Pacijenti u Kamenici pogrešno zračeni?

Prema izveštaju stručne komisije Međunarodne agencije za atomsku energiju, 70% pacijenata  u Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici, pored čekanja i do tri meseca, često su podvrgnuti tretmanima kojima im se zrače i zdravi organi.

Prema izveštaju stručne komisije Međunarodne agencije za atomsku energiju, 70% pacijenata  u Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici, pored čekanja i do tri meseca, često su podvrgnuti tretmanima kojima im se zrače i zdravi organi.

Kako pišu "Novosti", u izveštaju eksperta ove agencije zaključeno je da su kapaciteti za lečenje znatno ispod svakog međunarodnog standarda. Navedene su brojne nepravilnosti, greške i slabosti, kao i nesavestan rad lekara sa pacijentima, u gotovo svim fazama lečenja.

Upravnik Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine, Marko Erak, kaže da u izveštaju Agencije za nuklearnu energiju nije otkrivena nikakva nepravilnost, nego da se on poklapa sa nalazom Ministarstva zdravlja i vanrednog stručnog nadzora. Erak smatra da je izveštaj smišljen da bi se javnost još više uzdrmala i pacijentima unela dodatna doza straha.

Afera i sa listama čekanja

Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici od nedavno je u žiži jer stručnjaci tvrde da je bilo trgovine listama čekanja.

Navodno, postoji ugovor između Instituta i osiguranja Republike Srpske u kojem je definisano lečenje radioterapijom za 450 stranih državljana obolelih od raka. Isto toliko naših ljudi ostalo je bez terapije.

Svi lekari znaju da samo nekoliko nedelja zakašnjenja u lečenju pacijenata obolelih od raka drastično utiče na krajnji ishod bolesti. Postoje pacijenti koji nisu dočekali svoj red. Ovde je bilo obustavljeno lečenje zarad sticanja materijalne koristi - tvrdi dr Dragana Jovanović, potpisnica otvorenog pisma državnom vrhu u kojem je udruženje "Doktori protiv korupcije" zahtevalo istragu o "trgovini listama čekanja".

Prema njenim rečima, Kamenica je dobila i nov aparat za zračenje, koji je koristila za strane pacijente.

  • Mrs M

    21.07.2010 06:43
    @Mr M
    Poštovani Mr M, nisam ja bila ta koja je ubacila devize u gospođin džep, već "pacijenti" iz npr Sombora. Ne sećam se više. A tada mi nije bilo jasno šta se dešava jer meni zračenje u tom trenutku još nije trebalo i nisam bila svesna kakve se sve igranke prave sa tim.
  • Mr M

    19.07.2010 15:39
    Draga Mrs M, a zašto ste toj sestrici ubacili devize u džep. Ako niste znali (a svakako jeste), time ste i sami počinili krivično delo davanja mita. Dokle god bude bilo onih koji daju, biće i onih koji primaju i u ovoj zemlji sreće biti neće.
  • prijatelj

    19.07.2010 12:50
    Mojoj prijateljici je "greskom" ozracen reproduktivni deo, tako da pored bolesti, koja je za sada hvala Bogu pod kontrolom, ne moze da ima dece. Pa vi sad vidite....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti