Razvojna banka Vojvodine će vratiti sva dugovanja?

Razvojna banka Vojvodine će nakon okončanja stečajnog postupka, najverovatnije vratiti sva dugovanja, a ostaće i viška novca koji će podeliti akcionari banke, odnosno vlade Srbije i Vojvodine.

Razvojna banka Vojvodine će nakon okončanja stečajnog postupka, najverovatnije vratiti sva dugovanja, a ostaće i viška novca koji će podeliti akcionari banke, odnosno vlade Srbije i Vojvodine, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE, Vojs).

Od uvođenja stečaja u Razvojnoj banci Vojvodine, 8. aprila 2013. godine, Agencija za osiguranje depozita naplatila je 1,2 milijarde dinara potraživanja prema komintentima, što je više od polovine dugovanja koja ta banka ima prema dužnicima, navodi VOICE.

Međutim, jedan deo datih kredita fizičkim i pravnim licima banka neće povratiti jer su ta sredstva teško naplativa, što priznaju i u samoj banci. Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov, na osnovu izveštaja stečajne uprave RBV, ocenio je da su poverioci "manje-više namireni", a da će na kraju značajni troškovi banke pasti na poreske obveznike, jer će veći deo datih kredita ostati nenaplativ.

Ukupna imovina banke na početku stečajnog postupka iznosila je 19,84 milijardi dinara, a najveći udeo imala su potraživanja na ime datih kredita fizičkim i pravnim licima u iznosu od 17,1 milijardi, odnosno nekretnine, postrojenja i oprema čija vrednost je procenjena na 1,13 milijardi.

Primarni cilj RBV u stečaju jeste namirenje poverilaca u što većem procentu. Očekivanja su da će poverioci prema Listi priznatih potraživanja biti namireni u celosti, te se svakako otvara mogućnost i delimičnog namirenja akcionara, predviđaju u Agenciji za osiguranje depozita.

Dimitrije Boarov je ocenio da je RBV veliki deo kredita odobrila više po političkom nego po ekonomskom kriterijumu i dodao da su ta sredstva nenaplativa. On je rekao da je protiv toga da državni i politički centri osnivaju razvojne banke, jer je tu nemoguće razdvojiti politički interes onoga ko je dao osnivački kapital i ko ima najveći uticaj u banci od ekonomskih kriterijuma.

Razvojna banka Vojvodine nastala je sredinom 2009. godine dokapitalizacijom nekadašnje Metals banke, u koju je Narodna banka Srbije u oktobru 2008. uvela prinudnu upravu. Uvođenjem stečajnog postupka nad RBV 2013. godine deo njene imovine i klijente preuzela je "Poštanska štedionica", a od oko 600 zaposlenih sada u RBV radi još oko 60 ljudi.

Vojs (VOICE) je Vojvođanski istraživačko-analitički centar koji je osnovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije "Braća Rokfeler" (Rockefeller Brothers Fund).

  • DS22

    11.01.2015 08:06
    NE BULAZNITE
    Da je iole bilo nepravilnosti ZUTIH ,cela VLADA VOJVODINE bi bila u Mitrovici .Ovako klupko se odmotava a Dinkica NEMA .
    Odakle viska u stecaju-pa kad se ne razumes sta je svrha STECAJA ! Svrha je da naplati moguca potrazivanja ,isplati poverioce STO I CINI i utvrdi nepravilnosti a sto nemoze jer neko rece Srbijanska BANKA ZA PRANJE NOVCA !
  • 10.01.2015 23:13
    Ja opet apelujem na javnog tužioca da već jednom pokrene postupak protiv odgovornih lica koja dopuštaju objavljivanje komentara koji vređaju na nacionalnoj osnovi.
  • Koristite mozak....

    10.01.2015 21:54
    @ NS
    Osnovana po nalogu URS-a, 2008. godine kako bi se zataskale privatizacije koje je vodila ekipa Mladjana Dinkica i preko kojih je Sariceva ekipa prala novac...Ali danas je Dinkic sveta krava, posto je glavni za saradnju sa Emiratima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti