Preventivne kontrole pre ulaska u autobus

Na pojedinim linijama, jutros su primećeni preventivni kontrolori pred vratima autobusa.
Na pojedinim linijama, jutros su primećeni preventivni kontrolori pred vratima autobusa.

 

Naime, kako se uverio reporter 021, na liniji 8, stajali su na svim vratima. One koji su bili bez karata i ušli na prednja vrata, konrolor je posmatrao dok ih kupuju, kako bi se uverio da je sve regularno, a kod srednjih i zadnjih vrata izlazili su na svakoj stanici i kontrolisali putnike.

Slučajno ili ne, gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine istakao je juče da je bolje da GSP pojača kontrolu švercera u autobusima umesto da putnike zatečene bez karte šalje sudiji za prekršaje, i zatražila da se nova odluka o pisanju prekršajnih prijava poništi.

Ta stranka je navela da ukoliko je broj "švercera" porastao i čini 20 odsto putnika, kao što se može čuti, odgovornost za to treba da snose nadležni u GSP-u i organizuju kontrolu i praćenje ulaska na prednja i zadnja vrata.

S druge strane, portparolka GSP-a Snežana Jaković kaže za 021 da je takva praksa uvedena letos, a ne nakon saopštenja LSV-a i da su kontrolori povremeno preventivno na najopterećenijim linijama.

Podsetimo da će šverceri u autobusima GSP-a u što skorije vreme početi da dobijaju prekršajne prijave od komunalne policije. Prema odluci, svako ko bude uhvaćen bez karte u autobusu i odbije da plati doplatnu kartu, dobiće prekršajnu prijavu od komunalaca i kaznu od 6.000 dinara, a ako plati u roku od 8 dana kazna će biti 3.000 dinara.

U GSP-u su za 021.rs naveli da će o novinama u kažnjavanju švercera javnost informisati kada odluka stupi na snagu, a podsećaju da će građani koji budu uhvaćeni bez karte i dalje moći da na licu mesta plate doplatnu kartu od 1.650 dinara i time izbegnu prekršajnu prijavu. (Suzana Stojićević)

  • nezaposleni

    28.01.2015 07:34
    EU
    Ali u EU daju pomoc nezaposlenim osobama, pa mogu da plate kartu. A vi matematicari koji od 0 dinara mozete da oduzimate, vratite se u prvi razred.
  • Dijana

    22.01.2015 21:09
    karta
    Samo kod nas od najobicnije stvari se napravi haos.Ako se vozis red je i da platis.Takav smo narod samo bi u mutnom da lovimo pa i gradski prevoz ako moze
  • НС

    22.01.2015 17:55
    Одговор за Bb...
    Уставни суд Р.Србије је у својој одлуци, коју је објавио у ''Сл. Гласнику'' бр.66/06, утврдио да је по својој природи доплатна карта уговорна казна.
    Уговорна казна је регулисана чланом 270. Закона о облигационим односима у ставу 1. члана Закона о облигационим односима је дата дефиниција уговорне казне и у истом ставу је наведено ''Поверилац и дужник могу уговарати да ће дужник платити повериоцу одређени новчани износ или прибавити неку другу материјалну корист ако не испуни своју обавезу или ако закасни са њеним испуњењем''.
    Са ГСП нисам уговорио ништа!
    У ставу 3. је прописано ''уговорна казна не може бити уговорена на новчане обавезе''. Из доплатне карте произилази да ГСП терети за новчану обавезу плаћања, а што је супротно напред наведеном ставу. У овом случају ради се о новчаној облигацији под којим је предмет престације новац.
    Чланом 277. Закона о облигационим односима је прописано да уколико дужник закасни са испуњењем новчане обавезе дугује поред главнице и камату. То се лако може израчунати и ниуком случају не може бити 6000 динара. Исто је и са доплатном картом за паркинг.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti