Skoro polovina mladih Novosađanki ne koristi kontracepciju

Čak 42 odsto Novosađanki mlađih od 30 godina ne koristi kontracepciju, dok svaka treća vodi računa o zaštiti tokom polnih odnosa, pokazuju rezultati istraživanja povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obeležava od 19. do 25. januara.
Čak 42 odsto Novosađanki mlađih od 30 godina ne koristi kontracepciju, dok svaka treća vodi računa o zaštiti tokom polnih odnosa, pokazuju rezultati istraživanja povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obeležava od 19. do 25. januara.

Kondom kao kontraceptivno sredstvo koristi 92 odsto ispitanica, a osam odsto se služi kontraceptivnim pilulama. Ispitivanje je sprovela Poliklinika Consilium na uzorku od 660 devojaka do 30 godina, studentske populacije u Novom Sadu.

Dr Jevrosima Ziramov kaže da podaci mogu da budu zabrinjavajući, ukoliko izostanak upotrebe kontracepcije dovodi do neželjene trudnoće, a onda i do prekida trudnoće.

"Međutim, ukoliko devojke ne menjaju partnere, paze na plodne dane i tokom njih se uzdržavaju od polnih odnosa tj. ukoliko ne planiraju trudnoću, onda su odgovorne prema zdravlju", objašnjava dr Ziramov, ističući da je kondom najbolja kontraceptivna metoda jer štiti i od infekcije. Tek dva odsto - 15 od 660 ispitanica navelo je da nema seksualne odnose, dok 5,5 odsto ispitanica nije želelo da odgovori na pitanje o upotrebi kontracepcije.

Loša vest je, pokazuju rezultati, što 11 odsto ne ide ginekologu po nekoliko godina, ali je primetan napredak u odnosu na starije generacije (45 odsto sugrađanki starijih od 50 godina). Pomak u generacijskom smislu vidljiv je i po tome što 96 odsto devojaka prvi ginekološki pregled obavi pre 20. godine, dok je to učinilo svega 46 odsto žena starijih od 50 godina.

"Rak grlića materice moguće je pravovremeno otkriti i u potpunosti izlečiti. Za rano otkrivanje neophodno je da devojke od 19 do 25 godina jednom u dve godine, a starije od 25 godina jednom godišnje urade pravilnu dijagnostiku (kolposkopiju i PAPA test). Na prvi ginekološki pregled treba ići obavezno sa početkom seksualnih odnosa, a može i ranije ukoliko postoje tegobe (poremećaj menstruacije, bolovi u donjem delu trbuha i slično)", saopštavaju lekari Consiliuma.

Ova Poliklinika će povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice vršiti besplatne ginekološke preglede, a laboratorija Biotest obezbediće besplatne analize PAPA testova.

Zakazivanje je neophodno i vršiće se u četvrtak, 22. januara od devet do 9.30 sati na telefon 426-488.

  • 18.01.2015 19:39
    @Roterdam
    Nisi botiću ti pobegao nigde, nego radiš marketing.
  • marinko

    18.01.2015 18:30
    @Милан - Одговор за ДР

    Rak grlica materice je posledica neodrzavanja higijene a ne bombardovanja Srbije .
  • roterdam

    18.01.2015 18:28
    Милан - Одговор за ДР
    А да то све можда није последица милосрдног анђела,и запрашивања свакодневног.Такви као ти продају ову Државу,т.ј у преводу ми смо криви за све.

    Kakva sreca da sam pobegao od takvih kao sto si ti .
    Ne bih se vracao u tvoju Drzavu ni po cenu smrti .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti