Baba ganuš - Prvi restoran arapske kuhinje u Vojvodini
Atraktivni enterijer, orijentalna muzika i pikantni ukusi, uz više nego povoljne cene, iznova će vas vraćati u ovaj jedinstveni restoran sa sveže pripremljenom i, što je najbitnije, zdravom i ukusnom hranom isključivo arapske kuhinje.
Za ljubitelje povrća i lagane hrane, Baba ganuš nudi veliki izbor sveže pripremljenih salata, poput Malfuf salate - sa kupusom, belim lukom i limunom, Fatuš salate sa sosom od nara i prepečenim pita hlebom, ali i veoma popularne Tabule - salatu od peršuna.
Shodno brendu, specijalitet restorana "Baba ganuš" je istoimeno predjelo, a u pitanju je sveže dimljeni patlidžan u sosu od susama. Prema rečima vlasnika lokala Basila Alena Dayoub-a, Novosađani će biti i više nego zadovoljni.
"'Baba ganuš' spada u hladna predjela i za sada je naš najpopularniji specijalitet. Moram da istaknem i uvek traženi humus, kojim su naši gosti veoma zadovoljni. Hrana u našem restoranu pripremljena je po standardima Halala, potpuno je domaća i proverenog ukusa, što će naši gosti sigurno otkriti i za sebe kada probaju neke od predloga kuće", ističe Alen, inače predsednik Kluba srpsko-sirijskog prijateljstva i pobornik zdrave, domaće arapske kuhinje.
Kao Sirijac koji živi i radi u Novom Sadu, cilj mu je da Novosađanima, ali i posetiocima širom Vojvodine, ponudi potpuno nove ukuse u prijatnom ambijentu u Kisačkoj 62a, u kojem jela iz njihove tradicionalne kuhinje mogu pronaći brojni pripadnici arapske nacionalnosti naseljeni ovde.
"Ovaj prilično velik deo stanovništva - oko 500 arapskih porodica, rado će jesti njima dobro poznate specijalitete. Za Novosađane će naša hrana biti otkriće, kao i izbor kvalitetnog pića po pristupačnim cenama. U isto vreme naši gosti će se upoznati sa osnovama arapske kulture, muzike i načina konzumiranja hrane, koji je svakako specifičan", kaže Alen.
Naime, običaji arapske kulture nalažu da se hrana jede sporo, da se uživa u svakom zalogaju i "ispipa" svaki začin koji se krije u bilo kojoj od brojnih ukusnih salata. Porcije su velike, ali lagane i site, obogaćene ukusom citrusa, jogurta, pikantnog karija i badema.
Za ljubitelje dezerta, "Baba ganuš" nudi samo odabrane opcije - baklave, arapski puding, sočna namura i, naravno, preporuka kuće, sveži katajef sa orasima ili sa sirom. Za one koji bi, za početak, da okuse nešto poznato našim čulima, u standardnoj ponudi su i burek sa sirom, ruska salata, Kordon blu, potaži i čorbe.
Kao jedini restoran arapske kuhinje u Vojvodini, "Baba ganuš" će vam dati razlog da iznova dolazite i probate hranu koju priprema profesionalni kuvar arapskog porekla, a ljubazno osoblje rado će vam preporučiti neki od tradicionalnih čajeva za opuštanje pred glavno jelo.
Značajno je napomenuti da hrana pripremljena u "Baba ganuš" restoranu ne sadrži gluten, nepotrebne i suvišne masnoće. Takođe, napomena je da u ponudi nisu jela od svinjskog mesa, shodno tradicionalnoj arapskoj kuhinji.
Kako kultura nalaže, poslužiti jelo gostima je čast, u šta se i sami možete uveriti kada posetite i isprobate specijalitete restorana "Baba ganuš".
Komentari 10
Krle
ha
dule
1) Plata za kuvare/konobare
2) Troškovi održavanja objekta
3) Zarada vlasnika
Ništa od toga nema kad se kuva kod kuće.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar