo stanovništva - oko 500 arapskih porodica, rado će jesti njima dobro poznate specijalitete. Za Novosađane će naša hrana biti otkriće, kao i izbor kvalitetnog pića po pristupačnim cenama. U isto vreme naši gosti će se upoznati sa osnovama arapske kulture, muzike i načina konzumiranja hrane, koji je svakako specifičan", kaže Alen.

Naime, običaji arapske kulture nalažu da se hrana jede sporo, da se uživa u svakom zalogaju i "ispipa" svaki začin koji se krije u bilo kojoj od brojnih ukusnih salata. Porcije su velike, ali lagane i site, obogaćene ukusom citrusa, jogurta, pikantnog karija i badema.

Za ljubitelje dezerta, "Baba ganuš" nudi samo odabrane opcije - baklave, arapski puding, sočna namura i, naravno, preporuka kuće, sveži katajef sa orasima ili sa sirom. Za one koji bi, za početak, da okuse nešto poznato našim čulima, u standardnoj ponudi su i burek sa sirom, ruska salata, Kordon blu, potaži i čorbe.

Kao jedini restoran arapske kuhinje u Vojvodini, "Baba ganuš" će vam dati razlog da iznova dolazite i probate hranu koju priprema profesionalni kuvar arapskog porekla, a ljubazno osoblje rado će vam preporučiti neki od tradicionalnih čajeva za opuštanje pred glavno jelo.

Značajno je napomenuti da hrana pripremljena u "Baba ganuš" restoranu ne sadrži gluten, nepotrebne i suvišne masnoće. Takođe, napomena je da u ponudi nisu jela od svinjskog mesa, shodno tradicionalnoj arapskoj kuhinji.

Kako kultura nalaže, poslužiti jelo gostima je čast, u šta se i sami možete uveriti kada posetite i isprobate specijalitete restorana "Baba ganuš".

  • Krle

    12.01.2015 14:09
    Za Duleta
    Onda ispade da je žena koja kuva jeftinija nego restoran?
  • ha

    12.01.2015 13:20
    @radnik
    Pa jedeš arapsku kuhinju, a da nisi ni svestan. U Srbiji niko više ne proizvodi pasulj, taj pasulj što imaš na tanjiru je arapski pasulj iz Egipta. Sve se uvozi odatle. Prijatno! :-)
  • dule

    12.01.2015 12:40
    @1 NS - Uopšteno o restoranima
    Pa promaklo ti je to da kad drugi kuvaju u cenu obroka ulazi:
    1) Plata za kuvare/konobare
    2) Troškovi održavanja objekta
    3) Zarada vlasnika

    Ništa od toga nema kad se kuva kod kuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti