"Prometej" obeležio 25 godina postojanja

Izdavačka kuća "Prometej" obeležila je 25 godina rada. 

Izdavačka kuća "Prometej" obeležila je 25 godina rada.

Ta privatna izdavačka kuća, osnovana je 10. januara 1990. godine, sa sedištem u Novom Sadu, a sa oko 2.500 objavljenih naslova i produkcijom od oko 100 naslova godišnje, svrstava se među najveće domaće izdavače.

Objavljenim delima, "Prometej" snažno afirmiše izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici, a izdavačku prepoznatljivost ostvaruje reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturnoj i političkoj baštini, a posebno onima koja se bave prošlošću i sadašnjošću Novog Sada i Vojvodine.

U poslednjoj deceniji ova izdavačka kuća prepoznatljiva je i po ediciji lingvističkih izdanja. "Posebnu i dugoročnu brižnost negovali smo upravo pred često zaboravljenom ili bar prenebregavanom našom istorijom, našom kulturnom i književnom baštinom. Ponosimo se što je među našim autorima prvoga reda, onima koji su davali ton izučavanjima ove vrste, bio i ostao akademik Dejan Medaković", kaže direktor Izdavačke kuće Zoran Kolundžija.

Dosadašnji laureati ove nagrade bili su: Momo Kapor (Ispovesti), Miodrag B. Protić (Nojeva barrka III), Mirko Demić (Trezvenjaci na pijanoj lađi), Vasilije Krestić (Istoričar u vremenu prelomnih i sudbinskih odluka) i Radivoj Stokanov (Tragovima Laze Kostića) i Aleksandar Gatalica (Pisac ne stanuje ovde).

Glumica Gordana Đurđević Dimić pročitala je Odluku stručnog žirija prema kojoj je dobitnik za 2014. godinu akademik Dinko Davidov, istoričar umetnosti i autor knjige "Ikonopisci srpskih seoba" u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i "Prometeja".

  • Sale NS

    12.01.2015 07:34
    Za prepametnog XY@...
    A šta Vama gosn XY smeta Jovan Dejanović voleo bih znati ? Ako možete, setite se šta je u njegovo vreme izgrađeno, kakva je bila disciplina u gradskoj vlasti...da li znate za čuveni "grdaski bus" kad čika Jova vikendom pokupi gradske oce pa ih provoza kroz sve delove grada i natrlja nos svakome pojdeinačno za greške i loša dešavanja u njihovim pojedinačnim resorima. Ovi današni "vladari" ne smeju ni da uđu u odaje koaliciionih partnra zarad očuvanja koalicije. Zato s.oka koja se nakotila u gradu radi šta hoće a mi NOVOSAĐANI (sa potpisanim IMENOM) ispaštamo dok se neki komentatori kriju iza slova XYW i sl. ZATO GOSN "XY" - TIŠINA MOLIM !
  • XY

    11.01.2015 11:38
    Sale NS , nisam shvatio da li branite Prometej ili gospodina Dejanovica.Bez obzira na odgovor cemu vredjanje.
    Citam itekako,mozda jos dok ste Vi bili u petogodisnjem planu.Komentar uopste nije bio o knjigama i o izdavackoj delatnosti,nego o ljudima koji su bili na slavlju.Neka ste nam Sale NS zivi i zdravi.
  • Sale NS

    11.01.2015 08:09
    Šejro, Xy..@
    A da se vas dvojica nosite malo u tri lepe ...?! Verujem da niste u životu prolitali ni 10% njihove godišnje produkcije i zato MRŠ !


























Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti