Radonjić: Jubilej Sterijinog pozorja biće dostojno obeležen

Jubilarni 60. festival Sterijino pozorje biće ove godine obeležen onako kako to dolikuje velikom jubileju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić.
Jubilarni 60. festival Sterijino pozorje biće ove godine obeležen onako kako to dolikuje velikom jubileju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić.

Pripreme za taj pozorišni festival uveliko teku u toj instituciji, istakao je Radonjić napominjući da je Sterijino pozorje za svoje ovogodišnje programe dobilo traženi novac iz gradske kase a očekuju da će ih podržati i pokrajina i republika.

"Pokušaćemo i da deo sredstava obezbedimo iz sopstvenih prihoda, donacija i od sponzora, jer 60. Sterijino pozorje je zaista veliki jubilej i treba ga proslaviti na pravi način a opet prilagoditi se situaciji u kojoj se svi nalazimo i ne možemo da se ponašamo kao da živimo na drugoj planeti", naglašava Radonjić.

Iako će, zbog ekonomske krize, predstojeći festival biti "možda malo skoromniji" od nekih pređašnjih, to racionalno raspolaganje sredstvima nikako neće biti nauštrb kvalitetu programa, rekao je on i dodao da će se u Sterijinom pozorju potruditi da taj značajan jubilej bude dostojanstveno obeležen.

"Želimo da pokažemo, pre svega u umetničkom i estetskom smislu, da je pozorišna umetnost kod nas veoma značajna i da joj treba posvetiti dužnu pažnju", naglašava Radonjić napominjući da je za jubilarno Pozorje, koje će biti održano od 26. maja do 3. juna, selektorka Marina Milivojević Mađarov odgledala već više od 40 predstava koje ulaze u festivalsku konkurenciju.

Međunarodni program Sterijinog pozorja, pod nazivom “Krugovi”, biće ove godine fokusiran na zemlje u regionu, "da vidimo šta se dešava u dramaturgijama i pozorištima" koja su ranije, u okviru zajedničke države, skoro četiri decenije učestvovala ravnopravno na tom festivalu, kaže Radonjić.

On je napomenuo da će tokom ove godine na odgovarajući način biti obeležena i 50. godišnjica izlaženja pozorišnog časopisa “Scena”, kao i da se uskoro može očekivati izlazak iz štampe Sabranih dramskih dela Jovana Sterije Popovića, u izdanju Sterijinog pozorja.

Započet je i rad na Monografiji Sterijinog pozorja, kojom će biti obuhvaćeno punih šest decenija rada te institucije i koja bi trebalo da se pred čitaocima pojavi krajem godine.

Sterijino pozorje, kao institucija i festival, ima zadatak i da prati sve ono što se dešava na pozorišnim scenama u našoj zemlji i u okruženju, podseća Radonjić i napominje da time i svaki festival “ne može da bude bolji od onoga što je ponuda u našim pozorištima”. Ta ponuda svakako da zavisi od stanja u teatrima, odnosno od finansijske situacije, organizacionog modela naših pozorišta koji je “u dobroj meri prevaziđen”, ocenjuje Radonjić i dodaje da je pozorište “skupa umetnost” tako da jedna osbiljna pozorišna kuća, sa stalnim ansamblom i atraktivnim programima, ne može da opstane bez podrške osnivača.

"Pozorište ne može da izađe na tržište, bar u ovim uslovima u kojima mi živimo, i mora zato da ima podršku države", kaže prvi čovek Sterijinog pozorja i naglašava da je ta podrška dragocena jer je kultura nešto "čime možemo da se predstavimo u svetu i da pokažemo da smo ozbiljna država".

  • Avar

    08.01.2015 05:53
    Hoce li Ceca pevati na otvaranju?
  • 07.01.2015 18:21
    To razvaljeno pozoriste je slika ne kulture razvaljenog grada i onih koji su ga razvalili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti