Kiselog kupusa iz Futoga upola manje ove zime

Oko 30 registrovanih gazdinstava iz Futoga ukiselilo je ove zime oko 270 tona kupusa, ribanog i u glavicama, namenjenog za domaće kupce, ali i strana tržišta gde se izveze maksimalno po 20 tona.
Oko 30 registrovanih gazdinstava iz Futoga ukiselilo je ove zime oko 270 tona kupusa, ribanog i u glavicama, namenjenog za domaće kupce, ali i strana tržišta gde se izveze maksimalno po 20 tona.

Predsednik Udruženja "Futoški kupus" Goran Puača očekuje da će  kiselog kupusa od roda iz 2014. godine biti do naredne zime, premda je prošle ukiseljeno duplo više.

- Prošle zime je u futoškim hladnjačama bilo oko 500 tona kiselog sertifikovnanog kupusa. Međutim, kiša, slab prinos, niska cena ispod deset dinara kilogram, a onda naglo poskupljenje od novembra, kada je kilogram koštao između 50 i 60 dinara, doprineli su tome da kiselog kupusa ove sezone bude upola manje - kaže Puača.

On napominje da je kupus letos posejan na oko 30 hektara, mada na futoškim oranicama kupus može zauzeti znatno veću površinu jer geografska odrednica obuhvata 5.000 hektara. Osnovne karakteristike futoškog kupusa su svetlozeleni listovi, blago spljoštena glavica i rastresiti listovi kada se kupus raseče.

- Sertifikovana proizvod­nja i kontrolne markice na vakuum-pakovanju daju dodatnu vrednost pa se kiseli ribani kupus u instranstvu prodaje po 60 evrocenti kilogram, a kilogram prokole za oko pet evra - navodi Puača. Po njegovim rečima, proizvođačima nedostaju podsticaji države da bi registrovana gazdinstva, koja inače svake godine iznova dobijaju sertifikat, krenula u veću proizvodnju kupusa. - Ratarima ne trebaju samo novčani podsticaji za opremanje gazdinstva hladnjačama, mašinama za sečenje i preradu već i znatno uprošćavanje i smanjenje dokumentacije za izvoz. Mnogi proizvođači odustanu kada čuju šta treba od papira da bi rod prodali na inotržištu - ističe Puača.

  • Lusi NS

    19.01.2015 11:58
    Nema veze koliko su ukiselili, po celom Futogu i dalje se siri smrad iz kanala, gde ispustaju otpadne vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti