Koliko košta i ko plaća doček na Trgu slobode?

Još nije poznato koliko košta organizacija dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru na Trgu slobode.
Još nije poznato koliko košta organizacija dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru na Trgu slobode.

Takođe se ne zna ni koja su to "društveno odgovorna preduzeća", kako ih je imenovala gradska uprava, a koja će finansirati večerašnji nastup folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da čak i u slučaju da doček Nove godine finansiraju privatne komanije, to treba da bude javni podatak. "Javni interes koji iza toga može da stoji i koji bi opravdao takvo obelodanjivanje čak i ako sponzori možda ne žele da se zna da su učestvovali u finansiranju tog događaja jeste mogućnost da se nešto što, de fakto predstavlja uslugu loklanoj samopuravi, kasnije naplati na neki drugi način", kaže Nenadić za RTV.

Da li je podatak o tome ko stoji iza koncerta informacija od javnog značaja poverenik za informacije od javnog značaja procenjivao bi na osnovu podnete žalbe, kaže zamenica poverenika Stanojla Mandić. "Ako je to isključivo novac privatnih firmi, onda je to već drugo pitanje. Mada, teško je poverovati da neko nešto finasira, a da ne očekuje ništa za uzvrat, npr. povlašćen status u nekom postupku javne nabavke ili u postupku dodele subvencije ili slično", kaže Mandićeva.

Poverenik za informacije od javnog značaja, kao drugostepeni organ mogao bi da naloži novosaskoj samoupravi da obelodani sporne podatke u slučaju da oni to odbiju nakon zahteva u pisanoj formi. U zakonu stoji da svako ima pravo na pristup informacijama pod jednakim uslovima.

Podsetimo, kabinet gradonačelnika je tek juče oko 16 časova potvrdio da će Svetlana Ražnatović nastupiti na dočeku Nove godine na Trgu slobode. Kabinet gradonačelnika nije naveo koliko će koštati doček na Trgu slobode, ko će ovo platiti, kao i ko su firme koje postavljaju opremu i rade redarsku službu i samo je napisano da se "zahvaljuju društveno-odgovornim kompanijama koje su sponzorisale kako nastup izvođača, tako i nabavku bine, rasvete, ozvučenja, vatrometa, odnosno celu organizaciju proslave dočeka".

Opozicione stranke, kao i NVO su zatražili da Gradska vlast saopšti ko će platiti doček 13. januara i koliko će koštati, jer su beogradski mediji navodili da će Ceca za nastup u Novom Sadu dobiti 50.000 evra.

  • Neću

    16.01.2015 10:31
    sa imenima
    Mogu da kažem da je Grad Novi Sad sve platio od božića do božića osim izvođača za Novu godinu.
    Što se tiče Cece ne znam ko je nju platio, ali se to lako može proveriti.

    Upravo smo tražili da Kulturni centar na čijem je čelu Andrej Fajgelj - Treća Srbija dostavi izveštaj po "Zakonu o dostupnosti informacija" da li je bilo troškova za Novu godinu, jer je Kulturnom centru grad dao 19.000,000 dinara za organizaciju dočeka.
  • ja iz mase

    14.01.2015 08:34
    @FRANCE t - wer
    a šta ako neko kritikuje novu vlast ali je to isto radio i sa prethodnom, ne pripada ni jednoj od lopovskih ekipa? je l' i mi da se stidimo?
  • NS-NS

    14.01.2015 04:15
    hm...
    Koliko sam ja video bile su reklame 'Plantaze', 'Aleksandar gradnja' i jos neka firma. Ma ko god je platio, bilo je super. Svejedno te pare sigurno nebi otisle za neku skolu ili dom zdravlja. Pre bi zavrsile u necijim dzepovima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti