Krili podatke o kršenju prava pacijenata

Iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju svoj izveštaj o kršenju prava pacijenata u Institutu za onkologiju Vojvodine ministarstvu zdravlja dostavila još u martu, ti podaci su prikrivani do sada, tvrdi za Radio 021 predsednica udruženja "Doktori protiv korupcije", Dragana Jovanović.
Iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju svoj izveštaj o kršenju prava pacijenata u Institutu za onkologiju Vojvodine ministarstvu zdravlja dostavila još u martu, ti podaci su prikrivani do sada, tvrdi za Radio 021 predsednica udruženja "Doktori protiv korupcije", Dragana Jovanović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja i Uprava Instituta su još od avgusta prošle godine upozoravani da su prava pacijenata narušena nazakonitim sklapanjem ugovora sa inostranim fondom, u ovom slučaju sa zdravstvenim fondome Republike Srpske, što je ignorisano.

"Uz saznanje Ministarstva zdravlja, ne samo da je zloupotrebljen službeni položaj, već što je bitnije, narušena su prava pacijenata, i to je teško krivično delo", smatra Jovanovićeva.

Teška kršenja prava pacijenata

Naime, izveštaj stručne komisije Međunarodne agencije za atomsku energiju pokazao je da je 70 procenata pacijenata na Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici, pored toga što su čekali i do tri meseca, često bili podvrgnuti tretmanima u kojima su u prekomernim količinama bili ozračeni i zdravi organi.

U izveštaju je navedeno da su uslovi za lečenje znatno ispod svakog međunarodnog standarda, i da je napravljen niz nepravilnosti, a ukazano je i na nesavestan rad doktora u skoro svim etapa lečenja.

Upravnik Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine, Marko Erak, tvrdi da u izveštaju Agencije za nuklearnu energiju nije otkrivena nikakva nepravilnost, nego da se on poklapa sa nalazom Ministarstva zdravlja i vanrednog stručnog nadzora. Erak smatra da je izveštaj smišljen da bi se javnost još više uzdrmala i pacijentima unela dodatna doza straha.

Jovanovićeva ističe da se izveštaj Agencije za atomsku energiju pominje u izveštaju komisije Ministarstva za vanredni nadzor čija su dva člana nedavno uhapšena.

"U izveštaju Vanredne komisije stavljena je teška neistina da je njen nalaz u skladu sa nalazom Komisije za atomsku energiju, što je potpuno netačno", tvrdi Jovanovićeva.

Onkologija nema prava na dopunski rad

Stručnjaci tvrde da je bilo i trgovine listama čekanja, čime su domaći pacijenti pomerani niže na listi kako bi se napravilo mesta za one iz inostranstva koji "pošteno" plaćaju.

Jovanovićeva kaže da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne postoji mogućnost dopunskog rada za odeljenje onkologije, a naročito ne jer već postoji lista čekanja za domaće pacijente. Primanjem 450 pacijenata iz Republike Srpske,  isti toliki broj domaćih je ostao bez terapije.

"Institut je pre godinu dana objavio podatak da trećina pacijenata ne doživi lečenje, ali ja to ne bih uzimala olako, jer je to njihov podatak. Istragom bi trebalo tačno utvrditi koliko je pacijenata bilo oštećeno", navodi Jovanovićeva.

Udruženje "Doktori protiv korupcije" uputilo je otvoreno pismo premijeru i Ministru unutrašnjih poslova da se ispita krivična odgovornost u Institutu kao i u Ministarstvu, a ukoliko ne dobiju odgovor najavili su da će uputiti apel Međuanrodnim institucijama.

  • aleksandar kale sedlan

    20.07.2010 08:05
    muckaju odavno
    Neka neko ispita kako je umrla Marija Jelasic iz Sremskih Karlovaca zenu su zavlacili mesecima, skoro godinu dana te rde te ne rade aparati i skl.Koliko je takvih slucajeva i kolko maltretiraju ljude i odugovlace neku terapiju n3e bi li ih podmitilui.
  • Mamika

    20.07.2010 05:12
    ???
    Sto bi smo mi VOJVODJANI, sa nasim uputima, overenim od pet konzilijuma,bili privilegovani,da se lecimo tu zaDZABE, dok LOVATORI, came na listi cekanja??? Pa nas u se4lima Vojvodine,policija tera iz cekaonica,obicnih ambulanti i niko za to ne mari,a jos manje mare,koliko cemo gde cekati i koliko ce nas umreti dok cekamo???Tako nam i treba!!!
  • Dr Petrović

    20.07.2010 04:30
    Kolege nisu htele normalnu komoru, a SLD ćuti.
    Hajde da malo saberemo 2 i 2:
    Ogromna kampanja na TV koja obuhvata preglede za Ca dojke, grlića materice, onda testisa i debelog creva:

    Oprostite, ali to je sve nekako, jelte, povezano.

    Onda ide afera sa mamografima.

    Onda ide afera sa kolegama sa onkologije.

    Cela priča vodi duboko u ministarstvo zdravlja, pa onda u partijski sistem.

    Sudstvo nam je rastureno, korupcija velika, ko će tu da uvede red?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti